Puheenaihe

Hajonnut auto jätti Virpin pahaan paikkaan, mutta pelastajaksi tuli pick up -mies Matti – "Olemme jälkeenpäin miettineet  lämmöllä"

Kuvituskuva.

Marjaana Varmavuori / Arkisto

Kyydin tai varavirran tarjoaminen sekä avun soittaminen paikalle ovat pelastaneet monta tilannetta liikenteessä.

Sankari Liikenteessä -kampanjalla jaetaan kiitosta henkilöille, jotka ovat vahingon sattuessa tarjonneet kanssakulkijoilleen apuaan.

Näin kävi äskettäin, kun tuntematon ohikulkija näki huomattavan paljon vaivaa, jotta tien poskeen jääneen järvenpääläisen Virpi Akolahden matka jatkuisi. 

 Akolahti oli siskonsa ja poikansa kanssa matkalla Raahesta Ouluun, kun hänen autonsa alkoi päästää savua, se oli jätettävä tien laitaan ja matkalaiset joutuivat miettimään, kuinka päästä Ouluun ja ehtiä vielä ajoissa sieltä lähtevään junaan.

Ongelmat ratkesivat, kun paikalle sattunut sivullinen tarjoutui hinaamaan auton lähimmälle huoltoasemalle ja tarjosi jopa matkaseurueelle 50 kilometrin kyydin Ouluun. 

– Olemme jälkeenpäin miettineet  lämmöllä meitä auttamaan pysähtynyttä henkilöä. Hänen ystävällisyytensä, rauhallinen toimintansa ja nokkeluutensa pelastivat paluumatkamme lomalta.

Akolahtea ja hänen matkaseuruettaan auttanut henkilö oli Revonlahdelta kotoisin oleva Matti Turkki, joka ei miettinyt kahta kertaa, kun huomasi tien poskeen jääneen matkaseurueen. Hän pysähtyi ja kysyi, voisiko olla avuksi.

Paikalle pick up-autolla saapunut Matti tarjoutui hinaamaan auton lähimmälle huoltoasemalle.

Kampanjassa kerätyt tarinat kävi läpi asiantuntijaraati, johon kuuluivat Itä-Uudenmaan poliisin vanhempi konstaapeli Petri Kajanne, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen sekä Helena Ruuska Autoklinikan asiakaspalvelusta.

Raati valitsi yli 60 tarinan joukosta julkaistavaksi vaikuttavimmat neljä, joissa auttajan neuvokas toiminta oli pelastanut vaarallisen tai pulmallisen tilanteen liikenteessä.

Raadin esiin nostamissa tarinoissa esimerkiksi huono sää oli aiheuttanut hankalia tilanteita matkustajille.

Joskus auttaja on myös itse aiheuttanut vaaratilanteen, mutta jäänyt auttamaan tilanteessa osallisina olleita.

Ruuska nostaa esimerkiksi tapauksen, jossa nuori mieskuski törmäsi suojatietä ylittäneeseen naiseen. Nuorukainen auttoi naisen tieltä sivuun, varmisti että tämä oli kunnossa sekä soitti paikalle poliisin ja ambulanssin.

Autoklinikan teettämän kyselytutkimuksen mukaan jopa 92 prosenttia suomalaisista pysähtyisi tarjoamaan apua onnettomuuspaikalle.

Kolme neljästä autoilijasta piti autossaan ensiapulaukkua ja melkein yhtä moni kertoi hallitsevansa perinteiset ensiapu- ja elvytystaidot.

Turmapaikkojen ohi pysähtymättä ajavilla oli myös selkeät syynsä. Osa ei tiennyt, miten hätätilanteessa tulisi toimia, osa pelkäsi tulevansa ryöstetyksi pysähtyessään tai ajatteli, että joku muu pysähtyy auttamaan.

Suurin osa vastaajista, jotka eivät itse pysähdy, kertoivat kuitenkin ilmoittavansa näkemästään onnettomuustilanteesta viranomaisille. Kyselyyn vastasi yli tuhat mannersuomalaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu