Puheenaihe

Espoolainen eläinlääkäri perusti liikkuvan klinikan: "Yhdysvalloissa tällainen palvelu on jo hyvin yleistä"

Romeo-koiran silmät hoidettiin kuntoon Petmobiilissa vantaalaisen Teea Alanissin kotipihassa. Espoolainen eläinlääkäri Laura Rajakallio kiitteli Romeon reippautta.

Johanna Erjonsalo

Vantaan Kivistössä asuvan Teea Alanissin kolmivuotias Romeo-koira välttyi vastikään eläinlääkärikäynniltä. Syy oli yksinkertainen: tällä kertaa eläinlääkäri saapui koirapotilaan kotiin.

Rakas lemmikki hoidetaan kotona loppuun saakka.”

Rodultaan cavalier king-charlesinspanieli Romeon silmät ovat viime aikoina vetistelleet ja punoittaneet. Nyt Alanissin perhe päätti tilata eläinlääkärin kotipihalleen.

– Onhan tämä kätevä palvelu, joka sopii kiireisille perheille. Aina ei ole aikaa lähteä erikseen viemään koiraa klinikalle, Alanissi kertoo.

Nyt kyseessä ei onneksi ollut vaikea operaatio, sillä spanielin silmät vain tutkittiin ja puhdistettiin. Väriaineen avulla selvisi, että koiran sarveiskalvotkaan eivät olleet vaurioituneet.

Perheen kotipihaan saapunut auto oli Petmobiili, jonka asiakkaat ovat toukokuusta alkaen saaneet eläinlääkärin kotiin saakka.

Auton sisällä voidaan hoitaa kaikki alle 30-kiloiset eläimet, esimerkiksi koirat, kissat, kanit ja jyrsijät.

Espoolainen eläinlääkäri Laura Rajakallio innostui liikkuvan eläinlääkäriauton hankinnasta työskenneltyään lähes 20 vuotta eläinlääkäriasemalla.

– Jo silloin huomasin, että tällaiselle palvelulle olisi tarvetta, sillä kotikäyntejä kysyttiin runsaasti. Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa tällainen palvelu on jo hyvin yleistä ja siellä liikkuvien eläinklinikoiden sisällä on jopa leikkaussaleja, Rajakallio kertoo.

Petmobiililla on asiakkaita arkipäivisin keskimäärin kolmesta kuuteen. Matkat voivat olla pitkiäkin, sillä Rajakallio operoi koko pääkaupunkiseudulla ja lisäksi läntisellä Uudellamaalla.

Petmobiilin uumenissa voidaan tehdä pienimuotoisia operaatioita ja terveystarkastuksia. Myös laboratoriokokeet onnistuvat, sillä tulokset saadaan autossa valmiiksi odottaessa.

– Valtaosa kotikäynneistä liittyy tällä hetkellä eutanasiaan eli lemmikkieläimen lopettamiseen. Moni perhe haluaa, että rakas lemmikki lähtee viimeiselle matkalleen rauhassa omassa kodissaan, Rajakallio paljastaa.

– Silloin perhe voi olla loppuun saakka lähellä ja hyvästellä kissan tai koiran vaikka olohuoneessa, eikä lemmikin tarvitse kokea kuljetuksen tuomaa stressiä tai klinikan outoja hajuja.

Kivistössä asuvaAnnika Mäntynen huomasi lähistölle kaartaneen Petmobiilin ja tuli viisivuotiaan Capu-villakoiran kera katsomaan autoa.

– Ehdottomasti hyödyllinen palvelu esimerkiksi silloin, jos perheessä on esimerkiksi monta koiraa ja kaikille pitäisi saada rokotukset samaan aikaan.

– Silloin ei tarvitse koko laumaa lähteä viemään lääkäriin, Mäntynen arvioi.

Näin toimii Petmobiili

Petmobiili on tiettävästi Suomen ainoa pyörillä kulkeva eläinklinikka.

Vuonna 2006 aloitti maan ensimmäinen eläinambulanssi Animalance, mutta se ei ole enää toiminnassa.

Petmobiili mahdollistaa hoitotoimet paitsi kotona myös esimerkiksi lemmikkinäyttelyissä.

Autossa ovat laboratoriolaitteet, joten tulokset saadaan jo kotikäynnin aikana.

Vaativampia tai harvinaisempia määrityksiä vaativissa tapauksissa kokeet valmistuvat muissa laboratorioissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Jopa satojen eurojen ero korvauksissa – Kissa- tai koiravakuutuksen hankkijan kannattaa syynätä laskutapa tarkkaan8.6.2018 08.40
Tuontikoirien epäillään tuovan hengenvaarallista tautia myös Suomeen – johtaa kuolemaan myös ihmisellä5.6.2018 20.00
Hesyn Koiratalon sijainti on salainen – Johtaja: "Päivittäin tulee puheluita, että koirista halutaan eroon"4.4.2018 20.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu