Paikalliset

Auroran koulu puretaan - syynä surkea sisäilma

Auroran koulun sisäilma ei ole kunnossa. Kelvoton ilmanvaihto on aiheuttanut talven mittaan runsaasti poissaoloja. Kolmasluokkalainen Elias Kantanen on yksi heistä, jotka sinnittelevät oppitunneilla.

Else Kyhälä

Lippajärvellä sijaitsevassa Auroran koulussa ei voida hyvin.

Koulun onneton ilmanvaihto on jo pitkään aiheuttanut terveysongelmia: henkilökunta kärsii iho- ja silmätulehduksista ja oppilaiden poissaolot ovat moninkertaistuneet.

Koulu on päätetty purkaa, mutta siihen on vielä kaksi vuotta aikaa.

 

Tuntuu, että silmissäni olisi jatkuvasti lasivillan kuituja.”

Koulussa ahertaa 326 oppilasta ja nelisenkymmentä henkilökuntaan kuuluvaa. Kivikoulu on valmistunut vuonna 1957 ja puurunkoinen lisärakennus vuonna 1981. Ongelmia on talon molemmissa osissa.

 

Auroran koulussa pitkään työskennellyt rehtori Martti Hellström on hyvin huolissaan tilanteesta.

– Koulun sisäilma on aivan sietämättömän huono. Seuraamme tarkasti oppilaiden poissaoloja ja niitä esiintyy luokkahuoneista riippuen hyvin eri tavoin.

– Eräässä kivikoulun luokassa oppilaat olivat viime syksynä poissa keskimäärin 6,2 päivää, kun terveimmässä luokassa poissaoloja on 0,4 päivää lukukaudessa, laskee Hellström.

Hellström muistuttaa, että kyse on vain akuuteista poissaoloista. Pitkäaikaisen altistuksen vaikutuksia ei hänen mukaansa kykene vielä kukaan todentamaan.

Apulaisrehtori Ulla Hämäläinen on kokenut laaduttoman sisäilman ongelmat henkilökohtaisesti.

– Viime keväänä tuntui siltä, että silmissäni olisi jatkuvasti lasivillan kuituja. Eräs kouluavustaja ihmetteli, miten hänen ihostaan voi nousta pienenpieniä lasinpalasia. Että tällaista ilmaa täällä hengitetään, päivittelee Hämäläinen.

Carita Lähdesmäen tytär on käynyt Auroran koulua reilut viisi vuotta.

– Vanhemmilla on koulun sisäilmasta jatkuva huoli. Oppilailla on nuhaa ja allergisia reaktioita ja osa heistä on jatkuvasti väsyneitä, kertoo Lähdesmäki.

– Vaikka pintapuolisia korjauksia onkin tehty, ongelmat eivät ole poistuneet. Kunnon mittauksia tarvitaan kaikissa koulun tiloissa.

Myös vanhempainyhdistys Koti ja koulu ry vaatii asian pikaista korjaamista.

Tilakeskuksen toimitilapäällikkö Harri Kivinen kertoo, että Auroran koulun uudisrakennus on saanut määrärahat. Vanhan koulun purkutyöt alkavat keväällä 2014 ja tilalle rakennetaan kokonaan uusi koulu.

Hankkeen kustannusarvio on 16 miljoonaa euroa, josta tälle vuodelle on varattu suunnittelukustannuksiin 400 000 ja ensi vuodelle 600 000 euroa.

– Tulkitsen budjettikirjaa niin, että koulun rakennustyöt ovat valmiina vuoden 2015 syyslukukauden alussa, kertoo Kivinen.

Korjaustöitä koulussa on tehty nelisen kuukautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu