Paikalliset

Fiksi taipuu vaikka polkupyöräpooloon

Toni Tiainen ylläpitää yksivaihde.net-sivustoa, jonka keskustelufoorumilla on jo 2 000 rekisteröitynyttä käyttäjää.

Mete Sasioglu

Tämä on täysipäiväinen harrastus. Siihen kuuluu pyörällä ajaminen, sen aktiivinen huoltaminen, uusien pyörien speksailu ja vanhojen virittely, kertoo Toni Tiainen.

Hän on yksi puuhamiehistä yksivaihde.net-sivustolla, joka on suunnattu ihmisille, jotka harrastavat fiksejä.

– Ne ovat yksinkertaisia pyöriä, joissa on yksi vaihde ja fiksissä kiinteä välitys, Tiainen selittää.

– Varmaan syy fiilistelyyn löytyy niiden yksinkertaisuudesta ja huoltovapaudesta.

Kolme vuotta sitten perustettu nettisivusto kokoaa Suomen fiksiharrastajat yhteen. Mukaan on tullut koko ajan enemmän väkeä.

– Homma on kasvanut paljon. Ekana kesänä saitilla oli 500 kävijää päivässä, toisena 1 000 ja nyt kävijämäärä on 5 000–6 000.

Sivuilla on aktiivinen 2 000 jäsenen keskustelufoorumi, jolla keskustellaan teknisistä kysymyksistä.

– Esimerkiksi retkipyörän ostaneet aloittelijat haluavat tehdä siitä fiksin ja kyselevät mitä tehdä sille ja sille osalle, Tiainen kuvailee.

– Sitten on myös pitkä artikkeli nimeltä fiksi-info, jossa kerrotaan pala palalta mitä standardeja eri osissa on, jotta ihmiset ymmärtäisivät paremmin pyörän anatomian.

Millaisesta pyörästä sitten voi tehdä yksivaihteisen?

– Vanhemmat 70-, 80- ja 90-lukujen maantiepyörät ovat haluttua tavaraa. Niissä takahaarukan päät on vaakasuuntaiset, jolloin niistä saa fiksin. Uudemmissa on sitten sellaiset pystysuuntaiset, niin sanotut drop outit ja niistä ei ketjua pysty kiristämään. Kaikkein halutuimpia ovat silti ratapyörät, koska ne ovat aina olleet fiksejä.

– Monesti puhutaan, että fikseissä ei ole jarruja. Kuitenkin useimmilla on pyörässään käsijarru. Suosittelen kyllä sellaisen käyttöä siltäkin varalta, että ketju katkeaisi, Tiainen painottaa.

Fiksiharrastajien välinen kommunikaatio ei rajoitu pelkästään nettiin. Joka keskiviikko Helsingissä järjestetään fiksikeskarit, joissa harrastajat tapaavat toisiaan ja leikkivät pyörillään.

– Me käydään avarissa paikoissa, erilaisilla aukioilla, joissa on tilaa ajaa ympyrää. Viikottain pelaamme myös polkupyöräpooloa Helsingin Väinämöisen kentän lätkäkaukalossa, paljastaa Tiainen.

Tälle urheilullisemmalle lähestymistavalle on perustettu vastikään yhdistyskin, Polkupyöräpoolo ry.

Muuten fiksaajat eivät halua järjestäytyä sen kummemmin.

– Ei ole tarvetta sen suuremmalle poliittiselle agendalle. Homma perustuu sille, että löydetään samaa juttua harrastavat tyypit.

Talven tulokaan ei katkaise innokkaimpien harrastajien intohimoa.

– Kun suomalaisista yleensä 90 prosenttia lopettaa pyöräilyn talveksi, meistä puolet ajaa vuoden ympäri. Sitten vaan ajetaan erilaisella pyörällä, kun kelit on sellaiset, ettei maantiekumilla pääse enää eteenpäin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu