Urheilu

Peetu Piiroisen, 29, katse on tiukasti olympiareilissä, mutta Pohjois-Koreakin on käynyt mielessä – "Olen kyllä sitä miettinyt"

LUMILAUTAILU Peetu Piiroisen kolmas olympiamatka tuo eteen kolme kisaa karsintoineen.

Peetu Piiroinen nauttii erityisesti slopestylen monipuolisuudesta. Mielenkiintoinen rata on varmasti tarjolla olympialaisissakin.

Lumilautaliitto/Harri Tarvainen

Lumilautailija Peetu Piiroiselta on hyvä kysyä, millaista se olympiaelämä oikein on.

Hyvinkääläisellä on kokemusta kaksista viime talviolympialaisista, joista Vancouverista 2010 mukaan tarttui halfpipen eli lumikourun hopeamitali.

– No oikeastaan eivät olympiakisat eroa loppupeleissä niin kovin paljon toisista kisoista. Siellä treenataan aina kun pääsee, mutta miten, se riippuu tietysti säistä. Esimerkiksi Vancouverissa harkkoja jouduttiin perumaan. Aika pitkälti kisoissa voi tehdä mitä haluaa ja kisakylästäkin pääsee halutessaan pois, Piiroinen kuvailee.

Olympiakisojen aikana 15. helmikuuta Peetu Piiroinen täyttää myös tasavuosia. 30-vuotispäivää ei hänen mukaansa kisoissa juhlita.

– Ehtii sitten jälkeenpäinkin. Tai olisihan se mitali sieltä aika hyvä synttärilahja, hän naureskelee.

– Olympialaisissa tärkeintä on kuitenkin se, että on hauska meininki. Kisoissa toivon, että pysyisin pystyssä, katsotaan sitten mihin se riittää. Paras mahdollinen pitää tietenkin yrittää saada aikaan.

Piiroinen on laudan päällä oman itsensä herra. Lumilautaliiton päävalmentaja Antti Koskinen on joukkueen mukana, mutta lautailijat päättävät pitkälti itse temppunsa ja treeninsä.

– Valmentaja on enemmänkin kuin joukkueenjohtaja. Antti videoi temppuja ja pystyy antamaan vinkkejä, mutta enemmän keskustelen muiden laskijoiden kanssa.

Piiroinen on ainoa suomalainen, joka kisaa olympialaisissa kaikki kolme lajia: halfpipen, slopestylen ja big airin. Viimeksi mainittua hän treenaa käytännössä slopestylen kautta, jota muutenkin tulee eniten laskettua.

– Aina kun lasken slopea, lasken myös big airia. Slopestyle on vain mielekkäämpää ja monipuolisempaa, ja joka paikasta löytyvät hyvät reilit ja hyppyrit. Big airia pidän enemmänkin näytöslajina: pitää osata kaksi hyvää temppua ja that´s it. Siinä voi pärjätä sellainenkin, joka ei ole kovin monipuolinen.

Kisahetkellä sää vaikuttaa ja lumen pehmeys."

– Paippi on se, mistä kaikki lähti alun perin liikkeelle – se on itselle legendaarinen. Se on fyysisesti ja teknisesti mielestäni haastavinta. Siksi siinä ei ehkä enää ole niin paljon laskijoita. Ja täydellisiä paippeja ei paljon ole. Loukkaantumisen riski on iso, mutta paippi on hauskaa puuhaa.

Slopen kuviot selviävät vasta kisapaikalla harjoitellessa. Big airissa Piiroinen tietää, mitä tulee yrittämään. Myös paipin rani on aika selvänä mielessä jo ennen kisoja.

– Kisahetkellä sää vaikuttaa ja lumen pehmeys.

Piiroinen joutui odottelemaan paikkaa olympiajoukkueessa viime hetkiin. Näytöt riittivät.

Viime talvena kaularangassa ollut hermopinne aiheutti selkä- ja käsivaivoja, ja Piiroinen joutui tauolle.

– Pääsin kuitenkin jo viime maaliskuussa ensimmäisen kerran laskemaan. Siitä lähtien olen laskenut normaalisti, hän kertoo.

– Alkuun sormissa tuntui kihelmöintiä, kun hermo oli puristuksessa, mutta se on jo kadonnut. Kai se on niin, että kun on ikää jo, pitää vain pitää taukoja laskujen välissä. Vanhat vammat ilmaisevat aina välillä itsestään, mutta mitään ongelmia ei nyt ole.

Kuinka paljon konkaria kilpaileminen vielä jännittää?

– Kyllä aina vähän, ja se saattaa olla parempikin niin. Kun on riskialtis sää, jännitän vähän olosuhteita; silloin on aina riski loukkaantua. Jos on täydelliset olosuhteet, ei kisaaminen niin jännitä. Mutta eniten kyllä nautin laskemisesta silloin, kun sitä saa tehdä ihan vain omaksi ilokseen.

Myös Korea on herättänyt Piiroisessa erilaisia ajatuksia.

– Kaikki ei Pohjois-Koreassa ole kohdallaan, ja maa on vain kivenheiton päässä. Se on kuitenkin lähettänyt olympialaisiin urheilijoita, joten varmaan aika rauhallista on. En voi sanoa, että tilanne jännittäisi, mutta olen kyllä sitä miettinyt.

La 10.2. Miesten slopestylen karsinta, su 11.2. finaali. Ti 13.2. Miesten halfpipen karsinta, ke 14.2. finaali. Ke 21.2. Miesten big airin karsinta, la 24.2. finaali.

Peetu Piiroinen

Synt. 15.2.1988 Hyvinkäällä.

Asuu nykyään Helsingissä.

Voitti Vancouverin olympialaisissa 2010 halfpipessa hopeaa.

Valmentajana toimii Suomen Lumilautaliiton päävalmentaja Antti Koskinen.

Voittanut neljä kertaa TTR World Snowboard Tour -lumilautailukiertueen.

Aloitti laskemisen Hyvinkään Sveisissä 1999. Alkoi kilpailla 2001.

Edustaa hyvinkääläistä Sputnik Snowboardersia.

Pikkuveli big airin maailmanmestari Petja Piiroinen.

Harrastuksia tennis, jääkiekko, golf, skeittaus, perhokalastus, mökkeily.

Motto: Keep on rockin in the free world!

Lähde: Lumilautaliitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Urheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu