Kulttuuri

Delilah-hitistä alkoi huikea ura – Tapani Kansa on ollut 50 vuotta huipulla

KULTTUURI Laulaja Tapani Kansan 50-vuotiseen uraan mahtuu musiikkia iskelmästä oopperaan ja paljon huippuhetkiä.

Tapani Kansa ja ohjelmatoimisto Fantastico Musicin Minna von Weissenberg, Liisa Kapanen ja toimitusjohtaja Minna Pentti, jotka tekevät töitä Kansan juhlakiertueen järjestelyissä.

Päivi Tuovinen

Laulaja Tapani Kansa on tyytyväinen mies. Hänen uusi levynsä on juuri äänitetty Kassu Halosen ja äänittäjä Asko Ahosen kanssa Tikkurilan Revolver-studiolla. Levyllä ei vielä ole nimeä, mutta laulaja uskoo sen syntyvän yhtä spontaanisti kuin syntyivät uusien laulujen sanat.

– Levy on yleisilmeeltään rautavaaralainen, koska teksteissä on elämänfilosofiaa ja pohdiskelua laajalti. Musiikillisesti se on monipuolinen: se sisältää hienovaraista bossanovaa, ragtimea, yhden tangon ja upean valssin.

Tulevalla levyllä on 12 laulua, joista 11 Tapani Kansa on sanoittanut itse. Yksi on hänelle lähetetty laulu, jossa on upea teksti.

– Minä teen luojalle laulun -kappaleen tekijä on yleisölle tuntematon enkä paljasta hänen nimeään vielä. Hän ei ole sanoittaja ammatiltaan, vaan hän on tehnyt uransa mainostoimistossa.

Tapani Kansa on ennenkin tehnyt yhteistyötä Kassu Halosen kanssa.

– Kassu on säveltäjä ylitse muiden. Itse Toivo Kärki kouli häntä. Kärki sanoi jo vuonna 1978 Kassulle, että "10 vuoden kuluttua tulee hyvää". Näin kävi. Silloin syntyivät muun muassa hitit Rentun ruusu, Mä sydämeeni joulun teen ja Surun pyyhit silmistäin.

Kun Kassu Halonen oli saanut Tapani Kansan uudet tekstit käsiinsä, hän soitti artistille jo samana iltana ja kertoi, että ensimmäinen biisi on sävelletty.

Tuhansien tunteiden ilta -kiertue ja pian julkaistava levy juhlistavat sitä, että tänä vuonna on kulunut 50 vuotta siitä, kun Tapani Kansan läpimurtohitti Delilah nousi listaykköseksi. Vuonna 1968 hittilistan kärkeen nousivat myös Kuljen taas kotiinpäin ja Käymme yhdessä ain.

– Viihdealasta on tullut valtavan iso. 60-luvun lopulla koko viihdebisnes mahtui kesällä tanssilavoille ja talvella työväen- ja seurojentaloille. Nyt sadat tuhannet ihmiset käyvät festareilla, Kansa vertaa.

Viidessä vuosikymmenessä hänelle on kertynyt valtava määrä keikkamuistoja.

– Ensimmäisen kesän kiertue oli tietysti hurjaa menoa. Ylihärmässä vanhan lavan seinälaudat alkoivat irtoilla, kun väkeä oli niin paljon.

– Yhden kesäviikon esiinnyin uimashortseissa, koska oli niin kuuma.

Myös rock-showt, joita Kansa teki useita vuodesta 1977 lähtien, kuuluvat hienojen muistojen joukkoon.

– Ihmiset lauloivat mukana, ja nimmarien pyytäjistä muodostui 100 metriä pitkä jono, laulaja muistelee.

80-luvulla Tapani Kansa alkoi pitää konsertteja. Sekin oli antoisaa aikaa.

– Koostin ohjelman niin, että mukana oli omia hittejäni ja oopperaa, koska halusin tarjota yleisölle mahdollisimman monipuolisen sisällön. Konserttiliput myytiin parissa päivässä loppuun, vaikka silloin ei ollut internetiä.

Hopeinen kuu on Olavi Virran tunnetuksi tekemä tango. Kyröskosken lavalla romaniyleisö huuteli pitkin iltaa, että "Laula Tapsa Hopeinen kuu!". Viimein Kansa rohkaisi mielensä. Kosketinsoittaja Kai Kuittinen teki hetkessä uuden sovituksen. Yleisö sai haluamansa, kun laulaja esitti suomalaisten rakastaman tangon ensimmäistä kertaa julkisesti.

– Kun Kenties, kenties -levyltä tuntui puuttuvan hitti, Hopeinen kuu päätyi levylle.

Tuhansien tunteiden ilta -kiertueen laulut on valittu sydämellä ja tunteella tutuista hiteistä ja mukana on muutama uuden levyn kappaleista. Työ ei ole ollut helppo, kun takana on 600 levytettyä laulua.

Kysymystä mikä on laulajalle hänen lauluistaan rakkain, hän miettii pitkään ja vastaa:

– Anna mun jäädä sun luo. Se ei ole listahitti, mutta joka keikalla ja konsertissa on joku, joka toivoo sitä.

Tapani Kansa on aina ollut ahkera kuntoilija. Hiihto- ja juoksukilometrejä on parhaimmillaan kertynyt yhtä paljon kuin huippu-urheilijalle, mutta nykyisin hän harrastaa uintia ja vesijuoksua.

– Koska Tapiolan uimahallin remontti on töpeksitty pahasti, joudun käymään Helsingissä Urheilutalossa, Tapani Kansa harmittelee.

– Otan joka hallikäynnillä kolmet tai neljät kovat löylyt. Nythän on tieteellisestikin todistettu, että saunominen on terveellistä.

Tapani Kansa sanoo olevansa myös talonmies ja puutarhuri. Lumityöt ja puutarhatyöt ovat hyvää kuntoliikuntaa.

Juhlakiertue

Tapani Kansa tekee 50-vuotisen uransa kunniaksi koko Suomen kattavan 17 viihdekonsertin kiertueen syys-marraskuussa 2018.

Kiertue alkaa Savonlinnasta 9. syyskuuta.

Kiertuepaikkakuntia ovat muun muassa Jyväskylä, Tampere, Lappeenranta, Turku ja Seinäjoki.

Helsingin vuoro on pe 26.10. Konsertti on kello 19 Finlandia-talossa.

Kiertue päättyy 23.11. Ouluun.

Kiertueen järjestelyistä vastaa Espoon Tapiolassa toimiva Fantastico Music Oy.

Tapani Kansa on asunut Espoossa vuodesta 1985.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tapani Kansa saa taiteilijaeläkkeen1.7.2014 14.19
Uutta pöhinää Tapiolaan – iskelmätaivaan megatähdet samalle lavalle1.3.2018 09.16
Kansa haluaa kuulla tutut hitit – Katri Helena juhlii kiertueella21.2.2018 08.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu