Paikalliset

Farmaseutti suitsisi vanhusten liikalääkitystä

Espoolaisen farmaseutin Pauli Puiravan mielestä olemme lääkeuskovainen kansa.

– Kun potilaalle määrätään viittätoista lääkettä, mietitään vain, mistä saada tarpeeksi iso dosetti, hän kärjistää.

Lääkkeitä määrätään pääsääntöisesti liikaa ja käytäntö kulminoituu etenkin vanhusten hoidossa. Puirava on selvittänyt vanhusten lääkitystä muun muassa Kirkkonummella yksityisessä hoitokodissa Tammikartanossa.

Lääkärin ja Puiravan yhteistyöllä Tammikartanon asukkaiden lääkitystä vähennettiin lähes 30 000:lla pillerillä vuodessa. Vanhusten vointi koheni toimenpiteen myötä.

– Lääkkeellä voi olla yksi toivottu vaikutus ja kymmenen ei-toivottua haittavaikutusta. Lääke voi jopa aiheuttaa uuden sairauden, jota hoidetaan taas uudella lääkkeellä, Puirava toteaa.

 

Olemme vielä takapajula.”

Farmaseutti Puiravalla on lääkehoidon kokonaisarvioinnin erityispätevyys. Hän työskentelee vanhempiensa vetämässä perheyritys Proedussa, joka järjestää lääkehoidon täydennyskoulutusta ja tekee selvityksiä lääkehoidosta.

 

Iäkkäiden ihmisten hoidossa ei hänen mukaansa pitäisi noudattaa työikäisille tarkoitettua käypä hoito -suositusta. Kolesterolilääkkeistäkin on enemmän haittaa kuin hyötyä.

– Työikäisiä joutuu sairaseläkkeelle liian kolesterolilääkityksen takia. Heidän voimansa loppuvat. Kolesteroli on kuitenkin jokaisen solun välttämätön rakennusaine, Puirava painottaa.

Hän muistuttaa myös, että vain harva suomalainen nainen saa sydäninfarktin. Heidän kuolleisuutensa sydäninfarktiin ei ole juuri muuttunut viimeisten 30 vuoden aikana. Silti 400 000 naista käyttää kolesterolilääkitystä.

– Suurin osa heistä käyttää sitä ihan turhaan. Ja kolesterolilääkkeistä voi kaiken lisäksi saada diabeteksen.

Liikalääkitystä Puirava hillitsisi kolmen ammattiryhmän sulavasti integroidulla yhteistyöllä, nimittäin lääkärien, hoitajien ja farmaseuttien.

Miksi näistä ammattiryhmistä vain kaksi tekee yhteistyötä ja yksi seisoo tiskin takana apteekissa, hän kysyy.

– En halua astua kenenkään varpaille, mutta yhteistyö aktivoisi uusia näkökulmia. Englannissa tällaista yhteistyötä on tehty jo vuosikymmeniä, me olemme vielä takapajula.

Lääkäri, joka tekee potilaan viimeisimmän lääkemääräyksen, vastaa koko lääkityksestä, Puirava muistuttaa. Lääkkeiden yhteisvaikutuksesta kannattaisi siksi konsultoida etukäteen.

– Kun potilaalla alkaa olla yli neljä lääkettä, on jo kysyttävä onko kyse oikeasta sairaudesta vai lääkityksen aiheuttamista oireista.

Puirava huomauttaa, että potilaalle ei saa antaa sellaista hoitoa, johon hän ei suostu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu