Kulttuuri

April Jazz tulee taas – Marzi Nymanin uusi musiikki EBB:lle sisältää kaikuja Espoosta

KULTTUURI April Jazz tuo Espooseen kotimaisia ja ulkomaisia jazzin huippunimiä. April Jazzeilla kuullaan uutta musiikkia Marzi Nymanilta, Lauri Porralta, Ilmiliekki Quartetilta ja Raoul Björkenheimilta.

Kitaristi, säveltäjä Marzi Nymanilla on aina monta rautaa tulessa. Hänen uutta musiikkiaan kuullaan kahdessa konsertissa April Jazzeilla.

Anneli Tuominen-Halomo

Nyt se on tehty, albumillinen uutta musiikkia.

– Aikamoinen Iisakinkirkko tämä on ollut. Ensimmäiset nauhoitukset tehtiin jo vuonna 2007, sanoo kitaristi ja säveltäjä Marzi Nyman, jonka albumin uutta musiikkia kuullaan April Jazzeilla.

Varsinaisesta levynjulkistuskeikasta ei ole kyse – sen vuoro on myöhemmin tänä vuonna. Nyman tunnustaa, että oman albumin tekeminen on pitkittynyt monien kiinnostavien projektien vuoksi. Hän työskentelee muun muassa Tapiola Sinfoniettan partnerina, joten kamarimusiikki ja orkesterimusiikki ovat vieneet välillä mennessään.

Ne ovat itsestäni, sisältäni tulevia lauluja."

Kun albumin parissa on vierähtänyt jo vuosikymmen, Marzi Nyman on katsonut parhaaksi kirjoittaa muutaman värssyn uusiksi.

– Kymmenen vuotta nuorempana olin epävarmempi laulujen ja laulamisen kanssa. Vuosien kuluessa olen mennyt muutaman mankelin läpi ja saanut sekä hyvää että murskaavaa palautetta. Minulla on nyt konkreettisempi ote ja menen innoissani pelkojani ja epävarmuuksiani päin, Nyman sanoo.

– Vanhenemisen armollisuus on sitä, ettei ota itseään niin vakavasti.

Uusi albumi sisältää suomeksi laulettua musiikkia ja sävyjen kirjo on laaja. Marzi Nyman on säveltäessään ja sanoittaessaan antanut itselleen vapaat kädet.

– Ne ovat itsestäni, sisältäni tulevia lauluja. Siellä on hauraita ja humoristisia sävyjä, hissuttelua ja tissuttelua.

April Jazzeilla kuullaan myös Marzi Nymanin uutta, Espoo Big Bandille (EBB) säveltämää musiikkia.

– EBB:stä on tullut minulle koko ajan tärkeämpi, tosi rakas orkesteri, kapellimestari sanoo.

– Olen halunnut räätälöidä musiikkia porukalle, joka muodostuu loistavista yksilöistä. Sitä samaa olen tehnyt Tapiola Sinfoniettan kanssa. Se on säveltäjälle loistava tilaisuus, Nyman kehuu.

Säveltäessään EBB:lle Marzi Nyman on ajatellut espoolaisuutta ja perehtynyt Espoon historiaan. Penkominen on ollut inspiroivaa ja se on auttanut jäsentämään työtä.

– Konsertissa on Mape Lappaiselle (1941–2011, EBB:n ja April Jazzin perustaja) omistettu osuus ja innoittajina ovat olleet myös Espoon Blues ja Kauklahden asema entisenä raja-asemana.

Myöhemmin keväällä EBB menee studioon.

– Olemme miettineet, mitä EBB voisi tarkoittaa espoolaisille. Ei EBB ole pelkästään jazzdiggareiden bändi. Pari vuotta sitten soitimme Suomi–Ruotsi -koripallomaaottelussa ja se oli huikea kokemus kaikille, festivaalijohtaja Matti Lappalainen sanoo.

April Jazz

32. April Jazz –festivaali järjestetään Espoossa 25.–29. huhtikuuta.

Konserttipaikkoina ovat Espoon kulttuurikeskus Tapiolassa, Leppävaaran Sellosali, luontokeskus Haltia ja Espoon modernin taiteen museo EMMA.

Esiintyjiä mm. E.S.T. Symphony 25.4, Lauri Porra Flyover Ensemble 25.4, Camané 26.4.

Perinteiset jatkojamit Tapiola Gardenissa keskiviikosta lauantaihin.

Päätöskonsertti Kira Skov/Maria Faust In the Beginning Tapiolan kirkossa 29.4. kello 15.

Koko ohjelma apriljazz.fi. Liput Lippupisteestä.

Festivaalin järjestää Espoo Big Band ry.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu