Kakkukurssilla tehdään syötävää taidetta

Kakkubloggaja ja kakkukurssin opettaja Taru Vihavainen seuraa, kuinka Katriina Wischtukatja koristelee citykanikakkunsa. Kakun ruohomättäät Wischtukatja teki valkosipulipuristimella. Sillä voi tehdä myös hevosenharjan, Vihavainen vinkkaa.

Armi Suojanen

Maarit Pääkkönen-Koivumäki seuraa kuinka Rosa Karki pyörittelee marsipaania. Pääkkönen-Koivumäki teki Mikki Hiiri -kaukun ja Karki Hello Kitty -kakun.

Armi Suojanen

Koivukyläläinen Rosa Karki viimeistelee Hello Kitty -hahmoa. Pienen lapsen äiti tuli kurssille senkin takia, että saa omaa aikaa.

Armi Suojanen

Katriina Wischtukatjan citykanikakku on reunan kermavaahtopursotusta vaille valmis.

Armi Suojanen

Marsipaanista voi pyöräyttää vaikka ruusuja.

Armi Suojanen

Neljän munan sokerikakkupohja sai väliinsä mansikkamoussea.

Armi Suojanen

Mirja Määtän kakussa tepastelee Muumi.

Armi Suojanen

Nykyajan täytekakut ovat syötävää taidetta. Trendikkäissä ja silmiä ilahduttavissa kakuissa komeilevat vaikkapa Mikki Hiiri, Hello Kitty ja Muumi.

Juuri sellaisia kakkuja tehtiin kakkubloggaaja Taru Vihavaisen kahden illan fantasiakakkujen peruskurssilla Vantaan Aikuisopistossa tällä viikolla.

Vihavainen on pitänyt kursseja puolitoista vuotta, ja ne täyttyvät aina hujauksessa. Kaukaisin kurssilainen on tullut Jämsästä asti.

Leivon paljon ja olen hurahtanut kakkujen koristeluun.”
– Leivon paljon ja olen hurahtanut kakkujen koristeluun, tunnustaa Maarit Pääkkönen-Koivumäki ja leikkaa marsipaania yhtä tarkasti kuin kauneuskirurgi kasvoja.

Hän tekee neljän munan sokerikakun päälle Mikki Hiiren kasvot marsipaanista. Kakun välissä on mansikkamoussea.

– Minulta alkoi mielikuvitus loppua ja tulin hakemaan kurssilta ideoita.

Kakut on tehty jo edellisenä iltana ja toisena iltana päästään siihen hauskimpaan tekemiseen eli koristeluun. Kakkuekspertti Vihavainen pudottelee vinkkejään ja käy kunkin kurssilaisen luona neuvomassa. Pöydiltä löytyy elintarvikevärejä ja leivinpaperille jäljennettyjä hahmoja.

Vihavaisen puheessa vilahtelevat palettiveitset, joilla saa kermavaahdosta tasaisinta jälkeä ja cocktail-tikut, joilla marsipaanipaakusta puhkaistaan ilmakuplat.

Kakun päälle voidellaan sokerikreemiä ennen marsipaanilevyn laittamista. Vihavaisen selitys sille kuulostaa ihan rakennusmestarin puheelta.

– Se on eriste kosteutta vastaan.

Sokerikreemi on eriste kosteutta vastaan.”
Muottejakin voi käyttää, kuten Katriina Wischtukatja. Hänen kakussaan on porkkanoita, valkosipulipuristimella hapsutettua ruohoa ja käsin muovailtu citykani.

– Kannattaa aina ensin katsoa omaa keittiötä avoimin silmin ennen kuin lähtee ostamaan välineitä, Vihavainen vihjaa.

Pullahiiri.com-blogistaan tunnettu kotiäiti korostaa, että marsipaania käsin työstäessä hygienia on tärkeää. Hän käyttää kotonakin leipoessaan silikonikäsineitä.

Pääkkönen-Koivumäen mielestä kakkua tehdessä tarvitaan myös hyviä hermoja.

– Aina ei onnistu. Silloin kannattaa istua hetkeksi ja yrittää uudelleen, kakkuope kannustaa.