Puheenaihe

Lähes puolet suomalaisista pitää liittoutumattomuutta parhaana puolustuksena – Naton kannatus laskussa

Vain joka kymmenes suomalainen kannattaa Natoon liittymistä nyt tai lähitulevaisuudessa.

arkisto/Sauvo Jylhä

Lähes puolet (47%) suomalaisista pitää sotilaallista liittoutumattomuutta parhaana tapana järjestää Suomen puolustus. Liittoutumattomuuden kannatus on noussut vuoden aikana huomattavan paljon: viime vuonna sen kannalla oli vain 39 prosenttia suomalaisista.

Sotilaallinen liittoutumisen kannatus puolestaan laski uusimmassa tutkimuksessa. Vain yhdeksän prosenttia haluaisi Suomen liittyvän Natoon nyt tai lähitulevaisuudessa. Kuitenkin yli puolet suomalaisista on edelleen NATO-option säilyttämisen kannalla.

Sotilaallisista yhteistöistä suosituimmaksi nousi EU:n sotilasliitto. Sen kehittämistä ja laajentamista kannattaa 26 prosenttia suomaisista. Myös puolustusliitto Ruotsin kanssa (11%) keräsi NATO-jäsenyyttä enemmän ääniä.

Kantar TNS:n Reserviläisliiton toimeksiannosta teettämässä kyselyssä selvisi, että liittoutumiskysymys jakaa erilaisia väestöryhmiä.

Liittoutumattomuuden kannatus on maaseudulla suhteellisesti suurempaa kuin kaupungeissa.

Myös puolueella on väliä. Keskimääräistä useampi vasemmistoliittolainen, perussuomalainen, sosialidemokraatti ja keskustalainen kannattaa Suomen puolustuksen rakentamista jatkossakin liittoutumattomuuden varaan. Kokoomuslaiset kannattavat puolestaan keskimääräistä enemmän Natoon liittymistä ja Vihreät EU:n yhteistä puolustusta.

Reserviläisliiton kyselyyn vastanneiden haastattelujen kokonaismäärä oli noin 1 000 henkilöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu