Puheenaihe

Hyvä uutinen koululaisten hampaille – 10 vuotta sitten annettu suositus tehoaa nyt

Kuvituskuva

Sanna Sarenius

Suomalaiset yläkoulut ovat vähentäneet karkin ja virvoitusjuomien myyntiä, mutta lisänneet muiden makeiden tuotteiden myyntiä, selviää tuoreessa Turun yliopiston tutkimuksessa. Positiivinen havainto tutkimuksessa oli, että koulut ovat myös lisänneet terveellisten tuotteiden myyntiä.

Vuonna 2007 Opetushallitus (OPH) ja Kansanterveyslaitos (nykyinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL) antoivat suosituksen, jonka mukaan kouluissa ei tulisi myydä karkkia tai virvoitusjuomia. Lisäksi suositus linjasi, että koulujen kioskien ja välipala-automaattien tulisi tarjota vain koululaisten terveyden ja kasvun kannalta suositeltavia tuotteita.

Kun suositus annettiin vuonna 2007, melkein kuusi koulua kymmenestä myi makeita tuotteita, kolmasosa karkkia ja kolmasosa virvoitusjuomia.

Karkin ja virvoitusjuomien myynti väheni vuonna 2016 toteutetussa seurannassa edelleen. Tuolloin neljä koulua kymmenestä myi makeita tuotteita. Enää kymmenesosa kouluista myi karkkia, samoin kuin virvoitusjuomiakin. Sen sijaan muiden makeiden tuotteiden, kuten keksien, pullan, jäätelön tai sokeroitujen mehujen, myynti oli jopa hieman lisääntynyt vuonna 2016 verrattuna aikaisempiin vuosiin. Kuitenkin myös terveellisten tuotteiden tai välipalojen tarjonta oli lisääntynyt seurannan aikana.

– Tulosten perusteella näyttäisi siltä, että melkein kymmenen vuotta sitten annetulla suosituksella on edelleen vaikutusta koulujen makeiden tuotteiden myyntiin, toteaa Turun yliopiston sosiaalihammaslääketieteen tutkimusryhmään kuuluva tohtorikoulutettava Jaakko Anttila.

Tutkimus toteutettiin Turun yliopiston sosiaalihammaslääketieteen oppiaineessa yhteistyössä OPH:n ja THL:n kanssa. Vuoden 2016 seurantatutkimuksen päätuloksia esiteltiin maailman suurimman tutkijajärjestö International Association for Dental Research (IADR) ehkäisevän hammashoidon kongressin posterinäyttelyssä lokakuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu