Asuminen

Saako ovisilmän asentaa ilmoittamatta? Katso lista 12 remonttityöstä, joista pitää kertoa taloyhtiölle

ASUMINEN Asunto-osakeyhtiön osakkaan ilmoitusvelvoitus kattaa lähes kaikki remontit.

Hyvinkään Kiinteistöisännät Oy:llä on monta mapillista asukkaiden tekemiä remontti-ilmoituksia. Erilaisia remontteja on meneillään koko ajan, kertoo toimitusjohtaja Jaana Nokkala.

Jarmo Toivanen

Taloyhtiön osakkaan täytyy tehdä taloyhtiölle kirjallinen ilmoitus remontista aina, kun tehtävät työ voivat vaikuttaa yhtiön vastuulla oleviin talon rakenteisiin tai naapuriasuntoihin.

Isännöintiliiton mukaan nyrkkisääntönä on, että liki kaikista asunnossa tehtävistä muutoksista pitää ilmoittaa. Ilmoitusvelvollisuus perustuu asunto-osakeyhtiölakiin ja sen tavoitteena on turvata sekä remontintekijän että muiden osakkaiden oikeudet.

Ilmoitusvelvollisuuden tehosta ei ole tarkkoja tietoja.

– Tiedämme aika niukasti niistä remonteista, joista ei ole tehty ilmoitusta. Toisaalta moni asukas kuitenkin kysyy ennen remontin aloittamista, että millainen ilmoitus siitä pitäisi tehdä, sanoo toimitusjohtaja Jaana Nokkala Hyvinkään Kiinteistöisännät Oy:stä.

Hänen havaintojensa mukaan todennäköisimmin jäävät ilmoittamatta astianpesukoneen asennus, pienet sähkötyöt sekä asunnon ulko-oveen tehtävät muutokset, kuten ovisilmän tai turvalukon asentaminen.

– Pienet muutokset voidaan kirjata isännöitsijäntodistukseen jälkikäteen, mutta tästä tehdään aina myös erillinen merkintä.

Isännöintiliiton ohjeissa mainittuja ilmoitettavia remontteja ovat muun muassa parketin asentaminen muovimaton tilalle, wc:n, kylpyhuoneen ja saunan remontointi, rakentaminen tai poistaminen sekä keittiön allaskaappien vaihtaminen.

Myös kiinteiden sähköjohtojen asentamisesta ja poistamisesta sekä kantaviin väliseiniin tehtävistä muutoksista pitää tehdä ilmoitus taloyhtiölle.

Ilmoitusvelvollisuus kannattaa aina tarkistaa isännöinniltä tai taloyhtiön hallitukselta.

Jos muutostyö vaikuttaa naapureihin, taloyhtiön hallituksen tai isännöinnin tehtävänä on ilmoittaa muutoksesta heille.

Sen jälkeen naapurit voivat harkita, onko heillä mahdollisuus puuttua remonttiin.

Tekijän kannattaa itsekin ilmoittaa naapureille suunnittelemastaan remontista ja työn aiheuttamasta haitasta.

– Haitta voi olla tilapäistä eli esimerkiksi töistä syntyvää melua tai pysyvää, kuten ilmalämpöpumpun käyttämisestä syntyvää ääntä, selvittää Jaana Nokkala.

Isännöintiliiton ohjeen mukaan remontti-ilmoituksessa pitää näkyä osakkaan nimi ja yhteystiedot, tarkka osoite sekä se, mitä korjataan, remontin alkamisaika ja kesto.

Myös remontin tekijöiden eli suunnittelijoiden, urakoitsijoiden ja työnvalvojien nimet, yhteystiedot ja Y-tunnukset pitää ilmoittaa.

Taloyhtiön hallitus sopii isännöintiyrityksen kanssa, miten ilmoitukset käsitellään ja miten asiasta tiedotetaan osakkaille.

Monet isännöintiyritykset ovat antaneet osakkaille ohjeet remontti-ilmoituksen tekemisestä esimerkiksi verkkosivuillaan.

Jaana Nokkala muistuttaa, että remontti-ilmoitukset tulee tehdä kirjallisesti, jotta tiedot voidaan säilyttää ja tallentaa isännöitsijäntodistukseen.

Näin myös uusi omistaja saa asuntokaupan yhteydessä tiedon tehdyistä remonteista.

Isännöintiliiton julkaisema Huoneistoremontti-opas on tehty asukkaiden käyttöön tuomaan erilaisia ratkaisuja erilaisiin huoneistoremontteihin.

Ilmoita aina näistä

1. Parketin asennus muovimaton tilalle

2. Wc:n, kylpyhuoneen ja saunan remontointi, rakentaminen tai poistaminen

3. Keittiön allaskaappien vaihtaminen

4. Pesukoneen tai astianpesukoneen asentaminen, jos koneen vesi- ja viemäriletkulle tai sähköjohdolle ei ole liitäntävalmiutta

5. Hanan tai wc-istuimen vaihto

6. Hanan irrottaminen, veden katkaisemista edellyttävät työt

7. Kiinteiden sähköjohtojen asentaminen ja poistaminen

8. Viemäri-, käyttövesi-, sähkö-, lämmitys- tai ilmanvaihtojärjestelmiin liittyvien laitteiden asentaminen, muuttaminen tai poistaminen

9. Parvekkeen lattian pinnoitteen vaihtaminen (saattaa vaikuttaa vesieristykseen)

10. Muutokset kantaviin väliseiniin

11. Kevyiden väliseinien purkaminen, siirtäminen tai uusien rakentaminen, jos seinien sisällä kulkee sähkö- yms. johtoja

12. Muutokset ulko-oviin (esimerkiksi ovisilmän tai turvalukon asentaminen)

Lähde: Isännöintiliitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Asuminen

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu