Puheenaihe

Opiskelijat rakentavat, välittäjä myy – Espooseen nousee kahdeksan omakotitaloa oppilastyönä

KOULUTUS Omnian opiskelijoilla on kahdeksan vuoden ja kahdeksan oma-kotitalon urakka Pellaksessa.

Eemeli Salomäki, Joonatan Herranen ja Miika Mäntylampi pystyttivät työmaasuojaa Pellaksessa. Opiskelu on helppoa, kun työmaa sijaitsee koulurakennuksen takana näkyvissä olevan koulurakennuksen vieressä.

Minna Airamaa

Omnian opiskelijoilla on selvät sävelet seuraavaksi kahdeksaksi vuodeksi: Pellaksesta Bembölen läheltä ostetuille tonteille nousee kahdeksan omakotitaloa. Talonrakentaja-, sähkö-, lvi-, puu-, viher- ja metallialojen opiskelijat rakentavat talot osana opintojaan ja talojen valmistuttua kiinteistövälittäjät myyvät ne tuleville omistajille.

– Koulu vietiin rakennustyömaalle, kuvaa koulutuspäällikkö Jaakko Salmi järjestelyä.

Tonttien vieressä on Omnian opiskelukäyttöön vuokraama rakennus, jossa sijaitsevat opettajien huoneet sekä opetus- ja sosiaalitilat. Salmi on tilanteeseen tyytyväinen.

– Toisen ja kolmannen vuoden opiskelijat ovat työmaalla ison osan opinnoistaan. Kun vieressä on Omnian tiloja, teoriatuntien pitäminen on helppoa ja opiskelijat pääsivät välillä lämpimään ja kuivaamaan vaatteensa. Ruokalan emäntä tekee lämpimän ruoan – asia, joka on aiemmin ollut haaste työmailla, Salmi kertoo.

Pääkaupunkiseudun hintatasolla ei ole itsestään selvää, että ammattikoulu pystyy ostamaan tontteja oppilastöihin. Salmen mukaan Omnia on pääkaupunkiseudun ammattikouluista ainoa, jossa näin toimitaan. Länsi-Uudenmaan Luksialla ja Keski-Uudenmaan Keudalla on vastaavia projekteja.

– Tuloksellista tavoitetta Omnialla ei tässä ole, mutta tarkoituksena on saada tonttien hintaan ja materiaaleihin käytetyt rahat takaisin, kun talot myydään. Espoossa ei onneksi ole sitä riskiä, että talot jäisivät myymättä. Esimerkiksi Henttaalle vastaavalla tavalla rakennetut kaksi omakotitaloa on myyty, Salmi selvittää.

Pellaksessa on nyt aloitettu kahden omakotitalon rakentaminen. 150 neliön omakotitaloihin tulee muun muassa maalämpö ja älytalojärjestelmä, jolla ohjataan kodin tekniikkaa, kuten valaistusta ja ilmanvaihtoa.

– Kyllä näistä ihan espoolaisen näköisiä omakotitaloja tulee, Salmi vakuuttaa.

Talot rakennetaan yhteistyössä Herrala-talojen kanssa. Kaikki suunnittelu tulee Herrala-taloilta. Työmaalla on vastaava rakennusmestari, joka huolehtii siitä, että tavaraa on silloin kun sitä tarvitaan.

– Talot rakennetaan pre cut -menetelmällä, jossa kaikki materiaali tulee työmaalle valmiiksi oikean mittaisena. Menetelmä on nopea rakentaa, mutta oppilaat näkevät kuitenkin, mistä talo on tehty. Elementtitaloja ei oppilastyönä kannattaisi edes tehdä, sillä ne nousevat parissa päivässä.

Valtaosa rakennusajasta kuluu sisätöissä. Talot rakennetaan vaiheittain porrastetussa aikataulussa.

– Rakentaminen tapahtuu oppimisen ehdoilla. Teemme kaiken itse, jopa laatoitukset sitkeästi, vaikka niihin menee välillä paljon aikaa. Vain sisäpintojen tasoiteurakka ja maanrakennustyöt ostetaan ulkopuolisilta urakoitsijoilta.

Ostaja saa talot aikanaan avaimet käteen -periaatteella. Viheralan opiskelijat ovat tehneet pihatkin valmiiksi. Taloilla on normaalit uudisrakennuksen takuut.

Hinta konsultoidaan kiinteistövälittäjän kanssa. Halvalla omakotitaloa havittelevat Salmi kuitenkin tyrmää.

– Meillä ei ole mitään syytä myydä rakentamiamme taloja halvalla. Eräs ostaja kysyi kerran, onko nämä nyt huonosti tehty. Vastasin, että päinvastoin, ne on erittäin hyvin tehty. Meillä ei ole esimerkiksi tehokkuuden sanelemaa kiirettä. Teemme hyvää laatua.

Omnia

Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia tarjoaa nuorille ja aikuisille toisen asteen ammatillista koulutusta, oppisopimuksia, lukio-opetusta, työpajatoimintaa sekä vapaan sivistystyön kursseja.

Omniassa työskentelee 860 alansa ammattilaista ja opiskelijoita on eri yksiköissä vuosittain yli 60 000.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu