Vaalikoneemme on nyt avattu!

Puheenaihe

"Vähättelyä, peittelyä ja osatotuuksia" – Joukko espoolaisvanhempia arvostelee tiedotusta sisäilmaongelmissa

SISÄILMA Joukko vanhempia arvostelee Tilapalveluiden tiedottamista.

Joukko Rastaalan koulun vanhempia epäilee, ettei väistötilaksi otettava keskitalokaan ole sisäilmaltaan terveellinen.

Arkisto/ Minna Airamaa

Osa Rastaalan koulun oppilaiden vanhemmista ei luota Tilapalvelut-liikelaitoksen tutkimuksiin ja tiedottamiseen koulun sisäilma-asioissa.

Yksi koulurakennuksista, alatalo, on menossa kesällä remonttiin, mutta vanhemmat pelkäävät keskitalonkin olevan yhtä huonossa kunnossa.

Vanhemmat kertovat yrittäneensä selvitellä sisäilmatilannetta laihoin tuloksin. He kokevat Tilapalveluiden pyrkivän ”rauhoittelemaan” vanhempia niukalla tiedolla ja osatotuuksin.

– Esimerkiksi vuosi sitten tehdyn kuntotutkimuksen jälkeiset tiedotteet oli muotoiltu niin kuin rakennuksen sisäilmaa ei uhkaisi mikään ja korjauksia suunniteltaisiin varotoimenpiteenä, vaikka alatalon välipohjarakenteista oli löytynyt muun muassa sädesientä, kertoo yksi vanhemmista Maria Mäkelä.

– Tuon kuntotutkimuksen jälkeen koulurakennus on ollut vielä vuoden käytössä lukuunottamatta yhtä luokkaa, joka siirrettiin talvella väistöön seurantamittauksissa löytyneiden hälyttävän korkeiden sädesienipitoisuuksien vuoksi.

Koulun sisäilmatyöryhmän muistiosta selviää, että koulun ensimmäisistä oireilmoituksista on mennyt jo 5–6 vuotta.

Koulun rehtoriTarja Kuparinen kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että alatalon remontti on alkamassa.

– Me Rastaalan koulussa uskomme siihen, mitä Tilapalvelut on selvittänyt ja mitä suomenkielinen opetustoimi sen perusteella päättänyt. Toimimme sen mukaan, Kuparinen kommentoi.

Kuparisen mukaan neljä oireilevaa oppilasta on hakeutunut puolitoista vuotta sitten Rastaalasta muualle kouluun, ja yksi lähteneistä on jo palannut takaisin Rastaalaan.

Keskitalosta on tulossa väistötila ainakin seitsemäksi kuukaudeksi.

– Keskitalon käyttö väistötilana on huono idea, koska siellä oireillaan jo nyt samoin kuin alatalossa. Tässä ollaan ehkä oikomassa säästösyistä, koska näin ei mene rahaa oppilaiden kuljettamiseen muualle eikä tilavuokriin, sanoo Mäkelä.

Essi Suontaman mukaan vanhemmilla pitäisi olla oikeus tietää minkälaiseen rakennukseen lapsensa aamulla lähettävät.

– Tällöin vältyttäisiin esimerkiksi siltä, että astmaa sairastavan tai aikaisemmin homeelle altistuneen lapset oireet käyvät liian vaikeiksi vain siksi, että vanhemmille ei ole kerrottu kaikkea saatavilla olevaa tietoa. Asioiden kertominen totuudenmukaisesti synnyttää luottamusta ja mahdollisuuden tehdä päätöksiä esimerkiksi tulevan ekaluokkalaisen koulun valinnan suhteen. Sen sijaan vähättely, peittely ja osatotuuden kertominen saa aikaan hätäännystä, pelkoa ja epävarmuutta, Suontama sanoo.

Keskitaloon on tulossa muun muassa kielten luokka ja pienluokkien opetusryhmiä.

– Ja kuulemma teknisen työn opetus siirtyy sinne kellariin, joka on ollut vuosia kokonaan pois käytöstä, Mäkelä sanoo.

Pienryhmissä on Mäkelän mukaan paljon lapsia, joiden vanhemmat eivät puhu suomea.

– Näiden lasten vanhemmat ovat luultavasti ihan pihalla tilanteesta. Kaikki tähänastiset tiedotteet ovat olleet ainoastaan suomen kielellä.

Vanhemmat ovat pyytäneet Tilapalveluita järjestämään keväällä tiedotustilaisuuden koulun remontti- ja väistösuunnitelmista. He kertovat koonneensa sähköpostikirjeeseen tärkeimmät kysymykset, jonka allekirjoittajana oli 31 rastaalaisen oppilaan vanhempaa.

– Emme saaneet mitään vastausta. Seuraavana päivänä tuli vain yleinen tiedote, jossa kerrottiin, että alatalon remontti on alkamassa ja keskitalon kunto on todettu hyväksi. Tilapalveluissa ohitetaan kysymyksemme siitäkin, miksi keskitalolla ei ole tehty mikrobimittauksia, vaikka sen kunto luvattiin tutkia kunnolla, Mäkelä ihmettelee.

Tilapalvelut-liikelaitoksen toimitusjohtaja Maija Lehtinen kertoo Tilapalveluiden vastaanottaneen raportin keskitalon tutkimustuloksista tämän viikon alussa. Lehtisen mukaan se oltiin julkaisemassa koulukorjaussivustolla torstaina, jolloin tämä lehti oli menossa painoon.

– Meillä ei ole mitään salattavaa, kerromme kyllä avoimesti kaikkien tutkimusten ja selvitysten tulokset. Kaikki tutkimustulokset julkaistaan aina koulukorjaussivustolla. Samoilta sivuilta löytyvät myös kohteeseen perustetun sisäilmatyöryhmän muistiot, Lehtinen vastaa kritiikkiin.

– Keskitaloa hyödynnetään alatalon korjausväistönä, koska se on lähellä ja edelleen käytettävissä.

Lisää aiheesta

Sädesieni vei luokat ja pulpetin – Espoossa paljastui jälleen uusi ongelmakoulu26.5.2018 07.00
Sisäilmaongelmaisen koulun peruskorjaus alkaa kesällä Rastaalassa28.5.2018 12.20
Tilapalveluiden pomo tuntee nahoissaan Espoon homekoulutilanteen – "Luottamuspula harmittaa"29.10.2016 11.20

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu