Kulttuuri

Vekkula elää muistoissa – Mika Koivusalo taltioi Vekkulan vaiheita elokuvaksi

 

Vekkulan portaat ovat varmasti jääneet jokaisen Vekkulassa käyneen mieleen.

Mika Koivusalo

Elokuvaharrastaja ja äänittäjä Mika Koivusalo on tehnyt Linnanmäen Vekkulasta noin puolen tunnin mittaisen omakustanne-elokuvan. Vekkulan tarinan lisäksi elokuva kertoo Linnanmäen historiaa.

– Elokuva on nostalginen, iloinen, positiivinen, audiovisuaalinen elämys, Mika Koivusalo kuvaa.

Idea elokuvan tekemisestä syntyi pala palalta.

– Kun kuulin, että Vekkula puretaan, ensimmäinen reaktioni oli, että "oho", Mika Koivusalo muistelee.

– Ääni ja kuva -ihmisenä minulle tuli mieleen, että Vekkula pitäisi dokumentoida ja sen äänimaisema tallentaa huippulaitteilla.

Lokakuussa valokarnevaalin ensimmäisenä päivänä Koivusalo meni Linnanmäelle ja osti rannekkeen. Satoi taivaan täydeltä, joten huvipuistossa ei ollut väkeä.

– Kiersin Vekkulan 8–10 kertaa, kuvasin ja äänitin talteen kaikki narinat. Harmi, että tuoksuja ei saanut talteen.

Kun Linnanmäki oli viime kesän viimeistä päivää auki, Mika Koivusalo palasi huvipuistoon kuvaamaan Vekkulaa. Hän sai taltioitua ainutlaatuisia hetkiä. Kuvamateriaalia kertyi myös talon ulkopuolelta, kun ihmiset jonottivat sisään.

Koivusalo odotti kiinnostuneena, millaista materiaalia Youtubeen tulee Vekkulan viimeisistä hetkistä. Sinne ilmestyi vain muutama klippi, joten hän alkoi miettiä, miten hän voisi hyödyntää kertynyttä aineistoa.

Elokuvassa on runsaasti historiallista materiaalia."

– Karusellin dokumentoinnin takia minulle on kertynyt Linnanmäestä paljon muutakin materiaalia. Aloin miettiä, löytyisikö Vekkulan historiaan liittyvää tietoa.

Arkistoista löytyi monenlaista kiinnostavaa. Kun hän sai käsiinsä Vekkulan piirustukset, se vaikutti ratkaisevasti päätökseen ryhtyä tekemään jotain isompaa kuin vain Vekkulan "läpikävelyvideota".

Kymmenen tunnettua ja vähemmän tuttua henkilöä kertoo elokuvassa kukin omalla tavallaan muistojaan Vekkulasta ja myös Lintsistä. Mukaan lähtivät muun muassa MTV:n toimittaja Mika Tommola, ”luovuuden asiamies" Mato Valtonen, vatsastapuhuja Sari Aalto ja baritoni Jaakko Kortekangas.

– Haastateltavat loivat käsikirjoitusta sen osalta, miten asiat linkkautuvat toisiinsa.

– Innostuin aiheesta koko ajan lisää, kun materiaalia kertyi. Elokuvassa on yllättäviäkin kuvia. Sitä, miksi Vekkula purettiin, en pohdi leffassa lainkaan.

Elokuvassa on runsaasti historiallista materiaalia lehdistä, arkistoista, kirjoista ja vanhoista filmeistä sekä Koivusalon itse kuvaamaa materiaalia. Musiikki ja ääni ovat tärkeä osa kokonaisuutta.

– Vekkula oli pimeä paikka ja siellä oli jänniä ääniä. Uskon, että saman tunnelman voi tavoittaa hämärässä leffateatterissa, Mika Koivusalo sanoo.

Vekkulan tarina -elokuva nähdään Kino Tapiolassa (Mäntyviita 2) 11. kesäkuuta kello 18 ja Helsingissä Kino Andorrassa (Eerikinkatu 11) 12. kesäkuuta kello 18.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Sekaisin karusellista – Mika Koivusalo teki dokumentin Linnanmäen vanhimmasta laitteesta10.6.2016 09.09
Kalevi Kiviniemi ja Mika Koivusalo äänittävät levyt kirkoissa aina öisin17.1.2017 14.00
Omaperäinen elokuva – Linjan 195 kyytiin pääsee vielä kerran Kino Tapiolassa9.1.2018 19.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu