Paikalliset

Voodoo-nukke syntyy omin käsin

Elina Tapola on Espoon science fiction- ja fantasiaseura ESC ry:n innokas toimija. Kesähelteillä ilmestyi hänen ja Tapio Ranta-ahon toimittama käsityöteos Tieteiskirjailuja. Voodoo- ja Esc-O-nuket syntyvät ohjeiden avulla huomaamatta kuin puun takaa.

Jari Pietiläinen

Espoon scifi-harrastajilla ei alkavana syksynä ole sadepäivänäkään tylsää. Jos kaikki oman hyllyn fantasiakirjat on jo luettu tai parhaimmat tieteiselokuvat nähty – silloin voi tarttua vaikka virkkuukoukkuun!

Käsityöhenkisimmät Espoon science fiction- ja fantasiaseura ESC ry:n jäsenet ovat julkaisseet vinkeän kirjasen.

Sen avulla jokainen poika ja tyttö valmistaa kädenkäänteessä vaikka voodoo-nuken tai kestokirjanpäällisen Harry Potter -sarjaan.

– Moni scifiä harrastava kerää samalla myös aiheeseen liittyviä faniesineitä. Ajattelimme seurassa, että tällainen ihan erilainen ”fantasiakirja” voisi innostaa harrastajia hauskojen käsitöiden pariin, kertoo toinen kirjan toimittajista, Elina Tapola, 26.

Otaniemessä opiskeleva Tapola keräsi yhdessä Tapio Ranta-ahon kanssa vajaan sadan sivun verran käsityöohjeita muun muassa ristipistotauluja ja persoonallisia lautapelinappuloita varten.

Joukkoon on mahtunut myös ohjeet lonkeropastalle ja sarjakuvakirjan korjaustyölle. Pikkuruinen woodoo-nukke on eittämättä yksi kirjan viehättävimmistä ohjeista.

– Onhan sillä nukella monenlaista käyttöä: siihen voi tökkiä neuloja, jolloin se on kätevä ompelutyyny. Toinen vastaava vinkki on pääkalloneulatyyny, opastaa Elina Tapola.

Espoon scifi-seuraan kuuluu tätä nykyä kolmisenkymmentä jäsentä, jotka kokoontuvat säännöllisesti Leppävaarassa. Joukossa on sf-henkistä väkeä ympäri pääkaupunkiseutua.

– Science fiction -kirjoja tulee nykyisin runsaasti, joten niistä ei todellakaan ole pulaa. Se on varmaa, että suomalaiset scifi-kirjailijat pärjäävät vertailussa erittäin hyvin, myöntää Tapola, joka toimii ESC ry:ssä sihteerinä.

Tapolan mukaan parasta scifi-maailmassa on todellisuus, jossa asioita voidaan kohdata toisella tavalla.

– On paljon helpompaa lukea hirveistäkin asioista, kun tietää sen olevan fantasiaa. Silloin vaikeatkaan asiat eivät ole niin musertavia, kertoo Tapola.

Hän itse lukee valtaosan scifi-teoksista englanniksi, mutta kiittää myös suomennosten laatua.

– Kyllä Potter-kirjojen nimikäännökset ovat aivan mainioita. Esimerkiksi Tylypahka kertoo nuorelle suomalaislukijalle paljon enemmän kuin englantilainen termi Hogwarts, pohtii Tapola.

– Mutta jossain tapauksissa kirjoista kyllä läpi kuultaa aika nopeasti tehty putkikäännös. Ilmeisesti kääntäjällä on ollut silloin kova kiire.

Espoon science fiction- ja fantasiaseura ESC ry: Tieteiskirjailuja. Spekulatiivisia käsitöitä. 80 sivua. Turku 2011.

Keskustele aiheesta. Mikä fantasiakirjallisuudessa kiinnostaa?

Tieteisfiktio

Science fiction eli scifi on yleisnimitys tarinoille, jotka käsittelevät tieteen ja tekniikan vaikutusta yhteiskuntaan tai ihmisiin.

Perinteisiä tieteisaiheita ovat avaruus, tulevaisuus, aikamatkat ja oudot keksinnöt. Tieteisfiktio voi olla kuvitteellista tai lähellä todellisuutta. Sai alkunsa tieteiskirjallisuutena.

Nykyään scifi-teemoja esiintyy kaunokirjallisuuden ohella muun muassa televisiosarjoissa, elokuvissa, sarjakuvissa, kuvataiteessa sekä tietokone- ja roolipeleissä.

Tieteisfiktion tyyppejä ovat muun muassa kova ja pehmeä scifi, avaruusoopperat ja kyberpunk.

Lähde: Wikipedia

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu