Kulttuuri

Kullattu tonttu luo yhteishenkeä Haukilahden lukioon

Haukilahden lukiossa asustaa nyt oma tonttu. Se muistuttaa Haukilahden lukion viime elokuussa saamasta Vuoden kasvattajayhteisö -palkinnosta, jonka myönsi kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

Vanhan uskomuksen mukaan tonttu valvoo talon toimien onnistumista.

Kullattu tonttu on kuvanveistäjä Kalle Mustosen teos Suojelus. Se on hankittu Haukilahden lukioon Emma – Espoon modernin taiteen museon ja lukion yhteistyönä.

Valintatyöryhmään kuului lukion opiskelijoita, opettajia ja muita henkilöstön edustajia. Intendentti Henna Paunu Emmasta esitteli valintatyöryhmälle eri taiteilijoiden teoksia. Muutamalta taiteilijalta pyydettiin tarkempia tietoja valmiista, myynnissä olevista teoksista.

Suojelus -teoksen tonttu on kooltaan tavallisen puutarhatontun kokoinen. Se on valmistettu betonista ja kullattu.

Mustonen on työskennellyt tonttu-aiheen parissa jo muutamia vuosia. Hänen suurikokoinen, puurakenteinen veistoksensa Tonttukuninkaan kuolema on nähty useissa näyttelyissä.

Kalle Mustonen on Lahdessa syntynyt ja opiskellut nuoren polven kuvanveistäjä. Nykyisin hän työskentelee Helsingissä. Mustonen käsittelee taiteessaan usein populaarikulttuuriin liittyviä myyttisiä ja symbolisia aiheita. Hän käyttää monia materiaaleja ja tekniikoita, mutta puu on hänelle yleisin materiaali.

Lukion rehtori Pekka Piri iloitsee siitä, että lukion tiloihin voitiin hankkia taidella.

– Taide tuottaa elämyksiä ja antaa ajattelemisen aihetta. Mukavaa on myös, että valituksi tuli nykytaidetta. Suojelus -teos on yhtä aikaa iloinen ja arvokas, Piri sanoo.

Haukilahden lukion ja Emman yhteistyö jatkuu myös tulevaisuudessa. Haukilahden lukio toimii Otaniemessä Aalto-yliopiston kampukselle hajautetuissa tiloissa. Emma sijoittaa lukioon muitakin teoksia kokoelmistaan.

Museon Emma-kokoelmasta on sijoitettu Espoon kaupungin tiloihin kaikkiaan lähes 900 teosta. Taidetta on muun muassa Espoon sairaalassa, kouluissa, päiväkodeissa ja virastoissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu