Kulttuuri

Aika inspiroi – Lasten ja nuorten taidonnäytteitä Aika hyvin! -näyttelyssä Tapiolassa

KULTTUURI Miten aikaa voi kuvata taiteen keinoin? Siihen saa vastauksen Espoon kuvataidekoulun näyttelystä Heikintorilta.

Rehtori Maritta Poijärvi kertoi Aika hyvin -näyttelyn avajaisissa kuvataidekoulun uusista tuulista.

Anneli Tuominen-Halomo

Tyhjillään ollut Tapiolan Heikintorin noin 1 000 neliön liiketila toimii hienosti Espoon kuvataidekoulun oppilastyönäyttelyn galleriana.

Aika hyvin! -näyttely esittelee lasten ja nuorten näkemyksiä ajasta taiteen keinoin. Näyttely on todiste kuvataidekoulun toiminnan laajuudesta ja monipuolisuudesta.

Kuvataidekoulun opetuksessa on lukuvuonna 2017–2018 keskitytty havainnoimaan ja kuvaamaan ajan ilmenemistä ihmisen elämässä, luonnossa, taidehistoriassa ja kulttuurissa.

Aikaa on käsitelty muun muassa piirtämällä ja maalaamalla, valokuvaamalla sekä keramiikan ja muiden kolmiulotteisten tekniikoiden avulla. Näyttelyyn tulijaa tervehtii iso ja värikäs seinällinen kelloja. Lisäksi nähtävillä on muun muassa muotokuvia eri ikäisistä ihmisistä ja aikakoneita.

Kuvataidekoulun opetusryhmissä työskennellään pitkäjänteisesti."

Nähtävillä on myös piirustuksia ja kolmiulotteisia töitä, jotka ovat syntyneet Emma – Espoon modernin taiteen museossa olleen Ernst Mether-Borgströmin näyttelyn innoittamina. Oppilaiden teokset on myös kuvattu tulossa olevaan Ernst Mether-Borgströmin säätiön ja Espoon kuvataidekoulun yhteistyönä tekemään julkaisuun.

– Milloin olet keskittynyt johonkin asiaan niin, että unohdit syödä ja nukkua? Taiteessa ja muotoilussa kaikki on mahdollista. Siinä voi saavuttaa flow-tilan ja unohtaa ajan kulun, Espoon kuvataidekoulun rehtori Maritta Poijärvi sanoi avajaisissa.

Kuvataidekoulun opetusryhmissä työskennellään pitkäjänteisesti. Samalla ryhmissä opetetaan myös tarttumaan hetkeen ja sietämään keskeneräisyyttä.

Aika hyvin! -näyttelyssä on 5–20 -vuotiaiden oppilaiden teoksia. Esillä on kerralla koko kuvataidekoulun oppilastyöt eli perusopetusryhmien ja työpajojen työt.

Lisäksi näyttelyssä esittäytyy 15 kuvataiteen laajan oppimäärän päättötyön tekijää. He ovat keskittyneet vuoden aikana valitsemaansa aiheeseen ja syventäneet omaa ilmaisuaan itsenäisen projektin parissa.

Päättötöitä on tehty tänä vuonna kahdeksassa eri taiteenalan työpajassa: digitaalinen taide, piirustus ja maalaus, 3d, game design, sarjakuva, keramiikka, kuvitus ja valokuvaus.

Viikonloppuna 14.–15. huhtikuuta järjestetään seminaari, jossa päättötyön tekijät esittelevät oman projektinsa. Seminaariin on vapaa pääsy.

Kuvataiteen rinnalle tulee design ja teknologia."

– Aika hyvin! -näyttely on raikas, runsas ja monipuolinen ja se kertoo myös kuvataidekoulun muuttuvasta roolista. Piirustuksia, maalauksia ja keramiikkaa on esillä paljon, mutta digitaalisen taiteen osuus kasvaa koko ajan. Kelloseinä kuvastaa hyvin murrosvaihetta, koska siinä yhdistyvät muotoilu, design ja teknologia, Maritta Poijärvi huomauttaa.

Kuluvan lukuvuoden aikana on uudistettu kuvataidekoulun opetussuunnitelmaa. Kuvataiteen perusopetus saa rinnalleen käsityön perusopetuksen design & teknologia -opetuksena.

– Design & teknologia -opetusta on pilotoitu vuodesta 2015 perusopetus- ja työpajaryhmissä ja olemme myös rakentaneet verkostomaisia yhteistyösuhteita.

Poijärvi korostaa, että kuvataiteen opetusta ei missään tapauksessa aiota vähentää. Tavoitteena on hakea myös uudelle linjalle valtion rahoitusta.

– Jos saamme valtion rahoitusta, design & teknologia -puolesta voi 5–10 vuodessa kasvaa yhtä suuri kuin kuvataidelinja on nyt. Oppilaita on nyt noin 1 400 ja uuden opetuksen myötä määrä voisi jopa kaksinkertaistua, Poijärvi maalaa.

Opetus uudistuu myös siten, että perusopetukseen käytettävien tuntien määrä nousee 800:aan ja syventävien opintojen laajuudeksi tulee 500 tuntia.

Alkuvuodesta tekstiilisuunnittelun tekstiilityöpajan ja muoti/vaate -työpajan töitä oli esillä Ison Omenan vitriinissä. Kun Citycon omistaa Ison Omenan ja osan Heikintorin tiloista, heräsi ajatus kuvataidekoulun näyttelyn pitämisestä Heikintorilla.

– Opettajien toive on ollut, että voisimme pitää näyttelyn keskeisellä paikalla, koska aiempaan näyttelytilaan Weegeellä on ollut hankalaa löytää.

– Toivomme, että Heikintorille tuotu näyttely houkuttelee uusia kävijöitä, koska kaikki eivät ole tiedostaneet, miten laajoja mahdollisuuksia kuvataidekoulu tarjoaa.

Uusien oppilaiden hakuaika Espoon kuvataidekouluun on 16.–30. huhtikuuta. Ilmoittautua voi osoitteessa espoo.eepos.fi. Vapaita oppilaspaikkoja voi tiedustella ympäri vuoden. Espoon kuvataidekoulu järjestää myös kesäkursseja.

Aika hyvin! -näyttely jatkuu Heikintorin toisessa kerroksessa (Kauppamiehentie 1) 6. toukokuuta asti. Näyttely on avoinna joka päivä kello 11–20. Vapaa pääsy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu