Kulttuuri

11-vuotias Jaakko Luoma valitsi soittimen, joka oli hänelle ihan tuntematon

Tänä keväänä Jaakko Luoma on keskittynyt muun muassa historiallisten fagottien soittamiseen.

Antti Hannuniemi

Italialainen barokkimusiikki soi Ikkuna Italiaan -konsertissa Vindängenin salissa Tapiolassa 5. kesäkuuta kello 19.

Konsertissa soittavat Tapiola Sinfoniettan fagotisti Jaakko Luoma sekä Espoon barokin muusikot Anna Pohjola (barokkiviulu) ja Laura Vihreäpuu (cembalo).

Ohjelmassa on harvoin kuultu Gaetano Chiabranon fagottisonaatti sekä muuta italialaista barokkimusiikkia Corellilta ja Vivaldilta.

En edes vielä tiennyt miltä fagotti näyttää."

Musiikkiopintonsa Jaakko Luoma halusi aloittaa pianolla, kuten niin monet muutkin. Itse asiassa hän oli opiskellut pianonsoittoa yksityisesti muutaman vuoden ennen kuin hän pyrki Lohjan musiikkiopistoon 11-vuotiaana.

– Kuten arvata saattaa, pianoon oli silloinkin valtavasti halukkaita. Pääsykoelautakunta pyrki suosittelemaan mahdollisimman monelle lisäksi jotain toista soitinta. Lautakunnassa ollut huilisti oli vahvasti sitä mieltä, että fagotti sopisi minulle. En edes vielä tiennyt miltä fagotti näyttää, mutta suostuin silti.

– Hetkeäkään en ole katunut! Fagotissa kiehtovat sen inhimillinen ja lämmin ääni, soittimen monipuolinen rooli ja laaja ääniala sekä kaikki ne hyvin erilaiset projektit, joihin fagotilla voi osallistua. Soittimen harvinaisuus on itselleni myös positiivinen asia, Jaakko Luoma kertoo.

Tapiola Sinfoniettassa Jaakko Luoma aloitti 20-vuotiaana. Siitä päivästä tulee elokuussa kuluneeksi 25 vuotta. Välillä hän on ollut pari kahden vuoden mittaista jaksoa orkesteritöissä ulkomailla ja saanutkin hienoja ja aivan erilaisia kokemuksia orkesterityöstä.

– Molemmilla kerroilla Tapiola Sinfoniettaan palaaminen on ollut helppo päätös.

Historiallisten soittimien äänen sävyasteikko on paljon rikkaampi."

Viime vuosina Luoma on työskennellyt historiallisten soittimien kanssa koko ajan enemmän.

– Tämän vuoden keväällä olen soittanut niitä huomattavasti enemmän kuin modernia soitinta. Espoon barokin lisäksi olen muun muassa Suomalaisen Barokkiorkesterin ja Ensemble Schratin jäsen.

– Historiallisilla soittimilla soittaminen on minulle tällä hetkellä äärimmäisen tärkeää ja se tuo minulle jollain tavalla hyvin ”puhtaita” musiikillisia kokemuksia. Soittimet ovat samanlaisia kuin sävellysten syntyhetkellä käytetyt, ja siksi moni asia toimii paljon luonnollisemmin ja tavallaan helpommin kuin nykysoittimilla. Vanhojen soittimien ongelmat ja vahvuudet ovat hieman erilaisia kuin moderneilla soittimilla, mutta toisaalta säveltäjät ovat olleet niistä hyvin tietoisia ja ovat osanneet käyttää niitä hyödykseen. Joka tapauksessa historiallisten soittimien äänen sävyasteikko on paljon rikkaampi, sillä varsinkin 1900-luvulla soitinten kehittämisessä on tärkeimpänä asiana tuntunut olevan äänen voimakkuuden lisääminen.

Kuluvan vuoden tammikuusta kesäkuun loppuun Jaakko Luoma on työskennellyt Taiteen edistämiskeskukselta saamansa puolivuotisen taiteilija-apurahan turvin. Sen vuoksi hän on ollut palkattomalla työvapaalla Tapiola Sinfoniettasta.

– Olen keskittynyt harjoitteluun, historiallisten fagottien soittamiseen sekä myös ”sähköfagottiin”, jossa fagotin ääntä vahvistetaan ja muokataan kitaraefektien avulla. Toukokuussa kantaesitin lisäksi Paavo Heinisen fagottisonaatin. Kevät on ollut kaikenkaikkiaan kiireinen ja olen voinut tehdä myös projekteja, joihin ei normaalin orkesterityön ohella olisi ollut mahdollisuutta.

Kuka?

Jaakko Luoma aloitti fagotinsoiton 11-vuotiaana Matti Tossavaisen johdolla Lohjan musiikkiopistossa.

Myöhemmin hän on opiskellut Sibelius-Akatemiassa opettajinaan László Hara ja Jussi Särkkä sekä Pariisin konservatoriossa Pascal Gallois’n johdolla.

Luoma on ollut Tapiola Sinfoniettan jäsen vuodesta 1993 eli 25 vuotta. Vuosina 1996–1998 hän toimi Orchestre de Paris’n soolofagotistina.

Vuonna 2001 hänet valittiin Berliinin Radion Sinfoniaorkesterin (Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin) soolofagotistiksi, mutta vuonna 2003 hän päätti palata jälleen Suomeen ja Tapiola Sinfoniettaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu