Puheenaihe

Tiheän 2,5 minuutin vuorovälin kokeilu ontui metrossa – "Antaisin tälle arvosanan välttävä plus"

Tiheän vuorovälin kokeilu aamun metroliikenteewssä ei sujunut parhaalla mahdollisella tavalla.

Päivi Tuovinen / Arkisto

Metrossa testattiin torstain aamuruuhkassa uutta liikennemallia, jossa kaikki metrojunat ajettiin poikkeuksellisesti Matinkylään asti. Kokeilu tarkoittaa sitä, että metrossa on tänä aikana 2,5 minuutin vuoroväli aiempaa pidemmällä osuudella Itäkeskuksen ja Matinkylän välillä.

– Antaisin tälle kokeilulle arvosanan välttävä plus. Kokeilu oli kyllä hyödyllinen ja saimme paljon arvokasta dataa, mutta etenkin Matinkylään saapuminen myöhästyi verraten paljon ja tämä tietenkin kertautui aamuliikenteessä ja myöhästytti liikennettä, arvioi HKL:n valvomoinsinööri Juhana Hietaranta.

Liikennöintimallin toimivuutta on aiemmin tutkittu simuloimalla. Torstaiaamun kokeilun tarkoituksena oli ennen muuta kerätä lisätietoa liikenteen toimivuudesta tiheämmällä vuorovälillä todellisessa matkustajaliikenteessä. Selvitettävänä on muun muassa se, olisiko liikenne tällöin riittävän sujuvaa.

Hietarannan mukaan olennaista kokeilussa oli se, että aiemmin ei metrojunan kääntämistä ole kokeiltu yhdellä pääteasemalla.

– Tulos oli se, että Matinkylän kääntöraide suoriutui tästä kokeilusta aika hyvin, Hietaranta luonnehtii.

Tiheämpään liikenteeseen siirtymisestä ei ole vielä tehty päätöstä, vaan liikennettä tilaava HSL ja metroliikennettä operoiva HKL pohtivat sitä vielä erikseen. Siirtyminen Matinkylään ulottuvaan tiheään liikenteeseen olisi mahdollista aikaisintaan syksyllä.

Kaikkien junien ajaminen Matinkylään asti kasvattaisi samaan aikaan liikenteessä olevien junien määrää, ja toisaalta myös kuljettajia tarvittaisiin aiempaa enemmän.

Tiheämpi liikenne pidemmällä välillä on myös nykyistä alttiimpaa häiriölle, koska junien kääntöpaikalla pelivaraa olisi nykyistä vähemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Metronkuljettaja tuntee sääliä laiturille jääviä kohtaan – IL: "Näyttävät meille keskisormea"29.3.2018 08.46
Metroliikenne takkuilee jälleen koko illan – "Syynä henkilöstövaje"27.3.2018 13.55
Jo 16 kuljettajaa irtisanoutunut metrosta – Ex-pomo tylyttää HKL:ää ammattilehdessä: "Tilanne ei ole normaali"15.3.2018 10.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu