Kulttuuri

Jyrki Markkanen luo kuvillaan uusia maailmoja

Taiteilija Jyrki Markkasen varjosta tulee uusi ulottuvuus hänen valokuvateokseensa, jossa jo yhdistyy tunnelmia kahdesta paikasta.

Anneli Tuominen-Halomo

Luonnon ja rakennetun ympäristön suhde on taiteilija Jyrki Markkaselle tärkeä asia. Molemmat ovat täynnä mielenkiintoisia elementtejä ja niitä Markkanen yhdistää taiteeseensa.

Galleria Aarnissa Tapiolassa on meneillään Jyrki Markkasen näyttely nimeltä Alue. Näyttelyn pääpaino on teoksissa, jotka Markkanen on toteuttanut vanhoilla valokuvaustekniikoilla. Sen kuvat on tallennettu villiintyneillä jättömailla ja tyhjentyneissä rakennuksissa, poissa tuottavista keskuksista.

Markkasen teokset syntyvät kahdesta päällekkäin asetetusta laakafilmi-negatiivista. Lopputuloksessa kappale luontoa ja ihmisen muokkaamaa maisemaa yhdistyy uudenlaiseksi todellisuudeksi.

– Teen persoonallista taidetta. En kauheasti mieti sitä, mitä teen. Pari kolme vuotta painopiste on ollut valokuvissa.

– On mukava vaeltaa hylätyissäkin paikoissa, koska niihin on imeytynyt valtava määrä historiaa ja työtä. Hylätyssä paikassa näkee, miten luonto ottaa vähitellen rakennetun ympäristön takaisin, Markkanen sanoo.

Tyhjentyneitä rakennuksia ja jättömaita löytyy joka paikasta. Jos aluetta ei ole täysin hylätty, sellainen vaikutelma syntyy ainakin silloin, kun kuvan yhdistää toiseen kuvaan.

Markkasen tapaan kuvata ympäristöä on vaikuttanut se, että hän oli mukana Kankaan paperitehtaan purkamisesta kertovan dokumentin teossa Jyväskylässä.

Jyrki Markkanen sanoo kasvaneensa kiinni vanhoihin kameroihin ja vanhat työtavat kiinnostavat myös. Vanhojen kameroiden käsittely maastossa on haastavaa, mutta kaikkeen tottuu.

– Olennaisena osana kuvien ajallisesti etääntyneeseen maailmaan vaikuttaa työskentelyni perinteisesti ison koon filmille, osin itse tehdyillä neulanreikäkameroilla ja vanhoilla vedostusmenetelmillä. Näyttelyn valokuvat ovat syanotypia/kumipaino- ja pigmenttimustevedoksia.

Monissa kuvissa on skannattu kaksi negatiivia, joista toinen on otettu neulanreikäkameralla ja toinen "oikealla" kameralla. Näin kuvaan tulee hieno syvyysvaikutelma.

– En tällä hetkellä edes omista digikameraa. No, puhelimessa on kamera, mutta sillä tulee yleensä kuvattua meidän koiraa, Markkanen nauraa.

Markkanen tekee myös grafiikkaa. Hän tunnustaa olevansa keräilijä luonteeltaan, joten työhuoneeseen on kertynyt monenlaisia tavarakerrostumia. Grafiikan lehdillä on kuvia tavaroista. Kuvat ovat kuin arkisto, joka luetteloi tavaramäärää.

– Olen päättänyt konmarittaa työhuoneeni, koska se on täyttynyt tavarasta. Osan kuviin päätyneistä tavaroista olen jo hävittänyt.

Sanoma on teosten näennäisestä keveydestä huolimatta selvä: ihmisiä on yhä enemmän ja jokaisella on tavaraa, jonka paljoutta on vaikeata käsittää. Se kulkee käsiemme kautta, hallitsee elämäämme, ja osa siitä jää jälkeemme todistamaan meistä.

Markkasta kiinnostavat myös rakennetut masiinat. Galleria Aarnissa on iso kolmiulotteinen teos Suljettu. Materiaaleina on puu, teräs ja kierrätettyjä osia mekaanisista laitteista. Suljettu-teos linkittyy Alue-sarjan kuviin historiallisine viitteineen. Siinä vaunu kulkee hiljalleen edestakaisin.

– Perheeni muutti maalta kaupunkiin kun olin pikkupoika. Ensimmäinen muistikuvani kaupungista on höyryveturi. Mikä se on, josta lähtee kova meteli ja joka savuttaa? Tuo näky on myös vaikuttanut tekemisiini.

Taiteilija asuu ja työskentelee nykyään Imatralla.

– Imatralla on harvinaisen rosoinen ympäristö. Vuoksi, jonka näen päivittäin, on myös mahtavan inspiroiva.

Jyrki Markkanen on Suomen taidegraafikoiden, Etelä-Karjalan ja Jyväskylän taiteilijaseurojen jäsen sekä Luovan valokuvauksen keskuksen hallituksen jäsen.

Hänellä on ollut yksityisnäyttelyitä ja hän on osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin 1980-luvun alusta alkaen. Viime vuonna Markkasella oli yksityisnäyttely Turussa ja Mikkelissä.

Galleria Aarni toimii Tapiolassa Kauppamiehentie 1:ssä, Heikintorilla. Galleria on avoinna tiistaista perjantaihin kello 11–18 ja lauantaisin kello 12–16. Alue-näyttely jatkuu 16. toukokuuta asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu