Puheenaihe

Suomalaiset palaavat sairauslomilta aiempaa aikaisemmin – poissaolot lyhentyneet kiistellyn lakimuutoksen jälkeen

SAIRAUSPOISSAOLOT Yhä useampi suomalainen palaa vakituisesti työelämään pitkän, yli 30 päivää jatkuneen sairausloman jälkeen. Työterveyslaitos, Kela ja Eläketurvakeskus toteuttivat tutkimuksen, jossa selvitettiin lakimuutosten vaikuttavuutta pitkien sairaslomien jälkeiseen työhön paluuseen.

Sairauslomat ovat vähentyneet 2010-luvulla. Kuvituskuva.

JOHANNA ERJONSALO

Vakiintunut työhön paluu lisääntyi 4 % ja työhön osallistuminen 5 % yli 30 päivän sairauspoissaolon jälkeen, kun verrattiin aikaa ennen ja jälkeen vuonna 2012 voimaan tullutta niin sanottua 30 päivän sääntöä. Sääntö velvoittaa työnantajaa ilmoittamaan työterveyshuollolle, kun työntekijä on ollut sairauslomalla 30 päivää.

– Sairauspoissaolot ovat kaiken kaikkiaan vähentyneet 2010-luvulla. Tässä tutkimuksessa havaitsimme, että yli 30 päivän sairauspoissaolojen lyheneminen oli voimakkaampaa lakimuutoksen jälkeisenä aikana verrattuna sitä edeltäviin vuosiin, kertoo Työterveyslaitoksen dosentti Svetlana Solovieva.

Työhön osallistumisen parani eniten julkisen sektorin työntekijöillä, sekä alueilla, joilla työttömyysaste oli alhainen. Alhaisen työttömyyden aikana työstä uskalletaan olla poissa, koska työpaikan menetys on epätodennäköistä, mikä voi vaikuttaa tähän löydökseen.

Tutkimuksessa havaittiin, että työhön paluu aikaistui ja parani suhteellisesti enemmän naisilla kuin miehillä. Aikaistuminen kasvoi eniten työntekijöillä, joiden sairauspoissaolo johtui syövästä tai mielenterveyden häiriöistä.

– Hyväennusteiseen syöpään sairastumisen jälkeen halutaan ehkä aikaisempaa aiemmin palata työhön. Myös mielenterveyden häiriöissä on viime aikoina suositeltu lisääntyvästi varhaista työhön paluuta, ja työpaikoilla osataan mahdollisesti paremmin tehdä tarvittavia työjärjestelyjä. Lisäksi näiden sairauksien kehittyneet hoidot ovat voineet osaltaan vaikuttaa nopeutuneeseen työhön paluuseen, tutkimuksen johtaja, tutkimusprofessori Eira Viikari-Juntura toteaa.

Parannuksesta huolimatta muutos jäi lopulta melko pieneksi. Dosentti Jaana Halonen Työterveyslaitoksesta kertoo, että muutosten maltillinen koko selittynee sillä, etteivät kaikki työnantajat välttämättä ilmoita sairaslomista. 30 päivän säännön vaikuttavuutta onkin epäilty, sillä se velvoittaa työnantajaa ainoastaan ilmoittamaan työterveyshuoltoon pitkittyneestä poissaolosta.

– Löydökset ovat kuitenkin positiivisia väestötasolla ajatellen, Halonen huomauttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu