Puheenaihe

Professori: Kotihoidon juoksulistat voivat rikkoa kahta eri lakia – "Tässä syyllistytään monenlaisiin vääriin menettelyihin"

Kuvituskuva.

Lotta Åberg

Kotihoidon niin sanotut juoksulistat voivat rikkoa työturvallisuuslakia ja ne saattavat rikkoa myös rikoslakia, sanoo työoikeuden professori Seppo Koskinen Turun yliopistosta. Kotihoidon asiakaslistoista nousi kohu, kun sanomalehti Aamuposti kertoi, että kotihoitajat yrittävät suoriutua Hyvinkäällä puolentoista tunnin työstä tunnissa.

Aamuposti sai nähtäväkseen tavallisia työvuoroja Hyvinkään kotihoidossa viimeisen vuoden aikana. Listoista käy ilmi, että asiakkaalta toiselle siirtymisiin ei ole varattu joko lainkaan aikaa tai sitä on vain muutama minuutti.

Tässä ei toimita työturvallisuuslain mukaan. Kuormittavuutta on liikaa.

Listoilta löytyy myös tilanteita, joissa hoitajan pitäisi olla samaan aikaan kahdessa eri osoitteessa. Lehden haastatteleman hoitajan mukaan on tavallista, että hoitaja merkitsee asiakkaalla käynnistä täydet minuutit, vaikkei ole ehtinyt niitä tehdä.

– Kertomuksen perusteella tässä ei kyllä työturvallisuuslain mukaan toimita. Kuormittavuutta on liikaa, työoikeuden professori Seppo Koskinen sanoo.

– Tilanne näyttäisi olevan hankala myös sen kannalta, että hoitajat merkitsevät vääriä tietoja asiakkaan luona olemisestaan.

Koskisen mukaan näin toimiessaan hoitajat saattavat rikkoa lakia.

– Tässä tullaan jopa rikosoikeudellisten riskien piiriin. En nyt ala sanomaan, mikä rikos tässä voisi täyttyä, mutta jos hoidettavilta laskutetaan tiettyjen paikallaolominuuttien perusteella ja paikalla ei olla koko tuota aikaa, niin kyllähän siinä jonkinlainen petos tapahtuu.

– Näin ei voi tilannetta hoitaa. Tässä tullaan syyllistyneeksi monenlaisiin vääriin menettelyihin, Koskinen sanoo.

Tässä tullaan jopa rikosoikeudellisten riskien piiriin.

Koskinen korostaa, että työntekijät ovat kuvaillun kaltaisessa tilanteessa uhreja. Mutta venymällä väärällä tavalla kiireisessä työssä he voivat olla myös syyllisiä.

– Työntekijöiden ei tule mennä mukaan tai jopa luoda virheellisiä menettelyitä. Hoitajat eivät voi alkaa tehdä työnantajalle kuuluvia päätöksiä, Koskinen sanoo.

Koskinen kertoo Helsingissä ilmi tulleesta tapauksesta, jossa ylityöllistetyt hoitajat alkoivat päättää missä järjestyksessä ketäkin hoidetaan.

– Hyväntahtoisesti saatetaan ajatella, että tehdään nyt näin. Mutta kyllä ne ohjeet siitä, mitkä työt jätetään hoitamatta, pitää tulla työnantajan puolelta.

– Kyse on vastuusta. Vastuukysymykset ovat suuria etenkin hoiva-alalla, Koskinen muistuttaa.

Kotihoidossa asiakkaan luota toiselle kiiruhtaville hoitajille työoikeuden professorilla on yksi välitön neuvo:

– Ei niitä aikoja voi ilmoittaa väärin. Voit ilmoittaa vain niin kuin olet ollut paikalla.

– Jos henkilökuntaa on liian vähän, niin työnantajan tulee ottaa asia hoidettavakseen, työoikeuden professori Seppo Koskinen painottaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kotihoitaja paljastaa karut juoksulistat – "Työkaverit purskahtivat itkuun, kun saivat listan käteen"16.1.2018 13.17
Vanhusten kotihoidon tilastot karua luettavaa – joukossa kaksi hyvää uutista12.4.2017 11.42
Hoitaja paljastaa: Tällaista vanhusten kotihoito oikeasti on – "Aamupala voidaan jakaa kello 11 ja iltapala kello 16"4.1.2017 11.34

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu