Kulttuuri

Urkuyö ja Aaria tuo tunnelmallisia konsertteja kesäiltoihin

KULTTUURI Urkuyö ja Aaria festivaali tarjoaa suuria kirkkomusiikkiteoksia ja tunnettujen sekä merkkivuotta viettävien säveltäjien Oskar Merikannon, Toivo Kuulan ja Claude Debussyn säveliä ja paljon muuta.

Oopperalaulaja Tuomas Katajalan ura on maailmalla kovassa nousukiidossa. Musiikin ystävillä on mahdollisuus kuulla häntä Urkuyö ja Aaria -fesivaalin konsertissa Tapiolan kirkossa.

Päivi Tuovinen

Mennnyt kausi on ollut oopperalaulaja Tuomas Katajalan tähänastisen uran kiireisin. Takana ovat muun muassa konsertti Radion Sinfoniaorkesterin kanssa, Olli KortekankaanVeljeni vartija -oopperan kantaesitys Tampereella, debyytti Taikahuilu-oopperassa Lontoon Royal Opera Housessa ja Berliinin valtionoopperassa, VerdinRequiem Puolassa ja rooli Lentävä hollantilainen -oopperassa Mikko Franckin johtamassa Accademia Nationale Santa Cecilia -orkesterissa Roomassa.

– Seitsemän kuukautta ja seitsemän maata. Olen saanut tehdä ensi vierailuja suurin taloihin ja ne ovat aina elämyksellisiä.

– Osa rooleista oli entuudestaan tuttuja vuosien takaa, kuten Cosi fan Tuttessa, mutta silti ne vaativat päivittämistä. Esimerkiksi Taikahuilussa lauloin kolmessa eri produktiossa, joista kaikissa oli erilainen ohjaus ja lavastus. Laulajan pitää aina kunnioittaa ohjaajan näkemystä, Katajala sanoo.

Perhekeskeisyys ja perheen hyvinvointi ovat minulle tärkeitä."

Kansainvälistyminen on ollut taiteilijalle vaiherikas kokonaisuus ja kokemus. Kyselyjä tuli ulkomailta jo silloin, kun Katajalalla oli kiinnitys Suomen kansallisoopperaan.

– Mietin, missä vaiheessa uskallan heittäytyä freelanceriksi. Olen kokenut, että tapahtumat johtavat seuraavaan, mutta aina on keskityttävä täysipainoisesti menossa olevaan produktioon. Etenen harkiten, koska haluan tuntea, että olen valmis edessä olevaan tehtävään.

– Kun teoksen on esittänyt ennenkin, se kypsyy vuosien varrella ja oman iän myötä.

Katajalan perhe eli sisustusarkkitehtina työskentelevä vaimo sekä 18- ja 15-vuotiaat tytöt ja 9-vuotias poika ovat tiiviisti mukana oopperalaulajan arjessa.

– Olemme olleet naimisissa 20 vuotta ja yhdessä rakentaneet ja luoneet päämäärät. Perhekeskeisyys ja perheen hyvinvointi ovat minulle tärkeitä. Onneksi Suomessa on mahdollista saada koulusta lomaa niin, että perhe voi seurata ulkomaille 1–2 kertaa vuodessa. Viimeksi perhe oli mukana Lontoossa.

– Lapset ovat nähneet jo melkein 30 maata, ja he ovat kiinnostuneita erilaisista kulttuureista ja taiteista.

Vaativan roolin esittäminen on Tuomas Katajalan mielestä verrattavissa urheilusuoritukseen."

Toukokuussa Tuomas Katajala on ehtinyt pitää vähän lomaa eli sukuloida ja tehdä lattiaremonttia perheensä osin omistamassa hirsirakenteisessa rivitalossa Hämeenlinnassa. Kirvesmiehen työt ovat Katajalalle rakas harrastus ja keino rentoutua, "terapiaa", kuten hän itse sanoo.

Sitten alkoi valmistautuminen Urkuyö ja Aaria -festivaalin avajaisiin, Stabat Mater -konserttiin Tapiolan kirkoassa.

Onpa kyseessä mikä tahansa teos, Tuomas Katajala aloittaa valmistautumisen kuuntelemalla kyseisen säveltäjän musiikkia. Myös keho vaatii muutaman viikon totuttelua uuteen rooliin.

Stabat mater -teoksen tunnetuin osa on tenoriaaria Cujus animam.

– Stabat materissa on hienoja musiikillisia elementtejä ja sielukkuus on koko teoksen kantava voima.

– Kapellimestarien tulkinnat teoksista ovat erilaisia, orkesterit ovat erilaisia ja kuorot värittävät esitystä omalla tavallaan, mutta orkesterin ja kuoron massa luovat konserttiin elämyksellisyyttä ja ainutlaatuista tunnelmaa.

Toisen kerran Tuomas Katajalaa on mahdollista kuulla Urkuyö ja Aaria -festivaaliin kuuluvassa konsertissa Espoon tuomiokirkossa 26. heinäkuuta, jolloin hän laulaa Mozartin ja Straussin liedejä Erkki Korhosen pianosäestyksellä.

Vaativan roolin esittäminen on Tuomas Katajalan mielestä verrattavissa urheilusuoritukseen. Hyvin nukkuminen on ehdottoman tärkeää, koska se vaikuttaa ääneen. Lisäksi pitää syödä normaalisti ja terveellisesti ja nesteytyksestäkin pitää huolehtia. Fyysistä kuntoa Katajala hoitaa kävelemällä paljon.

Ääni muuttuu kuten ihminenkin. Tuomas Katajala kokee, että hänen äänensä on kypsymässä Wagner-roolien suuntaan ja myös Mozartin oopperat kiinnostavat, tottakai.

Kevät- ja syyskausi 2019 kuluvat Carl Maria von WeberinTaika-ampuja-kiertueproduktiossa Maxin roolissa.

– Wagnerin oopperoissa on muitakin hienoja rooleja, mutta niistä on liian aikaista puhua.

– Mietin tarkkaan, mihin suuntaan ääntäni vien. Voin laulaa niitä rooleja, jotka itsestä tuntuvat hyvältä.

Hieno ohjelmisto

Gioacchino Rossinin mestariteos Stabat Mater konsertit to 7.6. klo 19.30 ja pe 8.6. klo 18 Tapiolan kirkossa (Kirkkopolku 6). Konsertit kuuluvat myös 3.–9.6.2018 pidettävän VocalEspoo -festivaalin ohjelmaan.

Mukana Klaus Mäkelä (kapellimestari), Aurora Marthens (sopraano), Tuija Knihtilä (altto), Tuomas Katajala (tenori), Petri Lindroos (basso), EMO Ensemble ja VocalEspoon festivaalikuoro sekä Tapiola Sinfonietta.

Stabat materin jälkeen konsertit jatkuvat Espoon tuomiokirkossa 30.8. asti.

To 14.6. Kamarikuoro Gloria ja Lauluja Itämeremme rannoilta.

To 21.6. Juhannusiltamat, rakastetuimpia Merikannon lauluja. Satu Vihavainen (sopraano), Ilkka Vihavainen (basso), Erkki Korhonen (piano ja juonto). Tähän konserttiin on vapaa pääsy.

Kaikki tiedot: http://urkuyofestival.fi/ohjelma2018

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Urkuyö ja Aaria -festivaalin antia: Lapsikuoro Tokiosta ja suuria kirkkomusiikkiteoksia 13.3.2018 18.25
Urkuyö ja Aaria -festivaali kokosi ennätysyleisön – Luther-ooppera oli menestys27.10.2017 11.00
Urkuyö ja Aaria tuo tunnelmallisia konsertteja kesäiltoihin3.6.2018 08.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu