Puheenaihe

Espoolaiskansanedustaja tuomitsee palkkakartellin – "Ala-arvoista toimintaa"

Kansanedustaja Arja Juvonen (oik.) tuomitsee jyrkästi pääkaupunkiseudun kuntien palkkakartellin.

Johanna Erjonsalo

Kansanedustaja ja Espoon kaupunginvaltuutettu Arja Juvonen (ps.) tuomitsee jyrkästi Espoon, Helsingin ja Vantaan tekemän "herrasmiessopimuksen" siitä, ettei lastentarhanopettajien palkoilla kilpailla.

Yle uutisoi palkkakartellista maanantaina.

– Pääkaupunkiseudun lastentarhanopettajia koskettavaa palkkakartellia, sellainenhan tässä on kyseessä, on pidettävä erittäin moitittavana. Tuntuu todella ala-arvoiselta, että on lähdetty tällaiselle linjalle, Juvonen jyrähtää.

Tilanne ei Juvosen mukaan ole mitenkään uusi.

– Se on tuttu myös yleisesti sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöstön kohdalla. Palkoilla ei kilpailla, eikä niillä houkutella tekijöitä. Jossakin on tehty ns. hiljainen kaappisopimus ja se on olemassa.

Juvonen pitää hyvänä asian julkituloa.

– Se mahdollistaa nyt avoimen keskustelun rahasta ja palkitsemisesta.

Juonen muistuttaa, että henkilöstövaje on totta niin lastentarhanopettajien mutta myös esimerkiksi vanhustenhoivan työntekijöiden kohdalla. – Henkilöstövajeeseen on mahdollista vastata. Erilaisia työsuoritukseen perustuvia palkanlisiä on syytä ryhtyä pohtimaan laajasti.

Hän pitää erittäin hyvänä Helsingin uutta mallia, jossa lastentarhanopettajalle maksetaan tuhannen euron bonus – Se on hyvä alku. Espoon ja Vantaan tulisi ottaa Helsingistä mallia ja ryhtyä kehittämään yhteistyöllä mallia, joka houkuttelee ja palkitsee, Juvonen esittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu