Puheenaihe

"Vaikutukset kulttuuriympäristöön arvioitava paremmin" – Pakankylän siirtolapuutarhakaava Espoossa bumerangina valmisteluun

Havainnekuva suunnitellusta siirtolapuutarhasta. Talomalleja on kolme. Vielä ei tiedetä, koska siirtolapuutarha perustetaan tai kuka sen perustaa.

Tengbom

Espoon kaupunginvaltuusto palautti hetki sitten kiistellyn Pohjois-Espooseen suunnitellun Pakankylän siirtopuutarhakaavan uudelleen valmisteluun. Päätös syntyi lyhyen keskustelun jälkeen äänin 39–33.

Palauttamista esitti Risto Nevanlinna (vihr.). Palautuksen aikana pitää vihreiden mielestä tehdä analyysi siitä, missä Espoossa on tarvetta ja luontevia edellytyksiä käynnistää siirtolapuutarhahankkeita.

– Pakankylän hankkeen osalta on arvioitava myös paremmin siirtolapuutarhahankkeen vaikutukset maakunnallisesti merkittävään kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen alueeseen sekä Bodominjärveen, Nevanlinna vaati.

Palauttamista kannattanut Liisa Kivekäs (sd.) muistutti myös suunnitellulle alueelle johtavan tiestön kapeudesta ja mutkaisuudesta.

Kaavan hyväksymistä osana Pakankylän alueen kehittämistä vaati erityisesti kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Markkula (kok.)

Reilun kolmen hehtaarin suuruinen siirtolapuutarha-aluetta on suunniteltu Röylän alueella sijaitsevan Pakankylän kartanomäen ja pellon väliselle vaihettumisvyöhykkeelle. Alueelle on kaavailtu 36 kappaletta puutarhapalstoja, joille saa sijoittaa korkeintaan 35 kerrosneliömetrin suuruisen siirtolapuutarhamökin.

Osa alueen asukkaista on vastustanut kiivaasti Backbyn kartanomiljöön läheisyydessä sijaitsevalle metsittyneelle pellolle suunniteltua siirtolapuutarhaa.

Kartanossa ja sen pihapiirin rakennuksissa toimii kartanokylpylä Kaisankoti.

Pro Bodominjärvi -yhdistyksen varapuheenjohtaja Pontus Molander pitää siirtolapuutarhaa yleiskaavan vastaisena.

– Pelloille ei saisi rakentaa, vaan vain vanhoille rakennuspaikoille, Molander totesi aiemmin Länsiväylälle.

Paikallisen omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Hilkka Karimo moittii siirtolapuutarhaan esitettyjä mökkejä linnunpöntön näköisiksi.

– Eläimistöstäkään ei ole tehty kunnollista vaikutusten arviointia. Täällä on esimerkiksi yhdeksän lepakkolajia, Karimo toteaa.

Lisää aiheesta

Pohjois-Espoossa puolustetaan vanhaa kulttuurimaisemaa – "On täysi katastrofi, jos siirtolapuutarha tulee"14.4.2018 07.00

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu