Kulttuuri

Talomuseo Glims valmistautuu kesään – Käsityöherännäiset innostuivat perinteisistä työtavoista

KULTTUURI 60-vuotias museo kertoo, miten Espoossa ennen elettiin.

Vanhat työtavat tulevat tutuiksi Talomuseo Glimsin työnäytöksissä. Museolehtori Aino Osalan taskusta löytyi nappihyrrä, joka kiehtoo nykyajan lapsia.

Anneli Tuominen-Halomo

Talomuseo Glims keskellä Espoota on kappale mennyttä maailmaa. Siitä on nyt kulunut 60 vuotta, kun Espoon kunnallinen kotiseutumuseo perustettiin. Espoo täytti samana vuonna 500 vuotta.

Aluksi Esbo Hembygdsförening ylläpiti museotoimintaa. Nyt Talomuseo Glims kuuluu Espoon kaupunginmuseon museoperheeseen, johon kuuluvat myös KAMU Näyttelykeskus Weegeellä, Huvilamuseo Villa Rulludd, Koulumuseo Lagstad ja pian avattava Saaristomuseo Pentala.

Juhlavuoden kunniaksi Talomuseo Glimsissä on erikoisnäyttely Toiveiden museo, joka on tiivis katsaus Espoon museotoiminnan historiaan. Suuri lattiakartta näyttää, millainen maalaispitäjä Espoo oli vielä museon perustamisvuonna 1958. Nähtävillä on vanhoja näyttelyjulisteita, kuten Suomen 75-vuotisjuhlavuoteen liittyvä Suomi-neidosta Suomi-makkaraan -juliste.

Talomuseo Glimsissä on esillä lisäksi muutama Espoon kaupunginmuseon uusista esinehankinnoista ja -lahjoituksista, muun muassa pontikkapannu ja retkireppu sisältöineen.

60-vuotias museo tähyää kiinnostuneena myös tulevaisuuteen ja kysyy asiakkailtaan, millaista toimintaa he odottavat Espoon kaupunginmuseolta.

Glimsissä järjestetään monipuolista ohjelmaa, kuten työnäytöksiä ympäri vuoden. Kesäaikaan museossa on tapahtumia päivittäin.

– Kuluvan kesän ohjelma on nostalgiapainotteinen. Ehkä kaikkein perinteisin työnäytös on lankojen kasvivärjäys. Siitä on valokuvia jo 1970-luvulta, museolehtori Aino Osola kertoo.

Hyvin perinteisiä työnäytöksiä ovat myös saippuankeitto, lampaiden keritseminen, kehräys ja raudan taonta.

– Perinteet liittyvät hyvin vahvasti maalaiselämään, vuodenkiertoon ja omavaraistalouteen, Osola muistuttaa.

Vanhoista kesäohjelmista on tälle kesälle poimittu mm. Sormilankaleikkejä ja käpylehmiä -työpaja.

Yli puolet Talomuseon Glimsin kävijöistä on lapsia. Toukokuussa tulevat luokkaretkeläiset ja lomakaudella etenkin nuoret ja keski-iäiset naiset, jotkä ovat "käsityöherännäisiä" ja haluavat oppia kaiken vanhoista työtavoista.

Glimsissä järjestetään myös polttareita eli Emäntätestejä. Nyt tarjolla on myös polttariohjelmaa miesväelle.

Viisi vuotta sitten joku keksi, että riihessä voisi esittää elokuvia. Kino Riihi toimii taas kesäsunnuntaisin ja tapahtumapäivinä, ja ohjelmassa on vanhoja Suomifilmejä sekä lapsille Koiramäki-filmejä.

Kesän uutuusopastus on paikallistarinoiden sarja, jotka järjestetään Glimsissä ja Villa Rulluddissa. Uutta ovat myös 5 000 askelta paikallishistoriaa -opastukset, jotka lähtevät Glimsistä. Opastuksiin voi osallistua vaikkapa lastenvaunujen ja koirien kanssa.

Talomuseo Glims

Glimsin tila keskellä Espoota (Jorvin sairaalan naapurissa) on tunnettu jo 1500-luvulta lähtien. Tilaa viljeltiin 1920-luvulle saakka.

Museotoiminta aloitettiin vuonna 1958.

Museoalueella on 12 rakennusta.

Talomuseo Glims on 31. elokuuta asti avoinna ti-pe klo 10–17 ja la-su klo 11–17 sekä talvikaudella syyskuusta huhtikuuhun ti-pe klo 10–16 ja su klo 11–16.

Museopuoti ja kahvila ovat avoinna museon aukioloaikoina.

Kotieläimet tulevat alueelle Lasten sunnuntaihin 27.5. mennessä. Museon kanat pääsevät ulkotarhaansa 1.6.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tutustu entisajan joulunviettoon Glimsissä18.12.2017 19.45
Arki oli kovaa työtä – Glims esittelee entisaikojen elämää2.5.2016 07.00
Bembölen pellot täynnä jopa ikivanhoja aarteita7.8.2012 15.01

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu