Puheenaihe

Länsimetron tiheämpi ajoväli ei todennäköisesti onnistu – HSL taipumassa suoriin linjoihin

LÄNSIMETRO HSL valmistelee esitystä liityntäliikenteen ongelmien korjaamiseksi.

HSL:n hallitus päättää 8. toukokuuta, miten ontuen toimivaa länsimetron liityntäliikennettä aiotaan parantaa. Virkamiesvalmistelussa mukana on myös yhtenä vaihtoehtona suorien bussilinjojen osittainen palauttaminen. Kuva Matinkylän liityntäliikenteen bussiterminaalista.

Johanna Erjonsalo

Helsingin seudun liikenteessä (HSL) valmistellaan parasta aikaa esitystä länsimetron liityntäliikenteen solmujen avaamiseksi Espoossa. HSL:n hallitus käsittelee asiaa iltakoulussaan 3. toukokuuta ja virallisia päätöksiä tehdään kuntayhtymän hallituksessa tiistaina 8. toukokuuta.

HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi kommentoi Länsiväylälle tulevia virkamiesehdotuksia vielä varovaisesti.

– Kaikkia vaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia kustannuksiin ja liikenteen sujuvuuteen selvitetään parasta aikaa, Rihtniemi huomauttaa.

Kaikkiin vaihtoehtoihin kuuluvat myös osittaiset suorien bussiyhteyksien palauttamiset Espoon ja Helsingin välille. Aiemmin HSL on varsin suoraviivaisesti tyrmännyt espoolaisten toiveet suorista linjoista.

– Tilanne on nyt muuttunut. Nyt on varmaa tietoa siitä, että länsimetron jatke Kivenlahteen valmistuu vasta 2023. Joidenkin suorien bussilinjojen palauttaminen voi tässä tilanteessa olla yksi realistinen vaihtoehto.

Rihtniemi painottaa kuitenkin, että vaihtoehtojen punnitseminen on edelleen kesken.

– Oma vaikutuksensa on myös sillä, voidaanko länsimetron vuorovälejä tihentää ruuhka-aikoina 2,5 minuuttiin Matinkylään saakka.

Vuorovälien tihentäminen kaikkien ruuhkatuntien metrojunien osalta näyttää HKL:n huhtikuussa toteuttaman testin perusteella hyvin epätodennäköiseltä.

– Testi osoitti, että vuorovälien tihentäminen tässä laajuudessa lisää metroliikenteen aikatauluihin liikaa epävarmuutta, HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski huomauttaa.

Hänen mukaansa nyt mietitään toukokuulle uutta testiä, jossa kolme neljästä vuorosta ajaisi Matinkylään saakka ja yksi vuoro pysähtyisi Tapiolaan.

– Tällä järjestelyllä metroliikenne ehkä saataisiin aikataulujen osalta kyllin luotettavaksi.

Bussien lisälinjojen mahdollinen toteuttamisaika riippuu Rihtniemen mukaan siitä, pitääkö ne kilpailuttaa vai toteuttaa liikennöitsijöiden kanssa voimassa olevien sopimusten puitteissa.

– Näitäkin asioita selvitellään vielä.

Jos HSL päätyy palauttamaan suoria bussilinjoja Espoosta Helsinkiin, voivat ne Rihtniemen mukaan toteutua aikaisintaan loppuvuodesta tai ensi vuoden alussa.

HSL:n hallituksen espoolainen varapuheenjohtaja Sirpa Hertell (vihr.) muistuttaa, että espoolaisten ykköstoiveena on yhä suorien bussilinjojen palauttaminen ruuhka-aikoina Helsinkiin Kivenlahdesta, Soukasta, Latokaskesta ja Saunalahdesta.

– Olen patistanut (Espoon) ylintä virkamiesjohtoa keskustelemaan suorien linjojen palauttamisen kustannusten jaosta Helsingin ja Vantaan virkamiesjohdon kanssa. En tiedä, onko keskusteluja käyty, koska olen halunnut antaa valmistelulle työrauhan.

Länsiväylä kertoi keskiviikkona länsimetron käyttäjämäärien jääneen alle ennakkoarvioiden. Myös matkakorttimyynti on laskenut monilla alueilla metrolinjan länsipuolella, vaikka se metrolinjan tuntumassa onkin noussut (LV 25.4.). Tämä vahvistaa Hertellin mukaan Espoon viestiä muille jäsenkunnille, ettei joukkoliikenne Espoossa toimi kuntalaisten toivomalla tavalla.

Hertell viittaa myös länsimetron jatkeen valmistumiseen vasta 2023.

– Toivottavasti HSL ei hirttäydy runkolinja-ajatteluun länsimetron osalta. Se strateginen linjaus kannattaa ottaa käyttöön uudelleen sitten, kun länsimetro on yksi Etelä-Espoon runkolinjoista Kivenlahteen saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Länsimetrolla karu vaikutus: Ei vedä matkustajia odotetusti – matkakorttimyynti jopa vähentynyt25.4.2018 06.45
Tiheän 2,5 minuutin vuorovälin kokeilu ontui metrossa – "Antaisin tälle arvosanan välttävä plus"5.4.2018 12.26
Pula kuljettajista ja kalustosta – Länsimetron vuorovälitestaus mahdollista vasta huhtikuussa28.2.2018 10.46
Metropomo: Metrolla Kivenlahteen syksyllä 2023, budjetille yksi iso uhka17.3.2018 07.00
Espoo joutuu liki tuplaamaan lainatakauksiaan länsimetron jatkeen hintapompun takia1.3.2018 18.30
Länsimetron jatke: Valmistuminen siirtyy ja hintalappu nousemassa yli miljardiin2.12.2017 07.00
Metrojohtaja: Myös länsimetron jatko myöhästyy16.5.2017 06.45
"Matkustusväljyys jopa kasvaa" – HKL tyrmää epäilyt länsimetron ahtaudesta15.9.2017 06.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu