Kulttuuri

Espoon uusin museo avautuu Pentalan saareen

KULTTUURI Saaristomuseo Pentala esittelee entisaikojen elämää aidolla kalastajatilalla.

Kuin silloin ennen. Saaristomuseo Pentalassa aika tuntuu pysähtyneen muutama vuosikymmen sitten. Lyhyen venematkan päässä mantereelta avautuu erilainen maailma.

Arkisto/Päivi Tuovinen

Espoon museoperhe saa uuden jäsenen, kun Saaristomuseo Pentala avataan yleisölle vuosien valmistelutyön jälkeen. Paikka on ainutlaatuinen, koska aidot kalastajatilan rakennukset on otettu museokäyttöön.

Museoalueella on toistakymmentä rakennusta. Saaren vanhimman rakennuksen, kalastajamökin, hirret ovat peräisin 1790-luvulta. Ranta-aitan hirret ovat 1800-luvun alusta. Nämä rakennukset kunnostettiin ensimmäiseksi museota varten.

– Tänä kesänä yleisölle avataan Gurli Nyholmin eli saaren viimeisen vakituisen asukkaan kotitalo. Siellä tavarat ovat samoilla paikoilla kuin Gurlin eläessä, Pentalan projektipäällikkö Eeva Kyllönen kertoo.

– On hienoa, että kaupunginmuseo sai Gurlin koko irtaimiston. Talossa on esineitä eri vuosikymmeniltä. Uskon, että nykyihmistä koskettaa nähdä, miten ennen elettiin.

Samaan aikaan kun museota on rakennettu, kaupunginmuseossa on tutkittu saariston elämää ja luetteloitu museon esineitä.

Pentalassa järjestetään maksuttomia yleisöopastuksia, joilla tutustutaan kalastajatilan arkeen sekä maksullisia tilausopastuksia ryhmille, muun muassa salakuljetuksesta ja elämästä saaristossa. Gurlin taloon on sisäänpääsymaksu ja siellä vieraillaan oppaan johdolla.

Pentalassa kävijöitä palvelee Villa Rosengårdissa museokauppa, jonka yhteydessä on museon synnystä kertovaa informaatiota. Sieltä voi varata myös opastuksen.

Museoalueella on lisäksi Kahvila Lillstugan. Museon naapurissa on Esbo Segelföreningenin ravintola Paven, joka palvelee museonkin vieraita.

Museoalueen lisäksi myös Pentalan saaren luonto on tutustumisen arvoinen. Luontopolkua pitkin pääsee Pentalan keskellä olevan järven rantaan ja merenrantaan.

– Niiden museokävijöiden, jotka tulevat rantaan omalla autolla, kannattaa suunnata Suomenojan venesatamaan, koska siellä on eniten parkkipaikkoja, Kyllönen neuvoo.

Museoon

Saaristomuseo Pentala avautuu yleisölle 16. kesäkuuta ja on avoinna 2. syyskuuta asti joka päivä kello 10–17, juhannusaattoa ja -päivää lukuun ottamatta.

Museoon pääsee reittiveneellä Museoreitin venesatamista, joita ovat Soukan venesatama (Klobben, Soukanlahdentie 15), Suomenojan venesatama (Hylkeenpyytäjäntie 9) ja Suinonsalmen reittivenelaituri (Suvisaarentie 8).

Saaristoveneen Museoreitillä Pentalan meno-paluulippu maksaa 6 euroa.

Pentalaan pääsee myös Kivenlahden saaristoreitiltä.

Saaristoveneissä voi maksaa vain käteisellä.

Saaristoveneet eivät liikennöi maanantaisin. 13.8. jälkeen saaristoveneet liikennöivät vain viikonloppuisin (la–su 18.–19.8, 25.–26.8. ja 1.–2.9.)

Saaristoveneisiin ei voi varata lippuja etukäteen.

Esimerkiksi Suomenojan venesatamasta matka-aika Pentalaan on noin 40 minuuttia.

Lisätietoa yhteyksistä Pentalaan on sivulla kulttuuriespoo.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu