Minne mennä

Samuli Federley luo visual metal -musiikkia – tähtäin on nyt Kiinan markkinoilla

Samuli Federley on kehittänyt omaleimaisen musiikkityylinsä ottamalla vaikutteita eri musiikkilajeista.

Vilhelm Sjöström

Espoolainen musiikintekijä-kitaristi Samuli Federley kuvailee uutta singleään sanoilla "järkälemäinen, eeppinen spektaakkeli". Yleensä Federleyn uudet biisit syntyvät muutamassa kuukaudessa, mutta Guitar Kungfu vaati vuoden työn.

– Minulla oli mielessäni visuaalisia asioita ja musiikki alkoi syntyä sitä kautta. Kyseessä on jing ja jang, hyvän ja pahan taistelu.

Maaliskuun lopulla julkaistavan videon taustalla on monikansallinen ammattilaisten ryhmä. Videolla nähdään Federleyn lisäksi vietnamilaissyntyinen Tung Bui, jolla on muun muassa itämaisten taistelulajien osaamista.

Federleyllä itsellään on videolla pahiksen rooli. Video piti kuvata metsässä sateisena päivänä, koska taustalla on kipinäshow.

Jo Federleyn ensimmäinen video Colonoscopy herätti huomiota ja se avasi ovet kiertueelle Saksaan ja Kiinaan.

– Somea pitää kiittää siitä, että pääsin Kiinan markkinoille. Internetissähän on ainakin miljardi videota, mutta minulla oli onnea, koska kuulijat löysivät minun videoni. Huomasin, että eräs kiinalainen alkoi seurata minua. Keskustelimme Facebookissa ja pian hän kutsui kiertueelle Kiinaan. Yhden keikan soitin täydelle tuhannen hengen salille, Federley selvittää.

Nyt Federleyllä on uusi kutsu Kiinaan ja hän suuntaa kesällä Pekingiin ja muutamaan muuhun kohteeseen.

Sooloartistina voin myös toteuttaa omaa visiotani."

– Uusi video on tehty myös Kiinan markkinoita ajatellen. Kiinassa aion tehdä myös videon paikallisten muusikoiden kanssa. Yhdistämme heidän kansallissoittimiaan heavyrockiin.

Piano ja rummut vaihtuivat kitaraan, kun Samuli Federley oli noin 10-vuotias. Hän on siitä lähtien soittanut eri bändeissä, mutta nykyään hän tekee soolouraa.

– Viime vuonna tein sata keikkaa. Bändin kanssa se ei onnistuisi. Sooloartistina voin myös toteuttaa omaa visiotani.

Federleyn seuraava tavoite on EP. Hän näkee, että musiikkibisnes on palaamassa 60-luvun toimintatapaan. Silloin esimerkiksi Beatles julkaisi uuden singlen pari kertaa vuodessa.

Parhaat jutut syntyvät mielessä, ilman soitinta."

– On parempi tehdä kunnon biisi vaikkapa vuoden välein kuin tehdä pitkäsoitto, jolla on mukana täyteraitoja. Haluan kuitenkin koota biisit fyysiseksi tuotteeksi, jota voi myydä keikoilla.

Uudet biisit eivät synny kitaralla tai pianolla, vaan Samuli Federley sanoo tekevänsä tärkeimmän osan sävellystyötä päässään.

– Parhaat jutut syntyvät mielessä, ilman soitinta, hän vakuuttaa.

– Musiikkia alkaa syntyä, kun pääsen metsään kävelemään. Siellä hiljaisuudessa kuulee omat ajatuksensa, Espoon keskuspuiston vieressä asuva Federley sanoo.

Monet ovat luonnehtineet Federleyn biisejä elokuvamaisiksi. Hän haluaakin kertoa tarinoita mahtipontisella ja energisellä musiikillaan.

– Minulla on visio siitä, miltä musiikin pitää kuulostaa.

Federley on luonut uuden musiikkigenren, jolle hän on antanut nimeksi visual metal.

– Siinä on vaikutteita monesta eri musiikin tyylisuunnasta, mutta ilmaisukeinona on heavy. Musiikilla pyritään maalaamaan mielikuvia ja maailmoja.

Oman musiikin tekemisen lisäksi Federley opettaa Rockhouse-musiikkikoulussa parina iltana viikossa. Lisäksi hän ohjaa soittajia internetissä toimivassa Rockway-musiikkikoulussa.

Guitar Kungfu -video julkaistaan elokuvateatteri Andorrassa (Eerikinkatu 11, Helsinki) 26. maaliskuuta kello 18.30. Videojulkaisun yhteydessä nähdään myös puolituntinen dokumentti videon tekemisestä, siitä, mitä kulisseissa tapahtui. Tapahtumaan voi maksaa vapaaehtoisen pääsymaksun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu