Puheenaihe

Tehorakentaminen halutaan heivata Espoossa Kehä II:n länsipuolelle – "Suurpeltoon vaikka 30 -kerroksisia torneja"

KAAVOITUS Lukukallion puolustajat ennakoivat pitkää taistelua.

– Miksi uutta lähes 5 000 asukkaan kerrostaloaluetta ei rakenneta pääosin Kehä II:n toiselle puolelle Suurpeltoon, ihmettelee Nygrannaksen alueen kaavoittamiseen tehorakentamiselle kriittisesti suhtautuva arkkitehti Ari Malmio.

Itse Nygrannaksen alueella Espoossa sijaitsevan Lukukallion juurella asuva Malmio tyrmää alueen valmisteilla olevan kaavasuunnitelman yleiskaavan vastaisena.

– Haluan nähdä sen arkkitehdin, joka laittaa puumerkkinsä kaavasuunnitelmaan, jossa Nygrannaksen alueen rakentamistehokkuus olisi kaupungin väittämä 0,3. Käytännössä tehokkuusluku on tiiviimmiksi suunnitelluilla alueilla kolmen ja neljän välillä. Eli selvästi yleiskaavan vastainen, Malmio täräyttää.

Yleiskaavassa Nygrannaksen alue on linjattu rakennettavaksi tiiviiksi ja matalaksi.

– Eli rinnetonteille enintään kolmikerroksisia taloja. Nyt sinne suunnitellaan rakennettavaksi monta 8-kerroksista rakennusta, jopa Lukukallion päälle.

Rakennusmassojen työntämistä pääosin Kehä II:n länsipuolelle Malmio perustelee myös arkkitehtuurilla.

– Suurpellon pohjoisosaan voitaisiin rakentaa esimerkiksi viisi arkkitehtonisesti näyttävää 30 -kerroksista asuintornia Kehä II:n laitaan.

Toinen kaavakriitikko, biologi Ismo Nuuja pistäisi koko kaavahankkeen kokonaan uuteen suunnitteluun.

– Sen (kaavoituksen) pitäisi lähteä luontoarvot edellä. Nyt suunnitellun kaavan pohjaksi ei Nygrannaksen alueesta tehty ajantasaisia ja riittäviä luontoselvityksiä, Nuuja väittää.

Omiin, ja muiden luontoasiantuntijoiden tekemiin vapaaehtoisiin selvityksiin viitaten Nuuja sanoo muun muassa Lukukalliolla olevan monia kasveja ja hyönteisiä, jotka ovat vähintään harvinaisia.

– Esimerkiksi lahokaviosammal. Myöskin suojeltavaksi aiotun pähkinälehdon tulevaisuus on uhattuna sen elinympäristön muuttuessa rajusti.

Molemmat näkisivät Nygrannaksen alueella tulevaisuudessa vain matalia taloja.

Malmion mielestä Helsingin Kalasataman alue on korkeudeltaan sellainen, jossa toteutetaan yleiskaavan tarkoittamaa tiivistä ja matalaa rakentamista.

– Ja Lukukallion alue pitää säästää mankkaalaisten ja suurpellon asukkaiden virkistysalueena, jonka käyttöä voitaisiin tehostaa kattavalla polkuverkostolla, Malmio haaveilee.

– Jos nyt valmisteltu kaava hyväksytään, on edessä pitkän pitkä valituskierros, miehet ennustavat.

Lisää aiheesta

Parkkitalon paikka hiertää Espoon kohukaavassa – "Valuvatko korvauseurot suurmaanomistajien taskuihin?"28.2.2018 06.45
Espooseen jälleen uusi asuinalue tuhansille – tornitalot kallion huipulta näkyvät kauas18.3.2017 07.00

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu