Kulttuuri

Espoon keskuksessa voi nauttia taiteesta ulkona – polun varrella 12 teosta

KULTTUURI OBJEKTI-näyttely levittäytyy neljättä kertaa Espoon keskuksen alueelle. Näyttelyssä on teoksia 16 taiteilijalta.

Näyttelyn päätyttyä Sanna Karlsson-Sutisnan teos on lunastettavissa tai ostettavissa. Tammesta tehty veistos kestää pitkään.

Anneli Tuominen-Halomo

Tammi on kovaa puuta. Samanlaista lujuutta vaaditaan maahanmuuttajilta.

Kuvanveistäjä ja tanssija Sanna Karlsson-Sutisnalle luonto on aina ollut oman taiteen lähtökohta. Hän osallistuu tämän kesän OBJEKTI-näyttelyyn veistämällä valtavasta tammenrungosta veistoksen, joka johdattaa ajatukset maahanmuuttoon. Veistos on puistossa Lakelan päiväkodin ja Espoonjoen välissä, joen ylittävän sillan lähettyvillä.

Luonto on paras opettaja myös taiteessa."

Veistoksessa on sikiöasentoon käpertynyt ihminen ja toisen ihmisen kasvot.

– Katsoin tätä puuta ja näin siinä tämän hahmon, taiteilija selittää.

Sanna Karlsson-Sutisna on hahmotellut veistosta paperille.

– Minulle on tärkeää, että veistoksessa elää myös puun luonne. Tykkään puusta. Puu on haastava materiaali, se ohjailee ja vaatii. Veistämisen pitää tapahtua rungon ehdoilla.

Maahanmuutto on Sanna Karlsson-Sutisnalle tuttu asia. Hän tietää, että se aiheuttaa monissa ihmisissä negatiivisia ajatuksia, koska hän itse on kolmannen polven maahanmuuttaja. Omassa lähipiirissään hän on tottunut monikulttuurisuuteen ja kielen rikkauteen.

– Isoäitini oli pieni tyttö, kun hänen vanhempansa muuttivat Suomeen Itävalta-Unkarin Böömistä. Perhe muutti kutsusta, koska täällä tarvittiin vaskisoitinten korjaajaa ja rakentajaa. He perustivat Soitin Mirschin Helsinkiin, Bulevardille.

Sanna Karlsson-Sutisna on opiskellut paljon ulkomailla, muun muassa Afrikassa, Indonesiassa, Kuubassa ja Saksassa.

– Saksa oli isoäidin äidinkieli ja siksi hänen oli helpompi oppia ruotsia kuin suomea. Opin itse lapsena sekä suomen että ruotsin ja samalla kaksi filosofiaa, koska eri kielillä ajatellaan eri tavalla.

– Olen saanut myös kokea, että ruotsin kieltä vihataan. Se on mielestäni turhaa. Moninaisuus on aina rikkautta.

Taiteilija muistuttaa, että kaikki maahanmuuttajat eivät ole lähteneet pakoon sotaa. He lähtevät kotimaistaan siksi, että siellä ei ole työtä eikä tulevaisuuden toivoa. Kuka tahansa voi joutua sellaiseen tilanteeseen huomenna.

– Meidän pitäisi tukea näitä maita, jotta ne järjestäisivät töitä kansalaisilleen.

Elämme nyt maailmassa, jossa luonto kamppailee olemassaolosta, mutta toisaalta ihmiset saavat valtavasti voimaa luonnosta.

– Luonto on paras opettaja myös taiteessa. Isäni on arkkitehti ja taidemaalari. Maalasimme yhdessä, kun olin lapsi. Aiheeni liittyivät aina luontoon, ja jo 12-vuotiaana päätin, että minusta tulee taiteilija.

Karlsson-Sutisnan toistaiseksi nimettömälle veistokselle etsitään nimeä nimikilpailulla, johon voi osallistua lähettämällä ehdotuksensa 30. kesäkuuta mennessä osoitteella [email protected]. Paras ehdotus palkitaan taidekirjalla.

Neljättä kertaa järjestettävä OBJEKTI-ryhmänäyttely tuo jälleen monipuolisen kattauksen julkista nykytaidetta arjen ympäristöön Espoon keskuksen alueella.

Näyttely muodostuu 12 taideteoksesta, jotka ilmentävät nykytaiteen eri muotoja – nykykuvanveistosta äänitaiteen kautta yhteisötaiteeseen. Taiteilijoiden työskentelyn lähtökohtana on ollut paikkasidonnaisuus, ja monet näyttelyn teoksista on tehty erityisesti OBJEKTI-näyttelyä varten. Tänä vuonna taideteoksissa painottuvat ympäristöteemat sekä sosiaaliset kysymykset.

OBJEKTI-näyttelyssä on teoksia yhteensä 16 taiteilijalta. He edustavat kuutta eri kansallisuutta, ja heistä 12 on naisia ja 4 miehiä. Mukana ovat Heini Aho, Art & Process (Ari Björn ja Heini Matveinen), Bartaku, Rosamaría Bolom, Edwina Goldstone, Ramina Habibollah, Parsa Kamehkhosh, Sanna Karlsson-Sutisna, Petri Kuljuntausta, Maria Mastola, Tuula Närhinen, Sepideh Rahaa, Tiina Raitanen, Satu-Minna Suorajärvi ja Arlene Tucker.

Näyttelyn teokset käsittelevät muun muassa ilmastonmuutosta, joukkosukupuuttoa ja pakolaiskriisiä. Toiset teokset taas haastavat meidät pohtimaan aikaa, olemassaoloa ja omaa paikkaamme maailmassa.

OBJEKTI

OBJEKTI on ulkotilassa järjestettävä nykykuvanveiston sekä installaatio- ja ympäristötaiteen näyttely Espoon keskuksessa.

Näyttely järjestetään neljättä kertaa. Se jatkuu 2. syyskuuta asti.

Näyttelyn järjestäjä ja kuraattori on Andy Best Espoo Kunsthallesta.

Lapsille järjestetään maksuttomia taidetyöpajoja yhteistyössä Trapesan sekä Entressen kirjaston kanssa.

Espoo-päivänä 25.8. Espoontorin ympäristöön tulee taide-, musiikki- ja tanssiperformansseja.

Kartta teosten sijainnista ja tiedot tapahtumista http://objekti.net.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Objekti-näyttely tuo taiteen sinne, missä ihmiset liikkuvat16.6.2016 14.53
Objekti toi taidetta arjen kulkureiteille23.6.2015 09.13
Hohtavat citykanit ja neulegraffi tulivat kesäksi Tapiolaan8.5.2016 19.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu