Paikallisurheilu

Anton Kuivasen menestys tuo nostetta vapaaottelulle

Näin napakasti lähtee potku! Ensimmäisessä UFC-ottelussa vastaan asettuu toinen UFC-debytantti Justin Salas. Kuivaselle se on vasta alkua, sillä pitkäaikaisena tavoitteena on olla oman painoluokan paras ottelija.

Aleksi Riikonen

15. helmikuuta tapahtuu suomalaisittain harvinaislaatuinen asia. Anton Kuivanen nousee Yhdysvalloissa kehään vapaaottelun arvostetuimman organisaation, UFC:n ottelussa. Kuivanen on kautta aikain toinen suomalainen UFC-ottelija.

 

Tästä tämä vasta kunnolla alkaa. Tavoite on voittaa titteli UFC:ssä.”

Kuivanen on aikaisemmin menestynyt Euroopassa, ollen kevyensarjan Euroopan rankingin toisena. Hän ei ole kuitenkaan ainoa suomalainen Euroopan huipulla. Lähes jokaisessa painoluokassa on vähintään yksi suomalainen top 10:ssä tai sen välittömässä tuntumassa.

 

Euroopan huipulta on tosin pitkä matka maailman huipulle. Kuivanenkin on käynyt harjoittelemassa Yhdysvalloissa.

– Suomalaisten huippujen pitää treenata maailman huippujen kanssa kehittyäkseen eteenpäin, sanoo Suomen Vapaaotteluliiton puheenjohtaja Petteri Maunu.

– Pohjatyö tehdään kuitenkin Suomessa ja jotainhan täällä on tehty oikein, kun olemme saaneet paljon ottelijoita Euroopan huipulle.

Kuivanen on käynyt Amerikassa kolme kertaa American Top Teamin harjoitusleirillä.

– Amerikassa on treenikavereina jokaisen vapaaottelun eri osa-alueiden huippuja, mikä kehittää paremmin kuin oman tasoisten kanssa treenaaminen. Suomessa sekä treenikaverit että valmentajat joutuvat käymään myös päivätöissä mikä vähentää ammattimaisuutta, Kuivanen sanoo.

Suomessa vapaaottelun harrastajamäärät ovat olleet nousussa koko lajin nuoren historian ajan. Suomessa on tällä hetkellä 59 seuraa. Harrastajia on Maunun arvion mukaan noin 5 000. Suurin osa harrastajista on sellaisia, jotka eivät kilpaile lajissa. Otteluihin osallistuvia on noin viisi prosenttia kaikista harrastajista.

Vapaaottelijat jaetaan amatööreihin ja ammattilaisiin. Jokainen ottelija aloittaa amatöörinä ennen siirtymistä ammattilaisotteluihin.

Amatöörien ja ammattilaisten säännöt poikkeavat jonkin verran toisistaan. Amatööriotteluissa esimerkiksi lyönnit matossa ovat kiellettyjä ja aloittelijoiden säännöissä tyrmäykset ovat kokonaan kiellettyjä. Tuomarin tulee keskeyttää ottelu, jos ottelijoiden kunto alkaa lähennellä tyrmätyksi tulemista.

Maunun toiveissa on, että Kuivanen voittaa debyyttinsä ja saisi UFC:ssä jatkoa ja enemmän näkyvyyttä.

– Kun saadaan suomalainen, joka menestyy ja saa näkyvyyttä, saamme mekin uusia harrastajia. Saman ilmiön näki nyrkkeilyssä, kun Amin Asikainen pärjäsi maailmalla.

Kuivasen omat tavoitteet ovat selkeät.

– Olen todella iloinen tästä sopimuksesta, mutta samalla tuntuu siltä, että tästä tämä vasta kunnolla alkaa. Pidempiaikainen tavoite on voittaa titteli UFC:ssä, Kuivanen toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu