Puheenaihe

”Kivut kestää, yksinäisyyttä ei” – 90-vuotias Martikainen sai vapaaehtoisesta ulkoilukaverin

VAPAAEHTOISTYÖ Mirjam Martikainen sai viime viikolla ulkoilukaverikseen vapaaehtoistyötä tekevän Marianne Aholan.

Marianne Ahola auttoi Mirjam Martikaista ulkoilemaan viime viikolla. Martikainen ja Ahola tapasivat ensimmäistä kertaa, mutta juttu luisti ensiminuuteilta asti.

Katja Riihola

– Mä halaan sen kuoliaaksi, kun se tulee. Mä olen niin onnellinen. Ihanaa, että joku tulee avuksi kauppaan ja apteekkiin, kertoo Mirjam Martikainen.

Martikainen, 90, hehkuttaa vapaaehtoisia, jotka tulevat auttamaan häntä EJY:n koordinoiman Keikka-avun kautta.

Martikainen kaatui viime syksynä portaissa eikä neljännestä kerroksesta yksin ulos pääseminen ole enää yksinkertaista. Ovet on hankala avata rollaattorin takaa eivätkä kynnykset helpota ihmisten ilmoille pääsyä.

– Kivut kestää kyllä, mutta yksinäisyyttä ei. Olen aina ajatellut, että ainakin kerran päivässä täytyy saada nauraa. Vapaaehtoisten myötä löytyy niitä naurun aiheita, Martikainen kuvailee.

Viime viikolla Martikaisen luona vieraili yksi EJY:n keikka-avun vapaaehtoisista, Marianne Ahola.

– Haluan auttaa vanhuksia. On antoisaa auttaa ikäihmisiä selviytymään kotona, lisätä toimintakykyä ja tuoda iloa.

– Teen ulkoilukeikkoja, koska pidän ulkoilemisesta. On ollut myös saattokeikkoja vaikkapa hammaslääkäriin tai kampaajalle. Ehkä eniten käymme kuitenkin kaupassa ja apteekissa tai viemässä lottokupongin.

Vapaaehtoistyön kautta Aholalle on auennut erilainen maailma kuin aikoinaan työelämässä markkinoinnin parissa.

– Auttaminen tuo myös itselle hyvän mielen.

EJY:n Keikka-avun piirissä on Espoossa vuosittain noin 200 vanhusta. Vapaaehtoisten rinkiin kuuluu puolestaan reilut sata ihmistä.

Keikka-avun idea on nimensä mukaisesti löytää vapaaehtoinen yhdelle keikalle kerrallaan.

– Yllätyn säännöllisesti itsekin siitä, miten pienillä teoilla ikäihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua voidaan parantaa: jo muutaman tunnin kiireetön käynti ja vapaaehtoisen läsnäolo on merkityksellinen, kertoo Keikka-avun koordinaattori Milla Koski.

– Ideaalitilanteessa yhden vanhuksen luona vuorottelee pari kolme vapaaehtoista. Näin vapaaehtoistyö ei muodostuu liian sitovaksi, mutta vapaaehtoinen ei myöskään vaihdu joka kerta, Koski sanoo.

Keikka-apu on tarkoitettu kotona vielä pärjääville kotihoidon tai diakoniatyön asiakkaille.

– Tällöin ei käy niin, että vanhus sinnittelisi kotona pelkän vapaaehtoistoiminnan voimin. Asiakkaan tila on arvioitu kokonaisvaltaisesti ja esimerkiksi ruokahuolto on jonkun muun vastuulla, Koski sanoo.

Keikka-apu

EJY ry:n (aiemmin Espoon Järjestöjen Yhteisö) koordinoimaa vapaaehtoistoimintaa, jossa sitoudutaan vain yhteen keikkaan kerrallaan.

Vapaaehtoinen voi auttaa vaikkapa digiboxin virittämisessä, lomakkeiden täyttämisessä tai lampun vaihtamisessa. Vapaaehtoisen voi saada myös mukaan vaikkapa lääkärikäynnille, kahville, kirjastoon tai ulkoilemaan.

Seuraava koulutuspäivä Keikka-avun vapaaehtoisiksi haluaville järjestetään 3. lokakuuta. Lisätiedot www.espoolaiset.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vapaaehtoisia tarvitaan – ikäihmisten riksakyydit polkaistiin käyntiin Espoossa3.5.2018 06.45
Espoo suunnittelee seuraavaa elä ja asu -taloa senioreille – osa vanhuksista pystynyt jopa muuttamaan takaisin kotiin10.5.2018 07.00
Tavoitteena vapauttaa hoitajien aikaa: Espoo kokeilee vanhusten kotihoitoa etänä 21.3.2018 06.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu