Urheilu

Christian Frimanin tähtäimessä olympialaiset

URHEILU Vuoden 2017 espoolaiseksi urheilijaksi valittu nuorukainen haluaa maailman parhaaksi lajissaan.

Christian Frimanin tämän vuoden päätavoitteet ovat kolme maailmancupia ja Etelä-Korean MM-kilpailut, joissa finaalipaikka pienoiskiväärillä. Jos on hyvä päivä, mitali on mahdollinen.

Sirpa Repo

Espoolainen Christian Friman on lukiolainen, jolla ”harrastus” on haitannut koulua. 18-vuotias nuorukainen sanoo, että vuorokaudessa saisi olla yli 24 tuntia. Aika ei millään tahdo riittää kaikkeen.

Friman kertoo treenaavansa ammuntaa aivan kuin se olisi täysipäiväinen työ. Tavoitteena on, että ammunnasta tulee hänelle sellainen.

Frimanilla on kaksi lajia. Ilmakiväärissä ammutaan sisällä pystyssä ilman tukea 60 laukausta, ampumaetäisyys on 10 metriä. Se saattaa tuntua vähältä, mutta kympin halkaisija on vain 0,5 millimetriä.

– Pitää osua sadasosamillimetrin tarkkuudella, jotta saa osumasta maksimipisteen, Friman selvittää.

Toinen lajeista on ulkona pienoiskiväärillä ammuttava kolmiasentoinen kilpailu. Siinä ammutaan 50 metrin etäisyydeltä 40 laukausta polvelta, makuulta ja pystystä. Tässä kympin halkaisija on 10,4 millimetriä.

– Pidän tästä, koska peruskilpailu kestää lähes kolme tuntia ja sen jälkeen on finaali. Täytyy olla täysin keskittynyt yli viiden tunnin ajan. Siinä mitataan, miten fysiikka ja pää kestävät.

Nykyään finaalissa, joka ammutaan nopeutetussa tahdissa, lähdetään taas nollasta.

Olosuhteet kuten tuulen ja valon vaihtelut tuovat asentokilpailuun omat haasteensa.

Nuorukainen kokee, että kahden lajin harjoittelu sopii hänelle. Se tuo vaihtelua treenaukseen. Koska ilmakivääri ammutaan pystyssä, siinä tulee samalla treenattua asentokisan yhtä osaa varten.

Ampumassa Friman käy kolmesta seitsemään kertaan viikossa noin kolmesta neljään tuntia kerrallaan. Kun kesällä on aikaa, hän ampuu yleensä päivittäin.

Joka päivä hän tekee kuivaharjoittelua eli pitää kivääriä ampuma-asennossa.

Fysiikkaa hän treenaa viidestä kuuteen kertaan viikossa käymällä kuntosalilla, uimalla, pyöräilemällä ja lenkkeilemällä.

– Treenaan syviä vatsa- ja selkälihaksia. En ole nostanut käsipainoja pariin vuoteen. Huomasimme valmentajan kanssa, ettei se auta minua parempiin suorituksiin.

Ilmakivääriä hän voi harjoitella Tapiolassa Tuulimäessä. Espoossa ei ole paikkaa, jossa hän voisi harjoitella päälajiaan. Käytettävissä ei ole 50 metrin rataa sisällä eikä ulkona.

– Lähin paikka on Inkoossa, jonne ajoaikoihin menee pari tuntia joka kerta. Se on pois harjoittelusta. Olympiapaikka olisi lähes plakkarissa, jos voisin treenata kotikaupungissa päivittäin.

Parin vuoden ajan Frimanin psyykkisenä valmentajana on ollut sveitsiläinen Christoph Treier.

– Jos ei ole ampunut maksimia, on heti tiedettävä mitä teki väärin ja tehtävä oikeita ratkaisuja, jotta seuraava laukaus antaa maksimin. Kun on ratkaisunsa tehnyt, on nopeasti taas tyhjennettävä päänsä kaikesta ja keskityttävä suoritukseen.

Christian Friman

Valittu Espoon vuoden 2017 urheilijaksi.

18-vuotias ampuja.

Käy Lärkanissa lukiota kolmatta vuotta.

Paras saavutus kulta nuorten MM-kilpailuissa pienoiskiväärin makuuammunnassa 2017.

Suomen Ampumaurheiluliitto valitsi parhaaksi nuoreksi ampujaksi 2017.

Kuuluu kiväärin kolme hengen A-maajoukkueeseen.

Seura Esbo Skytteförening.

Valmentaja isä Mikael Friman.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Urheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu