Puheenaihe

Paljonko yksi abi tarvitsee tilaa penkkariauton lavalla? Näin sanoo poliisi

Monessa lukiossa penkkareita vietetään tänä vuonna 15.2. Arkistokuva.

Anton Soinne

tä-Uudenmaan poliisilaitoksen lupavalvontaan on tullut runsaasti kyselyitä penkinpainajaisten eli penkkareiden liikennejärjestelyihin ja lupiin liittyen.

Siksi poliisi on julkaissut tietopaketin penkkareiden järjestäjille ja osallistujille.

Penkinpainajaisajeluihin ei tarvita poliisilta henkilökuljetuslupaa.

Kuljettajalta edellytetään, että hänellä on ajoneuvon luokkaa vastaava ajo-oikeus (vähintään BC) ja vähintään kahden vuoden kokemus ammattimaisessa liikenteessä tai toisen palveluksessa.

Poliisi muistuttaa, että kuljettaja vastaa siitä, että kuljetus on turvallinen.

Lisäksi auto on varustettava riittävän tukevilla ja vähintään 120 senttiä korkeilla laidoilla lavan ympäri.

Jos lavan pituus ylittää 5 metriä, on laidat tarvittaessa tuettava keskikohdilta köydellä tai muulla soveliaalla rakenteella huojumisen estämiseksi. Kuljetuksen ajaksi kuorma-autoon ei saa kytkeä varsinaista perävaunua. Yhtä henkilöä kohden lavatilaa tulee olla vähintään 0,4 X 0,7 metriä. Auton pakoputken tulee olla suunnattu niin, että pakokaasut eivät ohjaudu kuljetettavien hengitettäväksi.

Poliisin mukaan autojen ja laitteiden tarkastus tapahtuu tarvittaessa kokoontumispaikoilla. Erillistä katsastusta ei enää tehdä.

Oman ja sivullisten turvallisuuden vuoksi lavalla on pysyttävä suojalaitojen sisäpuolella. Keppien ja muiden pitkien esineitten heiluttelulla saatetaan aiheuttaa muun muassa sähköiskun vaara.

Makeiset tulee heittää jalkakäytäville, jotta lapset eivät ryntäile niiden perässä ajoradalle. Mitään muuta lavalta ei saa heittää.

Lisäksi poliisin tiedotteessa muistutetaan, että ajonopeus on pidettävä alhaisena ja jos turvallisuus on uhattuna, ajo on välittömästi keskeytettävä. Myös päihteiden nauttiminen auton lavalla on kielletty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu