Puheenaihe

Asuntokaupan kasvu hidastui – kerrostaloasunnot kallistuvat silti edelleen pääkaupunkiseudulla

Kuvituskuva.

Arkisto/ Marketta Karjalainen

Asuntokaupan kasvu on hidastunut viime vuodesta, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto.

Maaliskuussa myytiin koko maassa kolmetoista prosenttia vähemmän käytettyjä asuntoja kuin vastaavana aikana viime vuonna. Yhteensä tämän vuoden maaliskuussa myytiin 4 748 käytettyä asuntoa.

Omakotitalojen kauppa pieneni kahdeksan prosenttia, rivitalojen runsaat viisi prosenttia ja kerrostalojen vähän yli neljä prosenttia.

Uudistuotannon myyntimäärät ovat vuoden 2017 alun huippulukuja pienemmät, mutta uusien asuntojen kaupan volyymi on edelleen korkealla tasolla.

Asuntojen hinnat jatkavat nousuaan. Kolmentoista suurimman kaupungin käytettyjen kerrostalojen hinnat nousivat kolme prosenttia viime vuodesta.

Pääkaupunkiseudulla Helsingin hintataso jatkoi tasaista nousua ja Espoossa hintakehitys kääntyi laskuun maaliskuussa, mutta pidemmän ajan suunta on nouseva.

Vantaalla hinnat kääntyivät nousuun maaliskuussa, mikä tasasi vuoden 2017 puolesta välistä alkanutta laskusuuntaista trendiä.

Käytetyn kerrostaloasunnon keskimääräinen neliöhinta oli maaliskuussa pääkaupunkiseudulla 4 519 euroa. Vuoden takaisesta siinä on nousua 4,5 prosenttia.

Helsingissä keskimääräinen neliöhinta oli 5 255 euroa, Espoossa 3 549 euroa ja Vantaalla 2 798 euroa. Vuoden takaisesta hinta nousi eniten Helsingissä, kuusi prosenttia.

Myyntiajat lyhenivät kautta linjan maaliskuussa niin Helsingissä ja Espoossa kuin Vantaallakin. Ainoastaan kerrostalokaksioiden myyntiajat Vantaalla pitenivät hieman.

Omakotitalojen myyntiajat lyhenivät maaliskuussa selvästi Espoossa, mutta pitenivät Helsingissä ja Vantaalla.

Kerrostaloasunnon keskimääräinen myyntiaika pääkaupunkiseudulla oli maaliskuussa 53 päivää ja omakotitalotalon 119 päivää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu