Puheenaihe

Espoon turvakoti helpottanut, mutta ei poistanut pulaa – perheväkivallan uhri voi yhä päätyä turvakotiin vaikka Lahteen

APU Pääkaupunkiseudun turvakodit ovat välillä yhtä aikaa täynnä.

Arkisto/Katja Riihola

Pääkaupunkiseudun turvakodeissa on välillä niin täyttä, että apua tarvitsevia ohjataan turvakoteihin pitkienkin matkojen päähän.

Viime vuonna pääkaupunkiseudun kaikki turvakodit olivat yhtä aikaa täynnä 55 päivänä, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erityisasiantuntijan Joonas Peltosen blogikirjoituksesta.

Kun pääkaupunkiseudun turvakodit ovat täynnä, niihin hakeutuvia voidaan ohjata seudun ulkopuolisiin turvakoteihin esimerkiksi Lahteen, Porvooseen tai Hämeenlinnaan.

Ensi- ja turvakotien liiton viestintäpäällikkö Mikko Savelainen kertoo, että apua tarvitsevalle katsotaan usein lähin turvakoti, joka voisi ottaa hänet vastaan. Siten avuntarvitsija voi pahimmasta kriisiajasta selvittyään jatkaa arkea mahdollisimman normaalisti ja käydä vaikkapa töissä.

Joskus siirtyminen turvakotiin kauaksi kotipaikkakunnalta voi olla tarpeen esimerkiksi turvallisuussyistä.

Pääkaupunkiseudulla toimii kuusi turvakotia, joista neljä sijaitsee Helsingissä, yksi Espoossa ja yksi Vantaalla. Niissä on tilaa yhteensä 50 perheelle.

Pääkaupunkiseudun turvakodeissa oli viime vuonna yhteensä 1 149 asiakasta. Heistä 585 oli lapsia ja 564 aikuisia.

Vaikka perhepaikkojen määrä kasvoi Espoon turvakodin myötä, sen jälkeenkin on ollut päiviä, jolloin kaikki turvakodit ovat olleet täynnä.”

Perhepaikkojen määrä pääkaupunkiseudulla on kasvanut viime vuodesta, sillä Espoossa sijaitseva Turvakoti Pellas aukesi vasta keväällä. Siellä on tilaa seitsemälle perheelle.

THL:n Joonas Peltonen arvioi, että Espoon turvakoti helpottaa pulaa turvakotipaikoista pääkaupunkiseudulla. Kokonaan se ei pulaa poista.

– Vaikka perhepaikkojen määrä kasvoi Espoon turvakodin myötä seitsemällä, sen jälkeenkin on ollut päiviä, jolloin kaikki turvakodit ovat olleet täynnä.

Myös Hämeenlinnaan kesäkuussa auennut seitsemän perhepaikan turvakoti saattaa helpottaa pääkaupunkiseudun turvakotipaikkatilannetta.

– Joku pk-seudulla tai sen lähellä asuvista saattaa kokea sen itselleen helpoksi paikaksi, Peltonen pohtii.

Mikä määrä turvakotipaikkoja olisi riittävästi pääkaupunkiseudun kokoiselle alueelle?

– Tarkkaa paikkamäärää on mahdotonta sanoa, koska turvakotien asiakasmäärä vaihtelee. Lisätarvetta paikoille kuitenkin on, Peltonen sanoo.

Turvakotipaikkapulaan on luvassa helpotusta ensi vuonna, kun Vantaan nykyiselle kahdeksan perhepaikan turvakodille rakennetaan isommat tilat. Uusiin tiloihin tulee paikka 14 perheelle. Tilat valmistunevat syksyllä 2019.

Turvakotien määrä kasvaa

Turvakoti tarjoaa suojaa, kun kotiin jääminen on turvatonta pelon, väkivallan tai uhkailun takia.

Vuonna 2017 Suomessa toimi yhteensä 23 turvakotia, joissa oli tilaa yhteensä 143 perheelle.

Vuonna 2018 turvakotien määrä kasvaa 27:ään ja niiden perhepaikkojen määrä 179:ään.

Lähteet: THL, Vantaan turvakoti ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Espoossa avautuu turvakoti kuuden vuoden tauon jälkeen – ensimmäisiä asiakkaita odotetaan jo samana päivänä3.4.2018 06.45
Espoo saa vihdoin oman turvakodin – Jopa puolet apua hakeneista käännytetty pois23.11.2017 18.10
USU: Turvakoteja tulossa lisää – viime vuonna yli 1 000 piti ohjata tilanpuutteen takia muualle7.8.2017 09.43

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu