Puheenaihe

Tyly loppu 40 vuoden toiminnalle: Hus kilpailutti henkilökunnan ulos Jorvin sairaalakahviosta – "Vetoomuksiimme ei reagoitu millään tavalla"

Päivi Tuovinen

Hyksin Jorvin sairaalan kahvion ylläpitäjä vaihtuu. Yli 40 vuotta kahvilatoimintaa pyörittänyt sairaalan henkilöstöyhdistys joutuu antamaan tilaa Sodexolle, joka voitti kilpailutuksen Hyksin 11 sairaalakahvilan ylläpitäjänä. Kilpailutuksen tulos ratkesi 17. toukokuuta.

– Harmittaa todella paljon sekä yhdistyksen, että kahvion palkatun henkilökunnan puolesta. Tuntuu, että kun iso pyörä lähteen pyörimään, ei sitä saa pysäytettyä millään, huokaa henkilöstöyhdistyksen puheenjohtaja Heidi Tuunainen.

Isolla pyörällä hän viittaa Husin reilun vuoden takaiseen päätökseen hakea sairaaloidensa kahviloille yhtenäistä ilmettä ja toimintamallia Hyks-alueella kilpailutuksella.

Asiaa pohtineen Husin työryhmän raportissa kilpailutuksen vaihtoehtona oli Jorvin ja myös sikäläisen henkilöstöyhdistyksen pyörittämän Vantaan Peijaksen sairaalakahviloiden vuokrien korottaminen vastaamaan toimitilakustannuksia.

– Kukaan ei Husista kuitenkaan koskaan esittänyt meille toivetta neuvotteluista ja vuokran tarkistamisesta. Tietysti olisimme olleet valmiita neuvotteluihin, Tuunainen hämmästelee.

Husin talousjohtaja Mari Frostellin mukaan vuokraneuvotteluja ei pidetty tarpeellisena sen jälkeen, kun Husin talous- ja konsernijaosto päätti kahviloiden kilpailutuksen koskevan kaikkia Hyks-sairaaloita.

Viimeisen vuoden aikana henkilöstöyhdistys on yrittänyt saada neuvottelu- ja keskusteluyhteyttä Husin kanssa. Tuloksetta.

– Sähköposteihimme ja vetoomuksiimme ei ole reagoitu millään tavalla.

Edes satojen henkilöiden allekirjoittamalla kahvilatoiminnan säilyttämistä yhdistyksellä puoltaneella adressilla ei ollut vaikutusta.

Jorvin sairaalan henkilöstöyhdistykselle kahvila on ollut tapa kerätä varoja henkilöstön harrastustoimintaan.

Vuosittain jumppiin, joogaan savityöpajoihin, kuntosalin vapaaseen käyttöön ja kulttuuritapahtumien järjestämiseen on kahvilatuotoista käytetty noin 40 000 euroa.

– On selvää, että toimintaa on jatkossa karsittava huomattavasti, yhdistyksen sihteeri Päivi Anttila arvioi.

25 euron vuotuisen jäsenmaksun korottaminen on todennäköisesti edessä. Siitä päättää yhdistyksen syyskokous.

Puheenjohtaja muistuttaa, ettei henkilöstön hyvinvointia tukevaan toimintaan ole koskaan haettu tukea Husilta.

– Jatkossa meidän on kuitenkin haettava avustusta tähän toimintaan sairaalakuntayhtymältä. Eli loppupeleissä mentävä veronmaksajien kukkarolle. Mutta tämä on Husin päätöksestä johtuva tilanne, ei meidän tahtomme, Tuunainen ihmettelee.

Tänä vuonna Hyks-alueen sairaaloiden henkilöstön työhyvinvoinnin tukemiseen on varattu yhteensä 55 000 euroa. Tuen hakemiseen ja myöntämiseen on yhdenmukaiset säännöt koko Hus-alueella.

Seitsemän työpaikka uhattuna

Jorvin sairaalakahvilassa on seitsemän palkattua työntekijää. Lisäksi käytetään tuntityöläisiä. Heidän työnsä jatkosta ei uudessa tilanteessa ole tietoa.

Asiakaspaikkoja on noin 50. Asiakkaita käy päivittäin noin 450.

Henkilöstöyhdistys on maksanut tilavuokraa Husille noin 1 500 euroa kuukaudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Jorvi ja muut Espoon uudet apteekit viivästyvät vuodella – kaksi apteekkaria jatkaa taistelua hallinto-oikeudessa9.5.2018 06.45
Jorviin kaavaillaan uudisrakennusta – "Potilastorneja ei kannata peruskorjata"9.4.2018 19.00
Jorvin kuntotutkimus julkaistiin: Synnytysosasto käyttökunnossa, joitakin mikrobivaurioita havaittiin6.11.2017 17.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu