Puheenaihe

Uniikki suomalainen "ufotalo" täyttää 50 vuotta – Weegeen vetonaulassa on alkuperäinen sisustus

ESPOO Näyttelykeskus Weegeeltä löytyy maailman ainoa yleisölle avoinna oleva Futuro-talo.

YLEISÖMAGNEETTI –Futuro-taloa on joka kesä tultu katsomaan pidemmältäkin, ulkomaita myöten. Se on Weegeen vetonaula, Tanja Kneckt kertoo.

Johanna Erjonsalo

Näyttelykeskus Weegeellä on mielenkiintoinen historia. Rakennus toimii entisessä Weilin&Göösin kirjapainotalo, jonka on suunnitellut Aarno Ruusuvuori. Talo on kansallisesti merkittävä suojelukohde, joka on niittänyt myös kansainvälistä mainetta.

– Arkkitehtuurisesti tämä on merkittävä rakennus. Se edustaa betonibrutalismia, kertoo Weegeen aulapalveluvastaava Tanja Kneckt.

– Koska tämä on vanha painotalo, koko pohjoinen julkisivu on pelkkää ikkunaa. Se on myös hieno puite museoille, koska luonnonvaloa tulee sisälle. Se on ollut myös painotyössä silloin tärkeää, Kneckt jatkaa.

Verkostosuunnittelija Susan Forsblomin mukaan Weegee-talo kiehtoo ihmisiä.

– Tämä talo ja siihen liittyvä arkkitehtuuri ovat jo itsessään ehdottomasti vetonauloja. Varsinkin Ruusuvuoren raffi ja rosoinen betoniarkkitehtuuri on ollut aika paljon esillä viime aikoina, Forsblom kertoo.

Weegeen vetonauloista on takapihalla komeileva Futuro-talo. Weegeen Futuro-talo on ensimmäinen sarjavalmisteinen Futuro-talo, numeroltaan 001. Kesästä 1968 syksyyn 2011 mediapersoona Matti Kuuslan hallussa Hirvensalmella ollut Futuro saapui näytteille Weegeen pihalle toukokuussa 2012.

Tänä vuonna Weegeellä vietetään Futuro-talon 50-vuotisjuhlaa vaihtuvan ohjelman parissa.

– Se on sillä tavalla uniikki, että Futuroita on noin 65 tiedossa, mutta niitä ei ole museoiden kokoelmissa kuin kolme maailmassa. Tämä on ainoa, joka on auki vuosittain yleisölle, ja se on myös ainoa, jossa on alkuperäinen sisustus, Kneckt kertoo.

– Futuro-kokonaisuus on ehdottomasti yksi tämän vuoden kulmakivistä. Juhlavuoden vuoksi sen ympärillä tapahtuu, Forsblom jatkaa.

Futuro-talo on avoinna yleisölle 15.5.–16.9.2018.

– Sillä aikavälillä Weegeessä on Futuroon liittyvää ohjelmaa. Jos aihe kiinnostaa, nyt jos koskaan kannattaa tulla. Tällaista ei ole ihan heti tulossa uudestaan, Forsblom kertoo innostuneena.

Helposti lähestyttävä kohde Weegeellä on Suomen lelumuseo Hevosenkenkä.

– Se on perheiden vetonaula tässä talossa. Sitä on kaikkien helppo lähestyä, koska kaikilla on varmasti ollut leluja jossain vaiheessa elämää. Siellä on esillä vitriinejä eri vuosikymmeniltä. Esimerkiksi isovanhemmat ja lapsenlapset voivat yhdessä tutkia, millaisia leluja mummolla ja vaarilla on lapsena ollut, Kneckt kertoo.

Weegeelläon paljon myös työpajoja, ja viikonloppuisin on usein yleisöohjelmaa, joka kuuluu aina pääsylipun hintaan.

– On askartelutyöpajoja ja sitten on opastuksia. Meillä on myös teemapäiviä. Esimerkiksi elokuun lopussa on Espoo-päivä, silloin on vapaa sisäänpääsy. Meillä on näitä isoja talon tapahtumia tasaisesti vuoden aikana. Ne ovat helppoja päiviä tulla katsomaan, mitä täällä tapahtuu, Kneckt tiivistää.

Teksti: Marianne Kokkonen

Näyttelykeskus Weegee

Weegeellä toimii neljä museota: Espoon kaupunginmuseo Kamu, Espoon modernin taiteen museo Emma, Suomen lelumuseo Hevosenkenkä sekä Suomen kellomuseo.

Näyttelykeskus on esteetön, ja siellä pääsee liikkumaan helposti pyörätuolilla sekä vaunujen kanssa.

Näyttelykeskus on avoinna tiistaista sunnuntaihin. Perjantaisin on ilmainen sisäänpääsy kello 17–19.

Keskuksessa on museokauppa Emma Shop sekä kahvio Café Weegee.

Keskus sijaitsee Tapiolassa, osoitteessa Ahertajantie 5.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu