Puheenaihe

Näin pelätty A-streptokokki etenee: Syö ensin rasvaa, sitten lihasta – "Leikkauksia voidaan tarvita useita"

A-streptokokki voi aiheuttaa isoja vammoja.

Anton Soinne

A-streptokokin aiheuttamat vakavat tapaukset ovat lisääntyneet alkuvuonna voimakkaasti.

Esimerkiksi Husin alueella on todettu tammi-helmikuussa jo 25 vakavaa tapausta, kun koko viime vuonna niitä oli Husin alueella 83.

A-streptokokista puhutaan usein lihansyöjäbakteerina. Tavallaan se onkin pätevä suomennos, sanoo infektiolääkäri.

– A-streptokokki aiheuttaa kudostuhoa ihonalaisissa kudoksissa. Se siis syö asteittain ihon alla olevaa rasvakudosta ja viimeisenä myös lihaskudosta, sanoo apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen Husin infektiosairauksien klinikasta.

Tällainen A-streptokokin aiheuttama pehmytkudoksissa etenevä tulehdus on hengenvaarallinen, ja hoitoon pitää päästä nopeasti.

Sairaalassa aloitetaan suonensisäinen antibiootti. Hoito tarkoittaa käytännössä aina myös päivystysleikkausta.

– Kirurgi poistaa kaiken infektoituneen ja kuoliossa olevan kudoksen. Leikkauksia voidaan tarvita useita, joskus myös ihosiirtoja.

– Sairaalahoito ja kuntoutumisaika kestävät kauan, varsinkin jos bakteeri on tuhonnut laajasti esimerkiksi raajan lihaksistoa. Kyse on viikoista, riippuen siitä, joutuuko potilas uusintaoperaatioihin ja tehoavatko antibiootit. Myös potilaan peruskunto vaikuttaa.

Ruotsalaisen mukaan A-streptokokin vakavaan tautimuotoon sairastuneista ja tehohoitoon joutuneilla kuolleisuus on 15–30 prosenttia, jopa korkeampikin. Esimerkiksi influenssan takia tehohoitoon joutuneista kuolee 10–20 prosenttia.

A-streptokokki vie nyt ihmisiä teholle, jossa jopa kolmannes potilaista kuolee – "Nopeimmillaan kyse tunneista"

Näistä oireista heti päivystykseen

Miten tavallinen ihminen voi tunnistaa, että vaikkapa kovassa kuumeessa voi olla kyse A-streptokokin vakavasta tautimuodosta eikä esimerkiksi influenssasta?

– A-streptokokin aiheuttamassa vakavassa taudissa tärkeimmät oireet ovat korkea, 38–40 asteen kuume, hengenahdistus, huono yleistila ja pehmytkudosinfektiossa voimakas kipu raajassa.

– Iholla voi olla punoitusta, kuumotusta tai ihottumaa, mutta olennaista on raajan erittäin kova kipu, sanoo apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen Husin infektiosairauksien klinikasta.

Jos on näitä oireita, pitää lähteä päivystykseen heti. Päivystyksissä vakavat bakteeri-infektiot tällaisella oirekuvalla tunnistetaan hyvin, ja hoitoon pääsee nopeasti, hän vakuuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

A-streptokokki vie nyt ihmisiä teholle, jossa jopa kolmannes potilaista kuolee – "Nopeimmillaan kyse tunneista" 28.2.2018 06.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu