Kulttuuri

Kauniaisista se alkoi – Suomen vanhin kuvataidekoulu juhlii

Rehtori Hannamaija Heiska on iloinen siitä, että kuvataidekoulun arkistoon on päätynyt oppilaiden töitä menneiltä vuosikymmeniltä.

Anneli Tuominen-Halomo

Kauniaisten kuvataidekoulu juhlii 40-vuotissyntymäpäiviään teemalla Ennen – nyt – kohta. Teemavuosi punoo yhteen mennyttä, nykyhetkeä ja tulevaa.

Juhlavuoden ensimmäinen näyttely, Ennen – Förr, on parhaillaan nähtävillä Kauniaisten kaupungintalon aulatilassa. Se on retrospektiivinen oppilastyönäyttely vuosilta 1978 – 2017.

– Oppilaat ovat vuosien mittaan lahjoittaneet töitään arkistoomme. Eniten on grafiikkaa, koska yhdestä teoksesta on otettu monta vedosta, rehtori Hannamaija Heiska kertoo.

Ennen aiheet otettiin luonnosta ja lähiympäristöstä."

Mikä on kuvataiteessa muuttunut 40 vuodessa? Heiska sanoo olettaneensa, että kuvallinen kehitys näkyisi.

– Kuvallinen ilmaisu ei ole nyt parempaa vaan erilaista, hän muotoilee.

70- ja 80-lukujen kuvamateriaali tuli lähempää, kun nyt koko maailma on käytettävissä internetin kautta.

– Ennen aiheet otettiin luonnosta ja lähiympäristöstä. Näyttää myös siltä, että aiemmin keskityttiin pidempään yhteen teoksen.

Aiemmin lapset ja nuoret viihdyttivät itseään piirtämällä, mutta nyt internet vie vapaa-ajan.

– Kun lapset pääsevät oppitunneille, he nauttivat niistä suuresti.

Piirtämisen, maalaamisen ja muiden perinteisten kuvataidekoulun oppiaineiden rinnalle on tullut mediataide. Kaikki opinnot pitää kuitenkin mahduttaa samaan aikamäärään.

– Uudessa opetussuunnitelmassakin kaikki havaintoon pohjautuvat metodit ovat tärkeitä.

– Kuvataidekoulussa on erikoislaatuinen tunnelma. Se avaa sellaisia yhdessäolon kanavia, joita ei välttämättä muualla synny, Heiska sanoo.

Kauniaisten kuvataidekoulussa on liki 200 oppilasta, mutta enemmänkin mahtuisi. Pienimmät ovat 4-vuotiaita, mutta paljon myöhemminkin voi aloittaa.

Kuvataidekoulussa palaute on reaaliaikaista, ja oppilaat ohjataan myös arvioimaan omaa työskentelyään ja oppimistaan.

– Kun omat tavoitteet on asetettu, on helpompi löytää keinot niiden saavuttamiseen.

Rehtorin mielestä kuvataidekoulun tulevaisuus näyttää hyvältä, ja ala kehittyy vahvasti. Kuvataiteen arvo on alettu tunnustaa. Nyt nähdään, että kuvataidekasvatuksen kautta opitaan paljon muitakin asioita.

– Kuvataidekoulut tarvitsevat toimintaansa myös kuntien ja valtion tukea. Kauniainen on kuvataidekoululle myötämielinen kaupunki, ja tekemisemme on otettu hyvin huomioon. Kuvataidekoululaisten töitä on päässyt esille muun muassa uimahallin tiloihin.

Juhlavuoden toinen näyttely, Nyt – nu, avataan syyskuun puolivälissä. Näyttely on ajankohtainen oppilastyönäyttely.

Kohta – Strax -näyttely kootaan vielä ennen vuodenvaihdetta. Se käsittelee tulevaisuuden kuvataidekoulua ja tulevaisuuden taidetta sellaisena kuin miksi sen kuvittelemme. Kohta-näyttelyn yhteydessä kuvataidekoulu järjestää omissa tiloissaan avoimet ovet.

Juhlavuoden aikana julkaistaan myös runsaasti kuvitettu ja informatiivinen Kuvis – 40 vuotta nuori, Kauniaisten kuvataidekoulun historia vuosilta 1977–2017.

Historiaa

Kauniaisten kuvataidekoulu perustettiin 1977 ja se aloitti ensimmäisen lukukautensa syksyllä 1978.

Koulu perustettiin talkoovoimin paikkaamaan 1970- luvulla tapahtuneen koulujärjestelmän muutoksen aiheuttamaa kuvaamataidonopetuksen alasajoa.

Kuvataidekoulun perustajajäseniä ovat Kauniaisten kaupungin kulttuurisihteeri Clara Palmgren sekä kuvaamataidonopettajat / kuvataiteilijat Pirkko Pohjakallio, Maria Laukka, Eeva Airaksinen ja Catharina Ryöppy.

Pian mukaan tullut valokuvaaja-kuvataideopettaja Irma Rauhala toimi ensin kannatusyhdistyksen puheenjohtajana ja sitten rehtorina vuodet 1981–2013.

Ennen – Förr -näyttely jatkuu 17.5. asti Kauniaisten kaupungintalossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu