Puheenaihe

Johtajapeli kuumenee Juha Sipilän takana – Paavo Väyrynen lupailee jälleen "merkittäviä uutisia"

Juha Sipilä (kesk.)

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Matti Vanhasen vaisu menestys presidentinvaalissa kuumentaa keskustan puheenjohtajapeliä. Keskusta valitsee puheenjohtajan ensi kesänä, ja toistaiseksi pääministeri Juha Sipilän asema näyttää pitävän.

Uutissuomalaisen (USU) keskustalaisille piirijohtajille tekemästä soittokierroksesta selvisi tiistaina, että selvä enemmistö piiripomoista on istuvan puheenjohtajan takana. Suurin osa ei toivo edes haastajaa Sipilälle.

Piirijohtajien kommenteissa näkyy tarve yhteisen rintaman pitämiselle, sillä Helsingin Sanomat aiemmin kertoi, että keskustassa pelätään kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrysen asettuvan haastamaan Sipilää.

Väyrysen kampanjapäällikkö Seppo Hauta-aho kertoi maanantai-iltana Ylen A-studiossa, että Väyrynen aikoo julkistaa "merkittäviä uutisia" tällä viikolla.

Hauta-aho ei suostunut yksilöimään, millaisista uutisista on kyse.

Väyrysen avaus voi liittyä paitsi keskustaan, myös hänen oman kansalaispuoleensa toimintaan.

Kansalaispuolue tähtää jo vuoden 2019 eduskuntavaaleihin. Puolue rekisteröitiin reilu vuosi sitten eikä se ehättänyt vielä mukaan kevään 2017 kuntavaaliin.

Presidentinvaalissa Väyrynen päihitti keskustan Vanhasen selvästi.

Keskustassa vaalista syntyi arvovaltakysymys, kun Juha Sipilä asetti ensin oman jatkonsa puheenjohtaja riippuvaiseksi Vanhasen menestyksestä.

Lopulta Sipilän piti vetää sanansa takaisin, ja hän kiirehti kertomaan, että haluaa jatkaa keskustan johdossa olipa presidentinvaalin lopputulos millainen tahansa.

USU:n soittokierroksen mukaan keskustan piirijohtajat ovat varsin tiiviisti istuvan puheenjohtajan takana.

Uutissuomalainen tavoitti puhelimitse maanantaina keskustan 21 piirin puheenjohtajista 20. Puheenjohtajilta kysyttiin, toivovatko he puheenjohtaja Sipilälle haastajaa kesän puoluekokoukseen.

Kaksi kolmesta eli 14 piirijohtajaa ei kaivannut Sipilälle lainkaan kilpailijaa. Viisi piirijohtajaa toivoi haastajia ilmaantuvan, yksi ei osannut kertoa kantaansa.

Tulos on samansuuntainen kuin viime lokakuussa, jolloin 14 piirijohtajaa kertoi Uutissuomalaiselle olevansa erittäin tyytyväinen Sipilän toimintaan.

– Suomen suunta on saatu käännettyä ja se henkilöityy vahvasti Juhaan. Porukka on vahvasti Juhan takana, eräs piirijohtaja perusteli kantaansa.

Vain viisi piirijohtajaa oli sitä mieltä, että Sipilälle pitäisi löytää haastaja.

Haastajien nimiä piirijohtajat eivät kuitenkaan tässä vaiheessa halunneet nostaa esiin.

– Sipilä on itse sanonut, että ”tulos tai ulos”, ja sitä tulosta ei ole syntynyt. Presidentinvaalien tulos oli aika surkea, yksi piirijohtaja totesi.

Keskustan kärkipoliitikoista eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ovat ilmoittaneet tukevansa Juha Sipilän jatkoa.

Enemmän kriittisyyttä keskustan piirijohtajilla on puoluesihteeri Jouni Ovaskaa kohtaan oltiin jonkin verran kriittisempiä. Selvästi alle puolet piirijohtajista toivoi Ovaskan jatkavan.

– Ovaska ei ole tämän kahden vuoden aikana saanut puoluekoneistoa käsiinsä sellaisella tavalla kuin puoluesihteerin pitäisi, eräs piirijohtaja toteaa.

Yksi vaihtoehto Ovaskan korvaajaksi voisi olla kansanedustaja Mikko Kärnä. Hän putoaa pois eduskunnasta, kun Paavo Väyrynen palaa Suomen politiikkaan.

Kärnä kertoo Twitterissä, että häntä on kyselty mukaan puoluesihteerikisaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu