Kulttuuri

Leffafriikin juhlaa – Espoo Ciné tarjoaa noin 80 pitkää laatuelokuvaa

KULTTUURI Espoo Ciné tuo elokuvateattereihin toukokuussa liki 80 pitkää elokuvaa kaikkialta maailmasta ja valikoiman tarkoin valittuja lyhytelokuvia.

Tuottaja Johanna Vanttaja kertoo yleisölle, että luvassa on palkittuja kotimaisia lyhytelokuvia. Illan emäntä Riitta Katkoa jännittää, mitä on tulossa.

Anneli Tuominen-Halomo

Espoo Cinén kymmenen festivaalipäivän aikana nähdään läpileikkaus eurooppalaisesta elokuvasta ja samalla myös Euroopan nykytilasta.

Festivaalin ohjelmistossa korostuvat tänä keväänä muun muassa komediallisuus sekä naistekijät niin kameran edessä kuin takanakin.

Monipuolisessa ohjelmistossa nähdään nimekkäiden näyttelijöiden uusia töitä, tuttujen ohjaajien uusia teoksia, ajankohtaisiin aiheisiin pureutuvia dokumenttielokuvia, komediaa kaikkialta Euroopasta, hätkähdyttäviä zombie-elokuvia ja uusia pohjoismaisia elokuvia.

Festivaalin avaa Wes Andersonin uusi teos, Berliinin elokuvajuhlilla palkittu Isle of Dogs elokuvajuhlan päättää Björn Rungen ensimmäinen englanninkielinen draama The Wife.

Lyhytelokuvanäytöksiä järjestettiin espoolaiskodeissa viime vuonna ensimmäistä kertaa. Tänä keväänä näytöksiä oli 11, mutta kiinnostuneita oli paljon enemmän.

Pohjois-Tapiolassa asuvat Riitta ja Juhani Katko avasivat kotinsa ovet elokuvanäytökselle.

– Olen käynyt Helsingin juhlaviikoilla tapahtumassa, jossa Reijo Kela yksityiskodissa. Siksi innostuin Espoo Cinén tarjoamasta mahdollisuudesta eikä Jussikaan pistänyt yhtään vastaan, Riitta Katko kertoo.

Katkot ovat elokuvien ystäviä. He kehuvat Kino Tapiolan tarjontaa. Siellä tulee käytyä 5–7 kertaa vuodessa. Kiitosta saavat myös Espoon kaupungin järjestämät edulliset tai maksuttomat elokuvanäytökset.

– Minua kiinnostavat eurooppalaiset kunnon draamat ja laatuelokuvat yleensä, esimerkiksi Aki Kaurismäen ohjaukset.

Reilun tunnin mittaisessa näytöksessä Katkon pariskunnan olohuoneessa nähtiin kotimaisia palkittuja lyhytelokuvia, joiden aiheet liittyivät perhe- ja ihmissuhteisiin.

Yleisö oli tyytyväinen näkemäänsä, koska elokuvissa liikuttiin hyvin monenlaisissa tunnelmissa ja koskettavissa aiheissa.

– Tämä näytös toi mieleen lapsuuden ja sen, kun ihmiset kokoontuivat kylän koululle katsomaan televisiosta Eero Mäntyrannan hiihtoa olympialaisissa, Juhani Katko kuvaa.

Ajatus kotinäytöksistä on toiminnanjohtaja Mia Vainikaisen, joka tutustui ideaan puolalaisilla elokuvafestivaaleilla.

– Haluamme madaltaa elokuvissa käymisen kynnystä ja tehdä tutuksi kotimaisia lyhytelokuvia, jotka ovat erittäin laadukkaita, tuottaja Johanna Vanttaja toteaa.

– Olisi hienoa, jos kotinäytöksiä voisi järjestää ympäri vuoden, vaikkapa ulkona elokuun pimentyvässä illassa, Vanttaja haaveilee.

Espoo Ciné

Järjestetään 4.–13. toukokuuta.

Lapsille ja nuorille suunnattu Junior Ciné on 4.–9.5. Teemoja ovat koulumaailma, ystävyys ja suvaitsevaisuus.

Perhepäivää vietetään 5.5.

Espoo Cinén ohjelmistossa on 76 pitkää teosta ja 14 lyhytelokuvaa yhteensä 166 näytöksessä.

Kotimaisessa juhlanäytöksessä 8. toukokuuta kulttuurikeskuksen Louhisalissa katsotaan lyhytelokuvia.

Espoo Cinén näytöspaikkoja ovat Espoon kulttuurikeskuksen salit, Kino Tapiola, Hanasaari, Finnkinot Sello ja Omena.

Näytösajat ja lisätiedot: Espoocine.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu