Vaalit

Mies hämmästyi: Toimitsija oli käännyttää vaalipaikalta aiheetta – "Te olette jo äänestänyt"

Helsinkiläismieheltä oltiin vähällä viedä äänestysoikeus eilisissä presidentinvaaleissa. Kuvituskuva.

Sauvo Jylhä / Arkisto

Helsingin Pikku-Huopalahdessa sattui presidentinvaalien äänestystilanteessa erikoinen episodi, jonka seurauksena miesäänestäjän antama ääni oli miltei jäädä antamatta.

Äänestäjä tuli tavalliseen tapaan äänestyspaikka 016B:n vaalihuoneistoon ja esitti vaalivirkailijalle henkilöpaperinsa. Yllättäen virkailija ilmoitti, että mies olikin jo äänestänyt.

Äänestäjä hämmästyi ja kertoi, ettei todellakaan ollut vielä antanut ääntään. Asiasta hetken keskusteltuaan virkailija soitti vaalilautakuntaan, jonka jälkeen miehelle annettiin lupa äänestää. Äänestäjälle ei päätöksen perusteluita kerrottu.

Tilannetta hankaloitti se, että äänestäjä joutui seisomaan asian selvittelyn ajan jonossa muiden äänestämään tulevien silmätikkuna.

Tapaus on Pikku-Huopalahden äänestysalueen vaalilautakunnan puheenjohtajan Juha Kourin tiedossa.

– Tässä on käynyt niin, että virkailija on ilmeisesti katsonut äänestäjän tiedot väärältä riviltä. Hän on todennäköisesti toiminut liian nopeasti, jolloin virhe on syntynyt, Kouri arvioi.

– Asiaan on voinut vaikuttaa se, että meillä kävi vaalipäivänä melko runsaasti väkeä äänestämässä. 

Kourin mukaan paikallinen vaalilautakunta oli jaotellut kullekin virkailijalle epäsuhtaisen määrän äänestäjiä.

Sukunimien alkukirjaimen mukaista jakoa ei oltu harkittu perusteellisesti, jolloin osa virkailijoista sai paljon enemmän äänestäjiä pöytänsä taakse kuin toinen.

– Vastaavanlaista erehdystä en kuitenkaan muista aiemmin tapahtuneen, vaikka olen ollut mukana useissa vaaleissa ja eri äänestysalueilla, Kouri kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vaalit

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu