Puheenaihe

Ulkoistus närkästyttää Espoon palstaviljelijöitä – "Kaupungilla on paljon vaatimuksia, niistä ei selviä vapaaehtoistyöllä"

VILJELYPALSTAT Espoo haluaa luopua viljelypalstojen vuokraamisesta.

Palstaviljelijät ovat huolissaan Espoon päätöksestä luopua viljelypalstojen vuokraamisesta. Kaupunki etsii yhdistyksiä tai yrityksiä hoitamaan vuokrausta ja kunnossapitoa.

Arkisto /Armi Suojanen

Espoon päätös luopua viljelypalstojen vuokraamisesta kuluvan vuoden loppuun mennessä on hämmentänyt palstaviljelijöitä. Kaupunki hakee nyt yhdistyksiä ja yrityksiä vastaamaan viljelypalstojen vuokraamisesta ja kunnossapidosta.

Karakalliossa Leppäsillan palstoilla muutos on herättänyt huolta ja kummastusta, kertoo Reetta Puska. Hänellä on Leppäsillassa palsta neljättä kesää.

– Mistä löytyy yhdistys, jolla on aikaa ja voimia tehdä ilmaista työtä koko palsta-alueen hyväksi. Esimerkiksi Leppäsillassa on paljon eläkeläisiä, jotka eivät jaksa osallistua talkoisiin. Samoin on kiireisiä lapsiperheitä, jotka haluavat näyttää lapsilleen mistä ruoka tulee, mutta joilla ei ole aikaa vapaaehtoistyöhön, Puska toteaa.

Leppäsillan palstalaiset kokoontuivat viime torstaina keskustelemaan uudistuksesta. Viljelijöiden oman yhdistyksen perustaminen ei saanut kannatusta.

– Kaupungilla on paljon vaatimuksia yhdistykselle. Koemme, että niistä ei selviä vapaaehtoistyöllä, Puska sanoo.

Palstalaiset ovat myös olleet yhteydessä paikallisiin asukasyhdistyksiin, Marttoihin, 4H-liittoon ja Hyötykasviyhdistykseen.

– Kaikki ovat todenneet, että palstojen hallinnointi ja hoito olisi heille aivan liian raskas tehtävä, joten he eivät halua sellaiseen sitoutua.

Leppävaara-seuran puheenjohtaja Arja Salmi kertoo, että Leppäsillan palstaviljelijät ovat olleet yhteydessä seuraan, mutta seuralla ei ole resursseja ryhtyä pyörittämään toimintaa.

– On aika iso homma yhdistykselle pyörittää palstojen taloushallintoa, vastata vesisopimuksista ja palstojen rajariidoista, Salmi toteaa.

– On tavallaan viljelijöiden aliarvioimista ajatella, että mikä tahansa yhdistys voisi noin vain ottaa palstatoiminnan hoitoonsa, hän lisää.

Yhdistyksen vastuulle kuuluisi palstojen jako, rahojen keruu, vesi- ja jätehuollon järjestäminen ja mahdollisten kyntö- ja äestyshommien tilaaminen, sanoo maankäyttösuunnittelija Eero Haataja kaupungin tonttiyksiköstä.

– Kaupungin vastuulle kuuluu perusparannuksen tekeminen, kun se tulee ajankohtaiseksi alueella.

Haataja kertoo, että tähän mennessä kaksi toimijaa on ilmoittanut kiinnostuksestaan viljelypalstatoiminnan hoitamiseen.

Entä jos kiinnostuneita yhdistyksiä ei löydy riittävästi?

– Sitten on pakko jatkaa tällä nykyisellä systeemillä. Ei kaupunki voi lopettaa viljelypalstatoimintaa tuosta vaan. En usko, että tekninen lautakuntakaan sitä haluaa, Haataja toteaa.

Espoossa on 14 viljelypalsta-aluetta, joista kahta hallinnoi jo nykyään yhdistys. Vuokrattavia palstoja on yhteensä 1 164.

Espoo järjestää palstojen vuokraamisesta ja kunnossapidosta kiinnostuneille yhdistyksille ja yrityksille infotilaisuuden torstaina 14. kesäkuuta kello 17 Kuninkaantien lukiossa (Kaivomestarinniitty 2).

Tavoitteena säästöt

Tekninen lautakunta päätti viime syksynä, että kaupunki luopuu viljelypalstojen vuokraamisesta ja ulkoistaa siihen liittyvät tehtävät.

Kaupunki irtisanoo nykyisten viljelijöiden sopimukset päättymään vuoden loppuun mennessä. Nykyiset viljelijät ovat etusijalla, jos he haluavat jatkaa viljelyä kunnossapidon ja vuokrauksen siirryttyä pois kaupungilta.

Kaupunki tavoittelee vuokraustoiminnasta luopumisella kustannussäästöjä.

Lisää aiheesta

Espoo hakee yhdistyksiä vuokraamaan viljelypalstoja – nykyiset sopimukset irtisanotaan2.5.2018 08.00
"Vaikutukset kulttuuriympäristöön arvioitava paremmin" – Pakankylän siirtolapuutarhakaava Espoossa bumerangina valmisteluun23.4.2018 18.17
Asukkaiden vastarinta puri – Espooseen suunnitellusta siirtolapuutarhasta puolet pois8.6.2017 10.22

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu