Kulttuuri

Tatu Vuoriolla on maalaamiseen tutkiva ja kokeileva ote

Tatu Vuorion käyttämä MDF-levy mahdollistaa veistämisen ja maalaamisen yhdistämisen. Pinta on jännittävä ja elävä.

Anneli Tuominen-Halomo

Maalaus, veistos vai installaatio? Yksi teos voi olla näitä kaikkia, taiteilija Tatu Vuorio todistaa. Raja on konkreettinen käsite, mutta toisaalta myös hyvin häilyvä.

Taiteellisessa työskentelyssään Tatu Vuorio tutkii maalaus- ja veistotaiteen rajapintaa. Hän etsii uusia näkökulmia taiteen keinoin.

Vuorio käyttää maalauksiensa pohjana läpivärjättyä, paksua MDF-levyä. Se sopii hänen työskentelytapaansa, koska sitä voi maalata ja veistää ja pintaan voi lisätä uusia elementtejä liimaamalla.

Palettini on ruskea."

Tatu Vuoriolle maalaaminen on prosessi.

– Ensin pitää tehdä jotain, jotta tapahtuu jotain, hän sanoo.

Teoksen aihio saa usein olla lattialla tasossa. Vuorio katselee sitä eri suunnilta ja näkee siinä erilaisia asioita. Sommittelun kautta tulee viitteitä, joka vie johonkin, ehkä maiseman tulkintaan.

Vuorion maalaukset ovat ekspressiivisiä, mutta värimaailma on hillitty. Luonnossa voi olla hyvinkin kirkkaita värejä, mutta Vuoriolle luonnon tulkintaan riittävät ruskean, sinisen ja harmaan sävyt. Jossain on ripaus punertavaa.

– Palettini on ruskea. En pääse siitä irti, taiteilija tunnustaa.

– Mutta toisaalta maanläheisyys, rauhallisuus ja tyyneys puhuttelevat katsojaa.

Vuorion nykyinen koti on luonnon keskellä. Suo on yksi lähitienoon keskeisistä elementeistä.

– En voi kieltää, etteikö suo vaikuttaisi minuun.

Jos Vuoriosta alkaa tuntua siltä, että abstrakti teos alkaa mennä kuvitukseksi, hän ottaa moottorisahan käteen ja muokkaa.

– En vieroksu sitä, että teos muuttuu prosessin aikana totaalisesti. Jos alkaa näyttää siltä, että teos voisi olla toisin päin, niin horisonttia ei pääse pakoon.

– Vaikka moottorisaha laulaa, tekeminen ei ole aggressiivista. Välillä pitää poistaa, jotta tilalle voi tulla uutta.

Yksi Rajapintoja-näyttelyn teoksista valmistui näyttelyn avajaisia edeltävänä iltana. Itse asiassa se oli ollut valmiina ja varastoituna muutaman vuoden, mutta Vuorio alkoi nähdä maalauksen uusin silmin ja siksi se sai vielä uuden maalikerroksen.

– Uudesta havainnosta tulee uusi ajatus, joka johtaa uudelle kehälle.

MDF-levyn työstäminen on vienyt maalaus- ja veistotaiteen ja grafiikankin juurille."

Sen lisäksi että maalaaminen on prosessi, maalaaminen on Vuoriolle myös tutkimista: Oman itsen, ympäristön ja maalaustaiteen tematiikan tutkimista.

Vuoriolla on tapana kuunnella musiikkia laaja-alaisesti ja monien maalausten nimet ovat saaneet vaikutteita musiikista tai runoudesta, esimerkiksi Kaunis on maa, niin varjoisat veet ja Aurinko laskee, aika on olla ja lähteä.

Kokeilunhalu ajaa Vuoriota eteen päin. Juuri siksi hän päätyi työskentelemään MDF-levyn kanssa. Sen työstäminen on vienyt maalaus- ja veistotaiteen ja grafiikankin juurille.

– Kun levyä työstää moottorisahalla, siitä syntyy hirveästi purua. Lastut ja puru ovat uutta materiaalia, jota voi lisätä maalaukseen liimaamalla. Nyt olen kohottanut maalauksen pintaa enemmän kuin ennen.

Tatu Vuorion mielessä on jo uusi materiaali, jota hän haluaa kokeilla: pintaturvelevy.

– Se on paksu ja orgaaninen materiaali, joka eristää ääntä. Minua kiinnostaa, miten sitä voi veistää ja liittää. Se voi virittää luovuuden uudelle tasolle, koska sen sisään voi piilottaa rakenteita, Vuorio miettii.

Oman taiteellisen työskentelyn rinnalla Tatu Vuorio opettaa öljyvärimaalausta Espoon työväenopisto Omniassa.

– Opetan aika klassista maalausta. Se on hyvä keino ylläpitää esimerkiksi väriteoriaa.

– Havaitseminen on mielestäni taiteen tekemisessä kaiken a ja o. Kun ympäristöä tarkkailee avoimin mielin, alkaa nähdä vaikkapa kiven kauneuden.

Tatu Vuorio on valmistunut muotoilijaksi Lahden ammattikorkeakoulun muotoilu- ja taideinstituutin taideteolliselta osastolta vuonna 2010. Sen jälkeen hän opiskeli Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa taideteollisen muotoilun osastolla ja valmistui taiteen maisteriksi keväällä 2015.

Tatu Vuorio kuuluu Kuvaveistäjäliittoon, Espoon kuvataiteilijoihin, Taideteollisuusliitto Ormano / Taiteilija O:hon ja Korutaideyhdistykseen. Vuodesta 2015 hän on ollut Taidemaalariliiton kokelasjäsen.

Rajapintoja-näyttely jatkuu Galleria Aarnissa Heikintorilla (Kauppamiehentie 1, Tapiola) 19. toukokuuta asti. Galleria on avoinna tiistaista perjantaihin kello 11–18 ja lauantaisin kello 12–16.

Perjantaina 4. toukokuuta kello 17.30 Tatu Vuorio kertoo työskentelystään kuvin ja sanoin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu