Kulttuuri

Espoon puhallinorkesterin kevätkonsertti vie matkalle Eurooppaan

Epon kevätkonsertti on monipuolinen osoitus orkesterin osaamisesta. Kuva on harjoitusleiriltä Högsandista.

Pekka Saarela

Espoon puhallinorkesterin (Epo) kevätkonsertti vie musiikkimatkalle Eurooppaan. Konsertin aikana käydään muun muassa Saksassa, Espanjassa, nykyisen Tsekin alueella, Britanniassa ja Ranskassa.

– Haluamme, että konserteissamme on aina punainen lanka, joten tähänkin konserttiin on mietitty yhtenäinen juoni, orkesterin kapellimestari Simo Kanerva kertoo.

Rytmillisesti ja soinnillisesti vaikeat kappaleet pitävät yli 40-vuotiaan harrastajaorkesterin kunnossa. Osa konsertissa kuultavista kappaleista on soittajien omia toiveita. Mukana on orkesterille uusia kappaleita ja aiemmin vuosien varrella esitettyjä sovituksia.

Kappaleet valitaan niin, että ne auttavat 40-henkistä orkesteria kehittymään."

– Aloitamme konsertin taidemusiikilla, mutta puoliajan jälkeen siirrymme kohti kevyempää musiikkia, Kanerva kertoo.

Hänen mukaansa yksi konsertin vaativimmista kappaleita on belgialaisen Jan Van der Roostin säveltämä Flashing Winds.

– Se on orkesterille rytmillisesti hyvin haastava. Mukana on myös musiikillisesti arkoja, tunnettuja sävellyksiä, kuten Antonín DvorákinUudesta maailmasta, josta soitamme Largo-osan, Kanerva sanoo.

Kanervan mukaan kappaleiden valinta on aina tasapainoilua usean asian välillä. Yli 35 vuotta orkesteria johtanut kapellimestari haluaa valita kappaleet niin, että ne auttavat 40-henkistä orkesteria kehittymään. Tämän vuoksi rima asetetaan aina tarpeeksi korkealle ja ohjelmiston hiomiseen käytetään tarvittaessa kuukausia aikaa.

– Meille keikkailu ei ole pääasia vaan myös musiikillinen kehittyminen. Orkesteri on tarkoitettu harrastajille, jotka ovat kiinnostuneita myös soittimen käsittelystä ja musiikin opiskelusta, Kanerva toteaa.

Kevätkonsertin Eurooppa-teema on Epolle ajankohtainen, sillä orkesteri lähtee syyskuussa esiintymismatkalle Tsekin pääkaupunkiin Prahaan. Siellä se osallistuu kansainväliselle Vejvoda’s Zbraslav International Festival -puhallinmusiikkifestivaalille. Tapahtuma on tarkoitettu puhallinorkestereille, big bandeille ja jazz-yhtyeille.

– Matkat ovat tärkeitä, koska ne motivoivat soittajia, kasvattavat yhteishenkeä ja antavat mahdollisuuden tavata samanhenkisiä ihmisiä. Matkat ovat myös tapa edustaa Suomea ja Espoota ulkomailla, Kanerva sanoo.

EPO

Kevätkonsertti sunnuntaina 22. huhtikuuta kello 17 Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa.

Liput 20 euroa, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi. Lippuja voi ostaa ovelta tai etukäteen orkesterin kautta.

Epo on perustettu vuonna 1972 Soukan Puhallinryhmä -nimisenä.

Kapellimestari Simo Kanerva, vuodesta 1982.

Epossa on yli 40 aktiivista harrastajaa.

Orkesteri keikkailee myös pienemmillä kokoonpanoilla.

Perinteikäs orkesteri etsii parhaillaan myös uusia soittajia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu