Puheenaihe

Espooseen nousee jopa 17  000 asukkaan merikaupunginosa: Suunnitelmissa tekosaari, rantapromenadi ja yli 20-kerroksisia tornitaloja

Kun Finnoon metroasema aukeaa, pääsee metrolla uuteen kaupunginosaan.

Hannu Vallas/Lentokuva Vallas Oy

Sinne, missä nyt on pienvenesatama, teollisuusaluetta ja metsikköjä on suunnitteilla koteja 17 000 asukkaalle. Ensimmäiset asukkaat muuttanevat alueelle jouluna 2019, ja viimeinen kivi muurataan vuonna 2040.

Suunnitelmat ovat suuret: tiedossa on puutalokorttelia, tornitaloa ja rantapromenadia. Mutta suuri on myös Finnoo. Alueelle muuttaa Loviisan tai Laajasalon verran ihmisiä.

Uusi asuinalue ulottuu Länsiväylältä merenrantaan. Siitä rakennetaan merellistä kaupunginosaa, jolle haetaan lisää asuintilaa tekosaarelta.

– Toivotaan että espoolaiset löytävät sen omaksi paikakseen. Saaren kärkeen tehdään mahdollisesti uimapaikka tai merentarkkailupiste, jossa voi istua iltaa ja katsella auringonlaskua merelle päin, kertoo Finnoon projektinjohtaja Kimmo Leivo Espoon kaupungilta.

Rannat aiotaan jättää julkiseen käyttöön, vaikka kerrostalot nousevat lähelle merta. Espoolaisten suosima Rantaraitti jatkuu Finnoon halki merta myötäillen. Kaupunki aikoo rakentaa myös rantapromenadeja.

Esikuvaa rantarakentamiseen on otettu Herttoniemenrannasta ja Aurinkolahdesta. Leivo kertoo innostuneena myös Oslon Tjuvholmenista, jossa rakennetun rannan tuntumaan on noussut paljon ravintoloita ja muita palveluita.

Finnoon alueista ensimmäisenä valmistuu vihreä ja vehreä Djupsundsbäcken, jonka Leivo uskoo viehättävän lapsiperheitä. Siellä ovat koulut, puistot ja leikkipaikat.

Tuleva metroasema on keskellä Finnoota. Aseman ympärille rakennetaan urbaani asuinalue, johon nousee myös yli 20-kerroksisia tornitaloja.

– Maisemat sieltä tulevat olemaan fantastiset. Toiseen suuntaan 180 astetta sinistä ja toiseen suuntaan 180 astetta vihreää panoraamaa, Leivo kuvaa Espoon luontomaisemia.

Leivo uskoo metrokeskustan viehättävän nopeita liikenneyhteyksiä arvostavia nuoria aikuisia.

– Voi olla että espoolaiset pariskunnat, joiden lapset ovat muuttaneet kotoa, luopuvat omakotitaloistaan ja ottavat sen rantarivin kerrostaloasunnon. Me pystymme tarjoamaan laajan kirjon erilaisia ratkaisuja erilaisille asiakasryhmille, Leivo sanoo.

Noin neljännes uusista taloista tulee sosiaalisen asuntotuotannon piiriin. Yleishyödyllisiksi nimetyt yhteisöt organisoivat näiden rakentamista. Näihin kuuluu muun muassa kaupungin omistama vuokra-asuntoyhtiö Espoon asunnot. Suuria yleishyödyllisen statuksen yhtiöitä ovat muun muassa Asuntosäätiö, TA-asunnot ja Hoas.

– Sosiaalinen hyvinvointi on yksi kestävän kehityksen mittareista ja meille tärkeää, sanoo Leivo.

Finnoosta on tarkoitus tehdä Espoon kestävän kehityksen mallioppilas.

– Yksi päätavoite on toimia tulevaisuuden kestävänä kaupunginosana. Aika pitkälle se kulminoituu energiaan, sen käytön vähentämiseen ja sen päästöttömyyteen.

Asuintalojen energiankulutusta aiotaan seurata ja mitata myös valmistumisen jälkeen.

Myös liikenteeseen satsataan. Pyöräilijöille ja jalankulkijoille rakennetaan hyvät ja turvalliset reitit.

– Vaikka Espoo edelleenkin on autoistunut kaupunki, niin pyhän peltilehmän aseman uudelleenarviointi on ollut myös Finnoossa esillä, Leivo sanoo.

Kun länsimetron jatke valmistuu kenties vuonna 2022, Finnoosta pääsee metrolla parissakymmenessä minuutissa Helsingin keskustaan, alle vartissa Otaniemeen ja parissa minuutissa Matinkylään.

– Pitkällä perspektiivillä raideliikenne on ainoa ratkaisu ison volyymin liikuttamiseen, Leivo toteaa.

Hän kehuu päätöstä laittaa koko metrolinja Espoossa kiven sisään. Se helpottaa kaupunkirakentamista myös tulevaisuudessa.

Finnoon ”ison tuotannon vuosikymmen” on 2020-luku. Tällöin vedenpuhdistuslaitos siirtyy Blominmäkeen, ja sen kohdalle päästään rakentamaan.

– Fortuminkin kanssa koko ajan neuvotellaan, mitkä ovat heidän pitkän aikavälin suunnitelmansa, Leivo kertoo.

Teksti: Kaisla Kuuskoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Merikaupungin kehittäminen jatkuu: Kaitaantien varteen Finnoossa asuntoja yli tuhannelle21.10.2017 19.30
KHO tyrmäsi kaavavalitusluvan – Finnoon merikaupunginosan rakentaminen käynnistyy Espoossa13.9.2017 19.10
Merellisen Finnoon ytimeen asuntoja 3 000 ihmiselle – Espoo luo uutta kaupunginosaa länsimetron varteen9.3.2017 09.09
Huolena linnut ja liito-oravien kulkureitit – Finnoon jättikaavasta viisi valitusta9.2.2017 15.37
Espoo suunnittelee Finnooseen 20 miljoonaa maksavaa keinosaarta7.11.2015 06.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu