Paikalliset

Keskustorni riemunkirjavien vaiheiden kautta miehen ikään

Samanikäisiä ollaan! Tapiolassa asuva Kari Kallonen on miltei viikolleen samanikäinen kuin hänen koti-ikkunastaan näkyvä Keskustorni. Viisikymmenvuotias tornitalo sopii Kallosen mielestä Tapiolaan erinomaisesti.

Jari Pietiläinen

Tapiolassa jo neljännesvuosisadan asunut Kari Kallonen juhlii tänä syksynä yhdessä Keskustornin kanssa. Molemmat viettävät 50-vuotisjuhliaan: Kallosen merkkipäivä oli perjantaina – kaikkien tuntema torni täyttää pyöreitä puolestaan 15. syyskuuta.

– Kieltämättä Keskustorni on edelleenkin Tapiolan maamerkki. Korkeat tornit kuuluvat tällaiseen kaupunkikuvaan aivan olennaisesti, muistuttaa Kallonen ja vinkkaa peukalollaan kohti 13-kerroksista toimitaloa.

– Kulosaari rakennettiin samantapaiseksi huvilakaupunginosaksi kuin Tapiola. Kulosaaresta kuitenkin puuttuvat korkeat talot ja siksi se on jäänyt hieman nukkumalähiöksi. Tapiola on toimivampi, vertaa Kallonen.

Tornitalo on elämänsä aikana nähnyt monenlaista toimijaa. Tällä hetkellä talossa toimivat muun muassa gynekologin ja puheterapeutin vastaanotot sekä akupunktioklinikka ja perheasiain neuvottelukeskus. Asianajotoimistoja talossa on useita sekä Länsiväylä -lehden toimitus.

Keskustornin kahdennessatoista kerroksessa uurastavat Rakentamisen laatu ry:n kehityspäällikkö Nina Flinck ja toimistosihteeri Rita Marin.

 

Ei tätä ole tarkoitettukaan miksikään koppikonttoriksi.”

Heidän työpaikkansa kohdalla on aikoinaan sijainnut ravintola Linnunrata – yksi pääkaupunkiseudun maineikkaimmista herkuttelupaikoista.

 

Ravintola Linnunradassa on aikoinaan vieraillut huikea joukko valtionpäämiehiä aina Keski-Euroopan kruunupäistä Persian shaahiin ja YK:n pääsihteeriin saakka. Presidentti Urho Kekkonen kävi vieraineen tornissa useinkin.

Arkkitehti Aarne Ervin (1910–1977) suunnittelemassa Keskustornissa näkyvät melko selvästi 1950-luvun rakentamisen ihanteet.

– Silloin vielä käytettiin suuria, yhtenäisiä ikkunoita, joiden läpi tulevaa valoa säädellään kaihtimilla. Näin laajat ikkunapinnat ovat elementteinä myös haasteellisia, kertoo arkkitehdin pätevyyden omaava Nina Flinck.

– Kesällä ne päästävät runsaasti lämpöä sisään. Talvella ongelmana on vetoisuus. Työpaikkana tämä on toki avara ja viihtyisä, eikä tätä ole tarkoitettukaan miksikään koppikonttoriksi.

Flinckin mukaan Keskustornin suunnitteluratkaisut mahdollistavat nykyajan tekniikan tuomisen taloon.

Millaisia palveluja haluaisit saada Keskustorniin? Ota kantaa!

Keskustorni

Keskustorni on arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema. Hänen käsialaansa ovat myös muun muassa Tapiolan uimahalli ja ostoskeskus.

Keskustornin nimi oli alunperin Konttoritorni.

Tapiolan keskustan rakentaminen alkoi 1958. Tornin harjakaiset olivat syksyllä 1960 ja se valmistui syksyllä 1961.

Urakoitsija oli A.Puolimatka Oy. Urakan hinta oli 173 miljoonaa markkaa, eli noin 22 miljoonaa euroa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu